USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Автокефалія Церкви в Україні приведе до нового розколу, – вважає митрополит Ніфонт

6 Серпня 2009 17:01
Законно отримана автокефалія принесе УПЦ МП лише новий розкол, тому що саме поняття автокефалії дискредитоване діями не визнаною світовим православ’ям УПЦ Київського Патріархату. Про це у Почаєві заявив митрополит Луцький і Волинський Нифонт (Солодуха), – 6 серпня повідомляють «Волинські Новини».
«Якби це раніше було зроблено – ще в 1988 році, коли святкували тисячоліття Хрещення Русі і коли покійний владика митрополит Полтавський Феодосій радив синодалам (членам Священного Синоду РПЦ) піднести Україні презент у вигляді патріаршого звання для правлячого архиєрея в граді Києві – тоді це було б, напевно, своєчасно. А тепер з цим словом, «автокефалія», виявляється зв’язаний цей розкол, все те беззаконня, яке робилося в 1992 році і яке робиться тепер», – сказав в інтерв’ю «РІА Новості» митрополит Нифонт, який приїхав на торжества в Почаїв. Як інформує Risu, раніше митрополит Нифонт вважався прибічником канонічно отриманої автокефалії для УПЦ. «Років п’ять тому у нас на Волині автокефалія принесла б користь», – вважає митрополит, який очолює одну з найважливіших західних єпархій УПЦ. «Зараз, якщо навіть автокефалія буде законна, вона все одно породить розкол. Половина приходів, навіть у мене, підуть до Патріарха Російського (у пряме підпорядкування). Це буде канонічний розкол, але все таки розкол», – повідомив він. За словами митрополита, коли він був призначений до Луцька правлячим архиєреєм Волинської єпархії в 1992 році, в його розпорядженні був лише один храм, а влада відмовлялися його, корінного волинянина, прописувати в місті. Зараз, відзначив митрополит Нифонт, кожну неділю здійснюється 20 православних Літургій, а представники Київського Патріархату мають в області, за його словами, приблизно в чотири рази менше громад. Єпархія митрополита Нифонта, що охоплює половину Волинської області, налічує, за його словами, 380 громад і 306 священиків. Митрополит сказав, що сьогодні він противник страйків та інших форм протесту. «Ми лише терпимо і молимося, молимося і терпимо. І я закликаю віруючих людей лише терпінням і молитвою творити те, що залишається», – заявив він. «Якби не заважали політикани, різні партії і державні управителі і депутати, розкол вже давно сам собою затихнув», – вважає митрополит.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 14
Анонімw Показати IP 7 Серпня 2009 07:54
все не угомоняться ті МП, не хочуть втрачати ласий шматок прибуткового пирога... З відколом царкви значна частина прибутків тепер йде в київ, а не в москву, ось і не можуть з цим змиритись... Доречі, їхня церква звільнена від податків, і вони на цьому роблять великий бізнес - ввзозять коштовності, антикваріат, алкоголь, цігарки, і не сплачують за це жодної копійки податку(!!!) В цього кирила взагалі поганяло в бізнес-кругах "Табачний митрополит", тому що його спеціалізація ввіз цігарок. І при таких розкладах вони ще про Бога говорять... ;)
Анонім Показати IP 7 Серпня 2009 10:08
Московський піп Кирило на своєму партхозактиві в Україні передав установку Путіна - мочити українську церкву. Цим його підлеглі і займаються
Анонім Показати IP 7 Серпня 2009 10:36
И как это прикажете ее мочить, если она и храмы толком не строит,и священников готовит единицы? Сама загнется.
Анонім Показати IP 7 Серпня 2009 11:16
Слід звернути увагу на вуха, тобто постійну присутність на українських сайтах московських недоброзичливців, які, зокрема малюють "глас народа" і поливають брудом все українське
\"вуха\" Показати IP 7 Серпня 2009 11:35
Аноніму 11:16 Пошел на фиг. Я украинка. Всем сомневающимся могу ткнуть в морд... пардон, лицо соответствующий документ - украинский паспорт. В кои-то веки священник говорит что-то толковое - так его грязью и полили. А возразить по сути ничего не могут. Нечего. Кому не нравится мой русский - ПНХ )))
Анонім Показати IP 7 Серпня 2009 11:57
от приїду я до Москви і скажу: кому не подобається моя українська - ПНХ )))! Шо мені скажуть? Нічого,і я після того вже нічого не зможу сказати... :( З тієї ж причини і Ніфонт заткнувся після призначення (зауважте, не виборів) Кіріла. Бо почув смалене... При Алексеєві він всяке "вольнодумство" допускав... Прикро, що церковні справи ми обговорюємо в такому стилі, про попів з ненавистю, про церкву, як про контору якусь... до цього й довели МП своїми балачками-пропогандою про можливість розколу, гр. війни і ше там бунтів якихось. от якби обрізати патріархати по кордону і проблем не було б. Люди втомились вірити замість Святої Трійці в політичну трійцю Путін-Москва-Московська церква Бога-Творця підмінили церковною політикою, Канонами користуються, як кисневою подушкою, а історією, як батогом
Богдана Стельмах Показати IP 7 Серпня 2009 12:04
Люди, схаменіться, нарешті, з тим Кирилом і Ніфонтом. Ну скільки можна продавати країну, свою душу, скільки можна ще бути проститутками і проститутами??? Ну може бути в нас, незалежно від віросповідання, СУТО УКРАЇНСЬКИЙ інтерес? Щоб ми відстоювали, свою, українську владу (незважаючи на кумівство, сватовство і дружбу), будували свою, українську державу (незважаючи на те, хто скільки пропонує, називаючи то інвестиціями), мали свою гідність, нарешті!
Тітка Показати IP 7 Серпня 2009 12:05
Аноніму11.16. Тільки те і вмієте, що кричати Геть московського попа. А скільки храмів збудував ваш Михаїл? Скільки священиків від нього утекло до "москалів"?
Анонім Показати IP 7 Серпня 2009 12:41
Ніколи не буде спокою у нашому народі, навіть якщо обрізати межі церкви по кордонах. Навіть у сильній Росії он скільки різних сект. Ащодо владики Ніфонта, то чоловік, справді, каже щиру правду, а ви його - ату, ату. І український інтерес тут ні до чого, бо можна ходити в українську церкву, а бути останньою худобою з іншими людьми.
Анонім Показати IP 7 Серпня 2009 12:55
Якщо москалі хочуть мати партєйну церкву із "політичною трійцею Путін-Москва-Московська церква" то Бог їм судія. Україна мусить мати християнську церкву. А присутність москалів на сайті дається взнаки. Тема дуже важлива
Олена Показати IP 7 Серпня 2009 13:10
І чому ми, українці, такі примітивні? Набридло чути: москалі, москалі... Доки ви їх згадуєте, вони у своїй Росії збудували краще життя, ніж ви, так звані патріоти України. Тільки й знаєте, що ворога в усіх бачите. Будуйте стільки храмів, скільки будує Ніфонт. Але далі плакатів і криків про москалів справа не йде.
Анонім Показати IP 7 Серпня 2009 13:32
Олена чи Алена визнала, що вона не патріотка України і нічого в Україні будувати не збирається а українці взагалі примітивні. Каже патріоти їй мусять будувати за свій рахунок. І москальский бардак з партєйними попами їй подобається. Звичайно таке може написати і чоловік, такий собі Ваня з Челябінська (з нетрадиційною орієнтацією)
Анонім Показати IP 7 Серпня 2009 14:09
Таки Олена (а не Алена) Аноніму13.32. Ось і все, на що ви здатні: образити, прокричати на москалів, перекрутити слова... Храм будуй. Тільки тобі і це не поможе.
Анонім Показати IP 7 Серпня 2009 14:53
Аноніму 13.32. Дорогий наш! Якби ти потрапив у Росію, то зразу б забув рідну мову. І весь твій "патріотизм" закінчився б...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus