USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

«Бандерштат» розпочали із зустрічі з ветеранами УПА

2 Серпня 2019 10:58
Для когось зброєю був олівець, а комусь довелося пройти десятиліття заслань, шахти чи уранові копальні: очевидці та учасники національно-визвольних змагань 1940-50-их років спілкувалися з волинянами та гостями краю у рамках фестивалю «Бандерштат».

Зустріч з ветеранами УПА відкрила гутіркову сцену першого дня фестивалю «Бандерштат» 2 серпня.

«УПА мусила створитися, бо йшла боротьба, українці були між двома молотами: нацисти воювали проти більшовиків. Українців могли стерти з лиця землі, але повстанці дали бій, увійшовши таким чином в історію українського народу», - пояснювали бандерштатівціям.

Сіма Кордунова розповіла, що у буремні роки її зброєю був олівець, яким писали повідомлення для повстанців. Рідне бандерівське село Лаврів, з її слів, спалили вщент, тож родині довелося жити у буді, яку з чотирьох кілків, накритих бляхою, зробив тато. Згодом тато викопав землянку, але побудувати дім не було кому. У селі в 1940-50-ті роки загинули 102 молоді людини. Практично у кожній хаті хтось був пов’язаним з бандерівцями, тож решту жителів виселили.

Найстарша учасниця гутірки Марія Ткачук, якій у вересні виповниться 91 рік, розповіла, що, повернувшись із заслання у Воркуті, їй довелося протягом доби покинути Волинь і знову вирушати в Сибір. Там вона влаштувалася працювати на шахті, знайшла своє кохання, народила синів і все ж згодом повернулася в Україну. Для бандерштатівців вона продекламувала поезії про УПА як найгероїчнішу та найнароднішу армію 20-го століття. Автор віршів – упівець, каторжанин, її однокласник Зіновій Сердюк. Вони разом навчалися за німецької окупації в українській гімназії в Тернополі. Навчальний заклад 1944 року закрили більшовики як «націоналістичну». Марія Ткачук - з 1990-их років станична братства ветеранів УПА. Разом з побратимами їй доводилося їздити різними районами області, зокрема організовувати поховання ветеранів. Тоді навіть траплялися випадки, коли у деяких селах священик московського патріархату зачиняв церкву і втікав напередодні їхнього приїзду.

Антон Костюк, якому виповнилося 90 років, у грудні 1944 року потрапив разом з рідними з Холмщини на Одещину.

«До мого дому було 120 кілометрів від Луцька, тільки через Буг», - розповідає він.

На Одещині було дуже скрутно, видавали 100 грамів зерна за трудодень, тож вирішили пішки помандрувати до Луцька, де проживав швагро його батька. З собою мали чотири корови, йшли вздовж залізниці, наражаючись на небезпеку нападів кримінальних банд. Молока вистачало, мали з собою також сухарі. Протягом доби часом вдавалося подолати до 50 кілометрів. Таким чином дійшли до Вінниці, відтак до Рівного, звідки поруч з залізницею пішли до Ківерців та Луцька. Ще в Одесі юнак був свідком судів над хлопцями за три колоски, тож у Луцьку познайомився з повстанцями. Він отримав псевдо Чорноус, був законспірованим до 1950 року. Після того, як його зрадили, він отримав термін у 25 років. Пройшовши заслання та роботу в уранових копальнях, чоловік повернувся на Волинь.

Керівник хору «Посвіт» Ростислав Кушнірук розповів, що разом з родиною потрапив на заслання в Сибір у віці 14 років. Як не дивно, у вагоні, вичесавши воші з чуприни, він був щасливим, тому що готовий був їхати куди завгодно, аби довше не лишатися в гетто, де їх утримували в районі вулиці Чернишевського у Луцьку. Він згадує, що у віці 11 років приносив братові-повстанцю бензин, щоб той почистив кулемет Токарєва. Якби не той кулемет, польські банди знищили б село Сирники, стверджує Ростислав Кушнірук.

Наприкінці гутірки гостям фестивалю бажали, аби вони більше не було війни, розрухи, вбивств, пожеж, всього жахіття, що закарбувалося в дитячій пам’яті очевидців національно-визвольних змагань. Молодим патріотам бажали бути міцними та відданими своїй державі.




Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
Сара Показати IP 2 Серпня 2019 11:06
А президента покликати забули?
тетя Соня до Сара Показати IP 2 Серпня 2019 14:17
Ой Сарочка, ну шо ты такое говоришь!?
ноунейм Показати IP 2 Серпня 2019 11:21
З них теж за вхід "збрили"?
Всезнайко до ноунейм Показати IP 2 Серпня 2019 13:52
Ні, як можна? З них тільки за вихід взяли...)
Навуходоносор Показати IP 2 Серпня 2019 16:08
Елементарний підрахунок показує, що наймолодшому ветерану на сьогодні виповнюється більш як 90 років. Але в такому віці люди наші вже майже не виходять з дому. Їх доглядають діти. Та й практично таких не залишилось. А на фото - якісь дивні ветерани, найстаршому - років під 80, в зеленій уніформі - пенсіонер з 10-річним стажем, а жіночки, таке враження, взагалі народилися після війни. Дивно все це...
Іванка до Навуходоносор Показати IP 2 Серпня 2019 19:42
Все може бути. До числа ветеранів входять і ті, хто в дитинстві, або підлітками попав в загони УПА. В мене були знайомі такі. -Їх родину розстріляли КГБ-сти на їх очах в хаті, за те що були вчителями. Діти були під ліжком і вціліли. Потім втекли до лісу, де їх знайшли воїни УПА. Так вони там і були . Потім їх надовго заслали в Сибір... Це зовсім інше, коли ось ветеранів-воїнів війни 9 Травня в Москві виводять молодими, бо артисти грають
Навуходоносор до Іванка Показати IP 2 Серпня 2019 20:11
Шановна Іванка, знаю про такі вельми рідкісні випадки. Але справа в тому, що на таких міроприємствах останнім часом спостерігаю такий феномен - обличчя багатьох "ветеранів" молодшають! Особливо після того, як держава ввела пільги для цієї категорії людей. Думаю, що до руху примкнула величезна частина спекулюючих на кривавому минулому! Це не дивно і причина цього - економічна.
Іванка до Навуходоносор Показати IP 7 Серпня 2019 08:55
Не путайте з ветеранами 2 -ї світової війни, яка скінчилась в 1945. Украї́нська ж повста́нська а́рмія (УПА́), військово-політичне формування діяло в Україні протягом 1942—1956 років. Так що ветерани можуть бути молодшими.
Іванка до Навуходоносор Показати IP 7 Серпня 2019 08:59
Враховуючи, що діяльність УПА закінчилась в 1956 році, то і ветерани могли бути молодшими. До них могли ввійти діти, які були в лісі з бійцями

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus