USD 39.00 39.37
  • USD 39.00 39.37
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Дебют молодого графіка Артура Столярука у Галереї мистецтв

28 Лютого 2017 21:39
«Labirintolizm» - під такою назвою сьогодні у Малій залі Галереї мистецтв Національної спілки художників України відкрилася перша персональна виставка молодого луцького художника Артура Столярука.

На розсуд глядачеві винесена серія графічних робіт автора-початківця, котрі показують його мистецькі пошуки універсального простими засобами.
Представив мистця голова Волинської організації Національної спілки художників України Володимир Марчук, а привітати художника з такою важливою подією у творчому житті прийшли рідні, близькі, друзі та гості Галереї мистецтв.
Перед початком першої персональної виставки, такої хвилюючої події для кожного художника, поспілкувалися з молодим автором.

Артуре, вітаємо з першою персональною виставкою. Гарний старт для художника дуже важливий. Минулого року ти закінчив навчання у Львові. Які настанови твоїх викладачів ти вважаєш найістотнішими у власному мистецтві?

Я навчався у Львівському державному коледжі декоративного і ужиткового мистецтва імені Івана Труша, вивчав графіку в Українській академії друкарства. Закінчив академію минулого року. Моїми викладачами були Володимир Риботицький, Сергій Іванов, Дарина Скринник-Миська. Це люди, маючи величезний педагогічний і живописний досвід, підтримували мене у бажанні виробити власне бачення і мистецький почерк, робили важливі технічні зауваження. Наприклад, Сергій Іванов висловив думку про «лабіринт» у назві виставки, бо спочатку я називав проект «Схеми». Потім виникла назва «Labirintolizm» як намір виразити узагальнено тему робіт.

Лабіринт асоціативно прив’язує глядача до відомого міфу про пошуки виходу з складної ситуації, пошуку оптимального рішення…

Лабіринт для мене не є головним образом, а насамперед засобом, яким я хочу показати суть людського життя. Ми шукаємо свій шлях, і перед нами завжди стоїть якийсь вибір: направо чи наліво, прямо чи назад, можливо – зупинка на шляху. І в тому шляху нема прямої лінії, а є лабіринт рішень. У моїх лабіринтах немає одного входу і одного виходу. Як і нема правильного чи неправильного рішення. Їх безліч, як і безліч наших рішень. І яке рішення ми приймемо – то і є найкраще.
Звернула увагу на образ Сонця у твоїх роботах – яскравий язичницький символ. Сонцю ти присвятив цикл робіт «Сонце – Осінь», «Сонце – Літо», «Сонце – Зима», «Сонце – Весна», а ще робота з назвою-загадкою «СонЦе».

Друзі жартома мене називають сонцепоклонником. Я звертаюся тут до наших древніх дохристиянських традицій, а також захоплююся тематикою космосу. Це мене дуже надихає – дійсно безмежний простір для фантазії, і тут нема неможливого: все, що уявиш, все можливо!
Ти розмовляєш з глядачем мовою абстракції.

Абстракція дозволяє мені уявити будь-яку реальність. Я вважаю, що реальність – річ відносна, і кожна людська істота бачить її по-своєму. Я намагаюся вписати безмежність реальностей у прості речі: геометричні фігури, лінії, їхні переплетення, тобто простими засобами передати щось універсальне. Лабіринт як основа побудови Всесвіту, переплетіння світів, життів, свідомого і несвідомого. «Labirintolizm» - абстрактне зображення речей, які оточують нас, і які оточуємо ми.

Абстракція дозволяє передати спонтанність, що лежить в основі шляхів природи. По суті, вона і є цей Шлях, бо все в природі живе і діє спонтанно. На мене мали великий вплив лекції з філософії мистецтв викладача академії Дарини Скринник-Миської, в яких вона наголошувала на тому що не варто буквально прив’язуватися до образу, а розширювати межі пізнання завдяки абстрактному мистецтву.
Це – твоя перша персональна виставка, зустріч з глядачем. На якого глядача ти очікуєш? Чи прагнеш ти взаєморозуміння?

Чесно кажучи, я не ставив собі за мету сподобатися глядачеві. Мої роботи повинні викликати у кожної людини якісь власні думки і емоції. Мені завжди цікаво «колекціонувати враження», бо різні люди бачать різне. У мене є один офорт, де різні люди побачили і ліс, і печеру, і космос, навіть троянди. Я свої графічні роботи асоціюю з музикою. Там не мусять бути конкретні образи. Важливі думки і враження.
Побачити дебютну серію «Labirintolizm» Артура Столярука та скласти власну думку про його графічні роботи можна, завітавши до Малої зали Галереї мистецтв НСХУ, що знаходиться на вул. Лесі Українки 24а. Вхід глядачам завжди вільний.

Докладніше про роботи автора – на сайті Галереї мистецтв https://volart.com.ua/ukr17/artur_stolyaruk/

Фото робіт – Артура Столярука

Фото події та текст Марія Пилипчук
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
друзі Показати IP 1 Березня 2017 04:51
Артуре, вітаємо!!!
лучанка Показати IP 2 Березня 2017 11:00
Це наше майбутнє, допомагайте їм.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus