USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Арт-проект «Монумент жертвам» Сергія Радкевича в PinchukArtCentre

2 Травня 2018 19:01
В Центрі сучасного мистецтва в Києві триває виставка творів номінантів 5-го конкурсу на здобуття загальнонаціональної Премії PichukArtCenre для молодих українських художників.

Представлені проекти охоплюють дуже різні теми, які умовно розділилися на наступні: амбітну молодь безумовно хвилюють ті суспільно-політичні меседжі мовою мистецтва, які спричинені збройним протистоянням українців із зовнішнім агресором; водночас інші мистці поринають в утопічні перспективи чи експериментують з матеріалами, формою, медіа.
Саша Курмаз. Хроніка поточних подій
Анна Звягінцева. Розчерки
Дмитро Старусєв. Три сестри
Євген Самборський. Лабораторія друзів
Роман Михайлов. NoGame,Nohero

Фотографії надані PinchukArtCentre © 2018. Фотограф: Сергій Іллін, Олександр Пілюгін.

Нещодавно міжнародне журі, до складу якого входили арт-директор Центру Бйорн Гельдхоф, куратори Віктор Мізіано, Алісія Нок, Даніель Музичук, художниця Жанна Кадирова, визначили переможців і урочисто оголосили їх загалу: головна премія у художниці Анни Звягінцевої (30 років, Дніпро/Київ), перша спеціальна премія у Володимира Карабіновича (29 років, Одеса), друга спеціальна – у Яреми Малащука (24 роки, Коломия/Київ) і Романа Хімея (25 років, Коломия/Київ), приз від глядачів – у Аліни Клейтман (26 років, Харків).

У шорт-листі відібраних із більш як 650 заявок від мистців з усіх регіонів України – робота номінанта Сергія Радкевича (30 років, Луцьк/Львів). Цьогоріч він представив глядачам свою роботу «Монумент жертвам», в якій він досліджує тему агресії в різних проявах: «Мене цікавить протест проти насилля у будь-якому прояві, і передусім – воєнного насилля. Це, звичайно, торкається не лише контексту України, а загалом людської природи як такої. Моя робота є пам’ятником жертвам».
Сергій Радкевич. Фото Влодка Кауфмана

Глядачеві, який хоче зрозуміти роботу Сергія, варто відмовитися від простого споглядання твору мистецтва і не сподіватися на легкість його «прочитання». Сучасна людина дещо зіпсована напівфабрикатами і нездатністю вдумливо сконцентруватися на конкретному арт-об’єкті, вважає Сергій і ставить власну чітку умову для feedback з аудиторієючи готовий ти побачити те, що я показую?

Що ж все-таки бачить глядач? Велику архітектурну форму, змонтовану з упорядкованих у певному паттерні металевих решіток. Організованість фрагментів конструкції наштовхує на асоціацію зі схемою, зразком у ритмічному повторі з нарощенням об’єму.
Автор пропонує текстовий супровід і графічну схему, які роз’яснюють закладений в об’ємно-просторовій конструкції меседж і спонукають глядача не лише уважно дивитися, а й читати, роздумувати.
Сергій використав схеми викрійок військової уніформи і трансформував їх у лінійно-конструктивну конфігурацію з металу, де вони змонтовані перпендикулярно між собою по ортогоналях. Таким чином, великий кубічний об’єкт, на перший погляд, взагалі позбавлений будь-якого візуального знаку агресії чи насильства, а нарощений об’єм досягає символізму людської плоті. Та закладена в його структуру нібито «буденна» частинка війни – нехай навіть у викрійці рукава чи кітелю – у абстрактній формі поєднала насилля з повсякденням.
Сергій розвиває свою ідею: своїм «Монументом жертвам» він має на увазі не лише жертв кровопролиття у збройному протистоянні, а також включає в аналіз природи насилля побутову агресію, яка, часом така малопомітна і звична, оточує нас щодня і майже щомиті. Цей вважливий сенс несе напівпрозора розтяжка, яка теж продумана і включена автором у загальну конструкцію.

Виставка переможців і номінантів престижної Премії PinchukArtCentre триватиме до 13 травня, тому в усіх охочих є час ознайомитися з представленими арт-проектами безпосередньо в галерейному просторі одного з найвпливовіших майданчиків сучасного українського мистецтва.

Премія PinchukArtCentre – загальнонаціональна премія у сфері сучасного мистецтва, започаткована у 2008 році, що присуджується українським художникам у віці до 35 років кожні два роки. Заснована Фондом Віктора Пінчука, це перша в Україні приватна премія, метою якої є формування, підтримка та розвиток нового покоління молодих українських художників.

Коротке резюме художника: Народився в 1987 році у Луцьку. Закінчив Львівську національну академію мистецтв, відділення монументального живопису. Працює в техніках монументального розпису (мурал), стріт-арту, живопису, графіки, інсталяції. ФіналістPinchukArtCentre Prize, володар ІІ Спеціальної премії за проект «Євхаристія» у інтер’єрі Бесарабського ринку у Києві (2011). Учасник проекту «NEW EXPLORES» французького телеканалу Canal+, фільму про український стріт-арт. Учасник міжнародних іконописних пленерів у Замлинні (Україна). Багато подорожує і працює за кордоном. Автор численних персональних проектів та учасник групових мистецьких подій. Луцькі мурали Сергія: із серії «Упокій», присвячений загиблим на Майдані, у центрі Луцька біля будівлі МВС; «Міста-побратими Луцьк і Люблін» біля Волинського лялькового театру.

Фото проекту «Монумент жертвам» Сергія Радкевича в PinchukArtCentre - Максима Білоусова

Персональна сторінка Сергія Радкевича на сайті Галереї мистецтв.

Маша Пилипчук
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus