USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

«Ашан» постачає товари окупантам на фронті і допомагає Путіну з мобілізацією. Розслідування

17 Лютого 2023 14:08
Французька мережа супермаркетів «Ашан» в Росії допомагає окупантам з товарами на фронті і збирає дані про своїх співробітників для їхньої мобілізації.

Про це йдеться у спільному розслідуванні The Insider, Le Monde і Bellingcat.

Щонайменше з березня 2022 року російський «Ашан» надавав підтримку російським військовим. У нібито «гуманітарці», оформленій з боку десяти юросіб, вказана відправка футболок, запальничок, бритв і сигарет.

Всі ці юрособи пов’язані з петербурзьким «Пасажиравтотранс», яким керує міський комітет з транспорту. Раніше місцеві чиновники хвалилися, як вони «разом з колегами з комітету з транспорту» розробили логістику поставок «гумдопомоги» для Міноборони. До жовтня вони таким чином вони зібрали 280 тонн від різних організацій.

Таким чином, пишуть журналісти, поставки узгоджувалися з московським офісом. Крім того, в інших регіонах теж був помічений збір допомоги на територіях торгових центрів, що належать «Ашану». Так, наприклад, в Самарі, Рибінську і Володимирі на територіях магазинів «Ашан» розташовувалися пункти збору «гуманітарної допомоги для Донбасу».

Згідно з міжнародним правом, гумдопомогою під час міжнародних конфліктів вважається тільки допомога мирному населенню. Підтримка ж однієї з воюючих сторін може підвести «Ашан» під санкції і привести до виходу компанії з російського ринку (який для" Ашана«, що має в Росії 230 магазинів, становить 10% від обігу, тобто близько 3,2 млрд євро на рік), зауважують розслідувачі.

Окремо підкреслюється збір «Ашаном» даних про своїх співробітників у військкомати (причому дані про військові квитки у співробітників почали збирати ще до початку повномасштабного вторгнення, в січні 2022 року) і потім, після оголошення мобілізації, мережа допомагала військкоматам виконувати норму: просто на робочому місці співробітникам вручали повістки і пропонували звільнитися, про що The Insider розповів свідок однієї з таких ситуацій.

Російське керівництво «Ашану» від коментарів відмовилося, а в пресслужбі французького «Ашану» заявили, що компанія поза політикою і ніякою підтримкою військовослужбовців не займається.

На це відреагували в українському відділенні «Ашану».

«Auchan Україна вимагає пояснень від французького офісу!

Ми шоковані інформацією, яка була опублікована в журналістському розслідуванні щодо допомоги армії країни-агресорки.

Ми терміново звернулись до офісу у Франції. Вони цю інформацію спростовують. Ми очікуємо на офіційну комунікацію», – напили у мереж на сторінці компанії.

Мережа супермаркетів «Ашан» входить до десятки найбільших іноземних компаній Росії. У Росії французька мережа «Ашан» керує 241 магазином, де працюють близько 30 тисяч людей. Ринок країни-агресора генерує для материнської Auchan Holding 11% доходів.

Раніше гендиректор Auchan Ів Клод заявив, що мережа продовжить роботу в Росії, оскільки «діє в інтересах цивільного населення».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Анонім Показати IP 17 Лютого 2023 15:08
Наслідок того, що вони не вийшли з росії. Тепер мають дотримуватись їх законів та правил
Ася Показати IP 17 Лютого 2023 21:18
Тоже мені , Америку відкрили.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus