USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Автоцентри тиснуть на гальма

15 Лютого 2010 14:35
Досягнувши найбільшого піку продажів авто у 2008 році, нині автоцентри Луцька з острахом згадують кризовий 2009, коли об’єми продаж скоротилися до 70% і застигли на рівні 2004 року. Надій на швидке оздоровлення у 2010 мало. Вирівняти ситуацію за допомогою постгарантійного сервісу, схоже, також не вдасться.
Сучасний автоцентр бере на себе повну турботу про клієнта: від моменту заохочення перейти на колеса до постгарантійного обслуговування авто. Автоцентри суміщають в собі продаж, технічний сервіс, реалізацію оригінальних запасних частин та фінансово-страхові автопослуги.
Нині в автоцентрах Луцька представлені практично всі офіційні дилери найпопулярніших в Україні моделей різної цінової гами, виробництва та призначення. В автоцентрах представленні зазвичай декілька марок авто або група автомобілів, об’єднані одним офіційним представником в Україні.
Злети і падіння
Директор компанії «АІС-Луцьк» Жанна Чигринюк зазначає, що нині «кожен автосалон орієнтується на кілька брендів. Тому конкуренція на ринку доволі висока. Проте, імідж компанії формує не марка машини, яку він продає, а гарантії та відповідальність перед покупцем, яку центр може забезпечити на цей автомобіль».
Отримуючи права дилерів, центр зобов’язаний виконати перед дистриб’ютором ряд умов:  навчити персонал, забезпечити приміщення, необхідне обладнання та інструмент для сервісу, а також мінімальний запас автозапчастин -,  пояснює генеральний директор ВАТ «Волинь-Авто» Юрій Корольчук.
Експерти зазначають, що найстрімкіший пік продажів авто як у Луцьку, так і загально в Україні, був у 2007-2008 роках, коли лояльні банківські кредити «на колеса» дозволяли купити автомобіль без довідок про доходи та навіть початкового внеску.
Кризу автоцентри почали відчувати в останні місяці 2008-го. До стрімкого спаду продажу авт призвели крах банківської системи, внутрішньополітична та фінансова криза, зниження платоспроможності населення та девальвація гривні.    
Юрій Корольчук зазначає, що не всі учасники ринку втримали позиції. Як приклад наводить закриття центру OPEL AutoHouse в Луцьку. Пояснює, що «автобізнес - гарний бізнес, проте для його ведення потрібні дуже великі гроші та знання».    
СТО% гарантія
Після купівлі авто в центрі клієнт автоматично отримує право гарантійного обслуговування на станції технічного обслуговування дилера. Протягом терміну гарантії, автовласник може проводити на сервісній станції дилера планові перевірки автомобіля і позапланову діагностику авто. Тут же ж клієнт може купити оригінальні деталі для своєї марки авто.
Кожен автомобіль, згідно з умовами гарантії, має перелік деталей, які у випадку пошкоджень замінять безкоштовно. Планові перевірки автомобіля залежать або від терміну експлуатації, або від кілометражу пробігу.
Якщо протягом гарантійного строку автовласник власноруч ремонтував авто або скористався послугами не дилерської СТО – гарантія знімається.
Переваги як гарантійного так і постгарантійного сервісу при автоцентрі полягають в матеріально-технічній базі СТО, гарантії на послуги та запчастини і рівні комфорту для клієнта.
В сучасних сервісних автоцентрах водія і його «чотирьохколісного друга» обіцяють зустріти з максимальною гостинністю. Власнику запропонують провести час в кімнаті для клієнтів. Тут безкоштовна кава, чай, канапки, інтернет, преса. Водій може спостерігати за ходом ремонту на плазмі або ж у прозорій кімнаті біля цеху.  Такі речі – для автоцентрів сьогодні майже норма.
Авто перед ремонтом безкоштовно помиють та обгорнуть в захисні чохли, аби не забруднити. Заступник директора з після- продажного обслуговування «Тойота Сервіс Луцьк «Автоконцепт» Андрій Литвиненко пояснює, що «вирішити кувалдою та зубилом проблеми сучасних автомобілів неможливо: для кожної марки потрібен спеціальний інструмент, обладнання та знання, яких немає в вузькопрофільних СТО».
Литвиненко зазначає, що власники це розуміють, проте дедалі частіше визначальним фактором є ціна: «За якісний сервіс і запчастини потрібно відповідно заплатити. Але результати роботи некваліфікованих людей, які не мають спеціального обладнання, можуть бути непередбачувані. Там ніхто гарантії та відповідальності не несе».
Дедалі більше автовласників і взагалі нехтують будь-яким сервісом, якщо пошкодження автомобіля не впливають на безпеку руху. Рихтування пом’ятого крила або подряпаних дверцят водії воліють відкласти до кращих фінансових часів. 
Аби збільшити лояльність клієнта до СТО, низка дилерів організовують 24-годинні кол-центри, служби технічної допомоги, яку можна викликати у будь-яку точку України та проводить акційні знижки на запчастини.   
Кому продавати?
Експерти ринку погоджуються, що нині якщо і є продажі, то здебільшого бюджетних авто середнього класу. Нині за кожного клієнта триває боротьба.
Авто переважно купують фізичні особи. Торгові компанії зменшили власний товарообіг, тому не потребують великого парку авто. Підприємства не те що збільшувати кількість машин не поспішають, а й взагалі намагаються продати власні автівки, або повернути їх у лізингові компанії, - каже Жанна Чигринюк.
Зі згортанням автокредитування багато експертів очікувало ріст продажу авто на «сірих ринках» та конкуренції з боку конфіскованих банками машин. Корольчук зазначає, що не зважаючи на прогнози, активного сплеску продажу авто на автобазарі Луцька немає: «При низькій платоспроможності населення продажі відсутні як на легальному ринку, так і на чорному».
Конфісковані автомобілі у боржників фінансових установ реалізовуються не дуже активно. «По-перше, нині немає юридичного способу реалізації таких автомобілів. По-друге, багато автівок навмисне пошкоджені їхніми власниками, а по-третє, вони несуть негативну енергію», - зазначає Жанна Чигринюк.
Щодо ціни на самі автомобілі, експерти переконують: ціна на «машини в валюті» практично не змінилася за останній рік, не зважаючи на запровадження Кабміном 13%-ої надбавки до мита на імпорт автомобілів.
Юрій Корольчук пояснює, що завезених у 2008-2009 роках машин вистачить для продажу ще й у 2010. Коли ж автодилери розпродадуть цей парк і доведеться ввозити нові автівки – ріст цін буде відчутний і значний.   
Прогнози і тенденції
Експерти ринку погоджуються, що оздоровити автобізнес вдасться лише за умов стабілізації як світової, так і української економіки. Важливим фактором учасники автобізнесу називаються стабілізацію політичної ситуації в Україні.
Нині банки відновлюють співпрацю з автоцентрами. Проте, нові умови кредитування надзвичайно жорсткі: підвищені відсоткові ставки, зменшення строку кредитування, підвищена увага до фінансової надійності покупця.  
Компанії-виробники авто вже протягом двох років пропонують лізингові та кредитні програми від материнської структури дилера. «Концерн створює підприємство, яке надає пільгові кредити під певні марки автомобілів за вигідними умовами. Наприклад, з нульовими відсотками, подовженим терміном дії кредиту. Такі кроки є популярними і необхідні в кризовий період», - зазначає директор автосалону Renault «Луцьк-Експо» Юрій Гнатюк.
Щодо динаміки роботи сервісних центрів при автоцентрах, Андрій Литвиненко зазначає: в наступному році, коли мине гарантійний строк більшості автомобілів, які були продані у піковому 2008-му, їх власники перейдуть до обслуговування в менш якісних, проте набагато дешевших СТО.
Інші учасники ринку переконують, що більшість з таких сервісних центрів виконує вузький спектр робіт, а тому не «перетягнуть» на себе ринок повністю. Жанна Чигринюк побоюється, що популяризація роботи напівлегальних гаражів спричинить сплеск крадіжок авто та заміни деталей на неякісні.
Поява новий гравців на авторинку Луцька можлива лише за наявності великого капіталу, переконаний Юрій Корольчук. В той же час деякі експерти прогнозують закриття декількох існуючих автоцентів вже в цьому році.
Учасники автобізнесу прогнозують жорстоку конкуренцію, демпінгування цін та нечесну боротьбу. 
Проте сподіваються, що об’єми продажів автівок за 2010 рік будуть вищі ніж у минулому році.
Тетяна Грішина
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Вікінг Показати IP 16 Лютого 2010 09:43
Танюшо, якось Ви нудно пишете. Жодної новини не дізнався зі статті. Треба якісь цікаві факти знайти і подати читачеві, а не намагатися площу наповнити. Замітка цікавого змісту корисніша, аніж Ваша "проблемна" стаття. Тільки без образ
Тетянка Показати IP 16 Лютого 2010 11:08
Шановний Вікінгу! Дякую, що читаєте ВН і критикуєте:) Я писала "огляд ринку" суть якого не показати факт, а проаналізувати і спогнозувати тенденції авторинку за допомогою учасників автобізнесу Луцька.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus