USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Росіяни вчинили понад 300 злочинів проти культурної спадщини України

15 Травня 2022 10:40
Міністерство культури та інформаційної політики продовжує фіксувати воєнні злочини росіян проти культурної спадщини.

Станом на 14 травня вже задокументовано 331 епізод, передає УП.

«За невеликий період з моменту оновлення статистики зафіксованих злочинів росіян проти нашої культурної спадщини вони ракетою поцілили у єврейське кладовище в Глухові. Чим вони відрізняються від фашистів, які знищували євреїв 80 років тому? У День пам’яті та примирення вони повністю зруйнували Георгіївський скит Свято-Успенської Святогірської лаври московського патріархату на Донеччині. В Одесі було пошкоджено пам'ятку архітектури початку XIX століття – Воронцовський палац. Окупанти знову влучили по острову Хортиця, сакральному місцю для українців. Так безбожно нищити нашу культуру можуть тільки варвари», – наголосив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

Злочини росіян проти культурної спадщини зафіксовано на території 13 областей України та у Києві. Наразі найбільше руйнувань зазнала культурна спадщина Харківщини – це 90 епізодів.

У Донецькій області зафіксовано 70 злочинів, з них 52 – у Маріуполі. В Київській області постраждали 62 об'єкти, з них найбільше – 37 – у Бучанському районі. У Чернігівській області зафіксовано 37 випадків, у Луганській області – 22, в Сумській області – 20. Крім того, 8 – в Запорізькій області, 6 – в Житомирській області, по 5 – у Києві та в Херсонській області, 3 – в Миколаївській області. Також спадщину пошкоджено у Дніпропетровській, Одеській та Львівській областях.

«Унаслідок обстрілів, ракетних та бомбових ударів росіян в Україні зруйновано та пошкоджено 110 об’єктів культурної спадщини. Серед них: 20 пам’яток національного значення, 83 – місцевого значення та 7 – щойно виявлених об’єктів культурної спадщини.

МКІП відомо про знищення або пошкодження окупантами 114 релігійних споруд, з них 42 перебувають на обліку як пам’ятки історії, архітектури та містобудування.

Пошкоджено або зруйновано: 41 меморіальний пам’ятник на честь історичних особистостей та подій ХІХ – початку ХХІ ст., 26 будівель та комплексів музеїв і заповідників, 62 споруди будинків культури, театрів та бібліотек, а також деякі інші об’єкти цінної історичної забудови.

Нагадаємо, руйнування об’єктів культурної спадщини – це воєнний злочин за Гаазькою конвенцією 1954 року», – йдеться у повідомленні Мінкульту.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus