USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Багато цибулі та дорога картопля. Чому фермери знову не вгадали з овочами, і що буде з цінами на новий урожай

4 Серпня 2019 07:00
Нинішній сезон розчарував українських овочівників. Головні ставки – на цибулю і капусту, які били усі рекорди за цінами ще цієї весни, – не зіграли. Ціни на цибулю обвалились уп’ятеро. Якщо в квітні-травні на опті її продавали по 25 гривень, то зараз – по 5 гривень за кілограм. Капуста подешевшала в 3,5 разу, морква – в 1,5. Що, звичайно, не може не радувати пересічних українців, які ще в травні платили за кілограм цибулі до 30-40 гривень.

Зате у виграші ті, хто посадив картоплю. За неї зараз можна виручити вдвічі більше, ніж минулого року. Дорожче коштують також салатні овочі – томати, огірки, перець. Хоча за останній тиждень ціни на них також пішли вниз.

Втім, ці цінники – ще не підсумкові. Багато що залежатиме від погоди в серпні, і навіть від того, чи зможуть фермери вчасно і правильно закласти овочі на зимове зберігання.

Який урожай овочів зберуть в Україні і за скільки його будуть продавати наступного року, з’ясовувала «Страна».

По 5 гривень замість 25

Цибуля має вся шанки стати головним розчаруванням цього сезону для фермерів. Нагадаємо: цієї весни цибуля була «золото» – ціни на неї в опті злетіли до 25 гривень за кілограм, а ціна в роздріб і зовсім була рекордною – 40 гривень. Причина – дефіцит цибулі в Україні і в Європі, який був пов’язаний з несприятливим минулим сезоном.

Минулої осені врожай цибулі в Україні знизився через погодні умов і скорочення посівних площ. Крім того, за словами керівника проекту «АПК-інформ: овочі та фрукти» Олександра Хорева, строки збирання цибулі змістилися з серпня на вересень. У підсумку – в сховища він потрапив уже не найкращої якості.

Але зате ті, хто зміг зберегти товарні обсяги до весни, отримали надприбуток. Фермери жартували, що цибуля стала рентабельнішою, ніж наркотики. Тож не дивно, що армія бажаючих підзаробити на грошовій культурі в новому сезоні різко зросла.

Ще в березні-квітні стало зрозуміло, що нас чекає цибульний бум, оскільки селяни закуповували насіннєвий матеріал в рекордних обсягах. Зі слів Хорева, продавці насіння відзвітували про збільшення обсягів на 20%.

Хорев вважає, що, за підсумками сезону, виробництво цибулі в Україні в цьому році виросте на 10%. «Але навіть це дуже багато, адже для того, щоб збути збільшені обсяги, потрібні додаткові сховища, торгова логістика тощо», – говорить він.

Ринок уже відчув надлишок цибулі. За даними аналітиків EastFruit, ціни на неї обвалилися настільки, що вже настав час говорити про нульову або навіть мінусову рентабельність.

У більшості регіонів країни оптові партії цибулі пропонуються в середньому по 4,5-5,5 гривень за кілограм, хоча ще тиждень тому цибулю продавали за 5,5-6,5 гривень. Ціна падає у міру збільшення пропозиції – на ринок надходять все нові й нові партії врожаю. Зокрема, зараз, крім ранньої цибулі, почали продавати ярову.

При цьому експорт цибулі практично зупинився, оскільки в цьому сезоні її багато і в сусідніх країнах Європи. Як відзначають в «АПК-інформ: овочі та фрукти», до недавнього часу нашу цибулю закуповували в Польщі, але вже другий тиждень поспіль тамтешні компанії відмовляються від українського продукту і повністю переорієнтувалися на роботу з місцевими фермерами. З потенційно цікавих для експорту ринків для наших фермерів залишається Білорусь, де ціни зараз вищі, ніж в Україні (доходять до 12 гривень за кілограм). Як кажуть експерти, коли вітчизняні аграрії не почнуть активно продавати цибулю за кордон, ціни на неї можуть обвалитися ще більше. І тоді селянам вигідніше буде залишати урожай в полі, ніж витрачатися на його збирання. Втім, за словами Олександра Хорева, поки впевненості в достатніх зимових запасах немає.

«Все вирішиться в серпні. Зараз перспективи хороші, але якщо погода зміниться, урожай може виявитися не таким вже й рекордним. Наприклад, деякі регіони вже заливає, що небезпечно для цибулевих полів», – говорить експерт. Якщо ніяких катаклізмів не відбудеться, цибуля наступного року буде дешевшою, ніж цього – максимум по 7-10 гривень за кілограм.

Борщ зі знижкою

У цінову пастку потрапили і виробники капусти. Як і цибуля, капуста минулого сезону сильно подорожчала – в квітні 2019 року вона коштувала дорожче, ніж на аналогічний період позаминулого року в 3,5 разу (16-20 гривень за кілограм). Можливість добре заробити надихнула фермерів, і вони розширили посіви під білокачанну приблизно на 10-15%. Довершила справу хороша погода. У підсумку – ринок переповнений капустою, а ціни на неї впали до 3,5 гривні за кілограм. За даними ринку «Шувар», ціна продовжує падати. За станом 2 серпня капуста подешевшала ще на 10%.

«Заробити фермери могли хіба що на середніх сортах, рання капуста виявилася збитковою, пізня також під питанням», – говорить Хорев.

За даними аналітика плодоовочевих ринків Східної Європи оптового ринку «Шувар» (Львів) Тетяни Гетьман, овочі борщового набору подешевшали за останній місяць приблизно на 20%. При цьому дешевше, ніж в минулому році вартують цибуля, капуста і морква (ціни на останню 1,5 рази нижчі, ніж минулого літа). Буряк продається за торішніми цінами (6-6,5 грн за кілограм).

Тобто, якщо ніяких природних катаклізмів за цей місяць не трапиться і врожай у визначені терміни закладуть на зберігання, то овочі борщового набору до кінця цього та наступного року мають бути дешевшими, ніж в минулому сезоні, мінімум на 15%, говорить Хорев.

«Особливо великого експорту не буде, адже дзеркальні умови щодо врожаю спостерігаються і в сусідніх країнах. А значить підняти ціни нашим виробникам буде складно», – розповів він.

Картопля за подвійною ціною

За картоплю в цьому сезоні українцям доведеться переплатити. «Ціна на неї вдвічі вища, ніж минулого року», – говорить Хорев. На ринку «Шувар» мінімальна ціна за кілограм картоплі – 6 гривень, максимальна – 10 гривень.

При цьому погода, якою продавці традиційно пояснюють підвищення цін, для майбутнього врожаю цілком сприятлива.

«Ціна зростає через неорганізованість ринку. 98% обсягів картоплі в Україні вирощується в господарствах населення. Промислові виробники, які кілька років тому почали активно експериментувати з цією культурою, в ній розчарувалися. Ті ж овочі борщового набору виявилися рентабельнішими, ніж картопля», – зазначає Тетяна Гетьман. У результаті, спеціалізовані господарства та дрібні фермери цього року скоротили площі під картоплею. За слова Тетяни Гетьман, менше садять картоплі і звичайні українці.

Плюс загострилося питання якості. «Щоб отримувати хороший урожай, потрібно садити не стару картоплю зі своїх запасів, а якісний насіннєвий матеріал. Він дорогий: елітна картопля на посадку коштує 35-40 гривень за кілограм, тоді як звичайна – 5-7 грн. Тому елітний насіннєвий матеріал ми останнім часом практично не імпортуємо. Як наслідок – з року в рік погіршується якість врожаю. Супермаркети, які намагаються знайти добірну картоплю, вже це відчувають – товарних партій на ринку дуже мало, а ті, що є – коштують недешево», – пояснив Хорев.

Пів літа на імпортних помідорах

За словами Тетяни Гетьман, зараз стрімко знижуються ціни також на салатні овочі (огірок, томат, перець). Якщо овочі борщового набору подешевшали на 20%, то салатні – відразу на 35%. «Свою роль зіграв сезонний фактор – на ринок потрапили збільшені обсяги нового врожаю», – пояснила експерт.

«При цьому цього літа склалася безпрецедентна ситуація – українці аж до кінця липня їли імпортні тепличні томати по 40 гривень за кілограм, і тільки зараз з’явилося багато ґрунтових томатів», – додав Хорев.

Тетяна Гетьман пояснює високі ціни на початку сезону дефіцитом пропозиції – підтопило теплиці Закарпаття, що забезпечують чималу частку поставок.

За даними EastFruit, ще тиждень тому томати в Україні були чи не найдорожчими в регіоні. Скажімо, в Польщі вони продавалися за 1,18 долара за кілограм, в Росії – по 0,95 долара, в Грузії – за 0,62, у Молдові – по 1,02, в Білорусі – за 0,99, а у нас – по 1,57 долара.

«Навіть зараз ціни вищі, ніж минулого року. Наприклад, огірок корнішон коштує 20 гривень за кілограм, а минулого літа продавався за 15. Звичайний салатний огірок продається за 8,5 грн, що на 20% дорожче, ніж минулоріч. Томати коштують 11 гривень проти 7 грн у 2018. Перець впав у ціні буквально днями (до 10-25 гривень за кілограм залежно від сорту, – ред.), а до цього був дорожчий, ніж минулоріч», – каже Тетяна Гетьман.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Навуходоносор Показати IP 4 Серпня 2019 12:55
А у нас никто и никогда не спрогнозирует того, что выгодно выращивать фермеру! "Прогнозисты" Минсельхоза - коррупционеры, они "сидят" на выдаче лицензий. Остальное им - до фени. А ведь регуляторная политика Минсельхоза - основа основ для развития агроэкономики. Но вместо регуляций на научной основе - взятки.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus