USD 39.00 39.37
  • USD 39.00 39.37
  • EUR 39.20 39.60
  • PLN 9.76 9.95

Аукціон небаченої щедрості: як розпродують землі волинського природно-заповідного фонду

12 Травня 2017 13:06
Селянам пообіцяли туристичний комплекс, робочі місця та гроші в бюджет сільради за те, що погодять будівництво на землях ландшафтного заказника. Натомість територію, де мали будувати об’єкт, уже розпродують частинами в приватні руки. Жителі села Згорани Любомльського району, під носом у яких вкрали землю, повстали проти такого свавілля – обіцяють підняти владу на вила та не дати продати землю з молотка.

Про це йдеться у матеріалі газети Волинські Новини №18 (66).

Село славиться своїми водоймами – Малим та Великим Згоранськими озерами. Ця земля – рай для туристів та відпочивальників і, як виявилося, золоте дно для тих, хто хоче легкої наживи.

БІЛЯ ОЗЕРА ОБІЦЯЛИ ЗВЕСТИ ТУРИСТИЧНИЙ КОМПЛЕКС

Десять років тому, 2006-го, майже чотири гектари землі між двома водоймами – Малим і Великим Згоранськими озерами – у Волинській обласній державній адміністрації визнали інвестиційно привабливими. У 2016 році право оренди цієї території виставили на тендер.

«У серпні 2016 року на земельних торгах, які проводило Головне управління Держгеокадастру у Волинській області, тендер на оренду землі виграла така собі громадянка Вовк, яка створила кооператив «Заозерне» й передала правління цією структурою громадянину Форманюку. Це товариство зареєстроване в Луцьку на вулиці Степана Бандери», – розповідає депутат Любомльської районної ради Іван Федонюк.

«Це було 10 земельних ділянок, які планували через аукціон віддати в оренду, – розповідає Згоранський сільський голова Олександр Лукашук. – Ці земельні ділянки розташовані за межами населеного пункту, і Згоранська сільська рада не знає, кому право на їх оренду належить. На підставі грошової оцінки, яку затвердила Любомльська районна рада, здійснюється оплата землі. В 2016 році Згоранська сільська рада отримала в бюджет 47 тисяч гривень за оренду землі та 80 тисяч за втрату сільгоспземель. Щоправда, ці гроші платитимуть раз на рік».

За словами людей, тут обіцяють збудувати туристичний комплекс, куди будуть приїжджати і місцеві відпочивальники, і туристи з Польщі та Білорусі. А гроші від роботи цього об’єкта мали б надходити в сільську раду, за них могли зробити і дороги, і освітлення, і дитячі майданчики в селі.

Депутат Любомльської районної ради від політичної партії «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» Світлана Прокопук тримає в руках проект детального плану території туристичного комплексу та баз відпочинку біля озера Мале Згоранське кооперативу «Заозерне». Документ нібито розробили у 2017 році на замовлення Любомльської райдержадміністрації. На ньому стоять усі печатки й підписи, проте кінцевих дат немає. Жінка показує: дві ділянки території, одна із яких розташована над трасою, що з’єднує Згорани і Шацьк, та інша, біля самого озера, поділено на квадрати. Там, за задумом проектувальників, будуть розташовуватися 57 будинків для відпочинку, біля кожного з яких передбачено паркомісце для автомобіля. Ліс, який розділяє ці території, поділено на пронумеровані квадрати. Згідно з нумерацією, тут планують звести туристичну базу на 100 осіб, чотири бази відпочинку на 53, 33, 30 і 75 місць та облаштувати величезну стоянку для автомобілів. У плані врахували навіть мощені тротуарні доріжки та свердловину для води. Усі ці споруди розташовані на території згаданого ландшафтного заказника.
Величезну територію поділили на шматки та продаватимуть з молотка.

У лютому цього року селяни знайшли в інтернеті оголошення про продаж землі на території, де було заплановано зведення туристичного комплексу. Сотка землі під індивідуальне будівництво вартує від 500 доларів.


«Коли з’явилася інформація, що земельні ділянки продаються, то це дуже збурило людей. Не розумію, як їх можна продавати, адже земля – у власності держави. Хіба що в суборенду. Але скрізь зазначено, що їх продають», – дивується Світлана Прокопук.

І якщо на зведення туристичного комплексу селяни були готові погодитися, бо це давало б гроші у сільський бюджет, то такий дерибан пробачити не змогли. Люди зійшлися на збори. На них сільський голова запрошував і голову садівничого товариства «Заозерне», проте той не з’явився. Таке, каже Олександр Лукашук, не вперше.
Селяни дуже обурені: вони самі не можуть отримати соток під будівництво, а тут заповідник роздають.

«Рік як прийшов з війни, а не отримав жодної сотки землі. У сільській раді чи не в кожній хаті живе по дві, по три сім’ї через те, що немає для них земель, щоб будуватися. А крутеликам є. Земля має бути народу. А то приїдуть і роздерибанять», – обурюється місцевий житель, учасник АТО Юрій Рафальський.
Селяни пропонують не давати дозволу на будівництво туристичного комплексу та вимагають від чиновників райдержадміністрації розірвати договір оренди землі. Ті ж кажуть: не мають права.
Скоро тут височітимуть приватні дачі

«Ми не можемо розірвати договір про оренду. Якщо селяни проти, то має бути на місці створена узгоджувальна комісія. До її складу має входити і представник орендаря. Створіть комісію і не давайте дозволу на продаж тих земельних ділянок», – переконує заступник голови Любомльської РДА Ганна Сачук.

«Коли в 2011 році було створено містобудівне обґрунтування, яке затвердив голова районної державної адміністрації, то пізніше було розроблено детальний план території. Його мали обговорити у сільраді і має бути протокол тих обговорень. Без громадських слухань і обговорення з жителями сільради щодо цього документа в райдержадміністрації цей план не затвердять», – додає завідувач сектору містобудування та архітектури Любомльської РДА Дмитро Тєнін.

ЗАКОН – ЯК ДИШЛО

Місцеві впевнені, що територія, яку збираються роздати, належить до природно-заповідного фонду України – ландшафтного заказника загальнодержавного значення «Згоранські озера». Проте їх переконують, що вона лиш межує із заповідними землями. Щоправда, точної відповіді селяни досі не почули.

Відповідно до статті 26 глави 5 закону «Про природно-заповідний фонд України», на території заказника обмежується або забороняється мисливство та діяльність, що суперечить цілям і завданням, передбаченим положенням про заказник.

В оголошенні, яке розміщено на кількох сайтах з продажу землі, зазначено, що на території ландшафтного заказника «Згоранські озера» організовано садовий та обслуговувальний кооператив «Заозерне». Це дасть змогу майбутнім членам садівничого товариства вказані земельні ділянки приватизувати та забудувати на власний смак.
Це оголошення про продаж землі у Згоранах обурило селян

Так, відповідно до статті 35 Земельного кодексу України, громадяни України із земель державної і комунальної власності мають право набувати безоплатно у власність або на умовах оренди земельні ділянки для ведення індивідуального або колективного садівництва. Земельні ділянки, призначені для садівництва, можна використовувати для закладання багаторічних плодових насаджень, вирощування сільськогосподарських культур, а також для зведення потрібних будинків, господарських споруд тощо. Приватизацію земельної ділянки член садівницького товариства проводить без згоди на те інших членів цього товариства. Використання земельних ділянок садівницьких товариств здійснюється відповідно до закону та статутів цих товариств. Згідно зі статтею 27 закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», забудова присадибних, дачних і садових земельних ділянок може здійснюватися на підставі будівельного паспорта забудови земельної ділянки. Будівельний паспорт визначає комплекс містобудівних та архітектурних вимог до розміщення й будівництва індивідуального (садибного) житлового будинку, садового, дачного будинку, не вищого за два поверхи (без урахування мансардного поверху) з площею до 300 квадратних метрів, господарських будівель і споруд, гаражів, елементів благоустрою та озеленення земельної ділянки.

Справою мала б зацікавитися прокуратура. Проте представників правоохоронців на зборах не було. Чи стане заповідна територія приватною власністю – під питанням, і його розв’язання повністю залежатиме від селян.

«НА МЕЖІ» – соці­аль­но-інформаційний проект

Інформаційне агентство Волинські Новини у партнерстві з Волинською обласною організацією політичної партії «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» реалізовує соціаль­но-інформаційний проект «НА МЕЖІ».

Якщо у вашому селі чи місті є школа, дитячий садочок, амбулаторія, ФАП, клуб у неза­до­вільному стані, якщо ви втомилися оббивати пороги органів влади, розповідаючи про ці проблеми, якщо ваша громада опинилася на межі, зателефонуйте нам (099) 637-14-15.

Анна Волощук, Любомльський район

Фото автора
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Прикріпити файл

Система Orphus