USD 39.40 39.73
  • USD 39.40 39.73
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Батальйону «Січ» - рік. Звитяги і втрати

12 Червня 2015 13:08
Батальйон «Січ» на позиціях у Пісках, Авдіївці та Кураховому сьогодні, 12 червня відзначає річницю свого створення. Про це повідомляє воєнна прес-служба ВО «Свобода».

12 червня 2015 року виповнюється рік від створення батальйону особливого призначення МВС України «Січ», що став основою комбатантського обʼєднання «Легіон Свободи». За цей час «січовики» несли службу у Словʼянську, в районі Горлівки та Дебальцевого, у Кураховому, Пісках та Авдіївці, брали участь у спецопераціях, зокрема у зачистці Мар’їнки 4-6 червня.

Нещодавно Інформаційне агентство Волинські Новини публікувало розповідь волинянина Максима Морозова (псевдо «Лютий»), бійця «Легіону Свободи», командира роти, про подробиці бою за Мар’їнку.

ЧИТАТИ ДЕТАЛЬНІШЕ: ВОЛИНСЬКИЙ БОЄЦЬ РОЗПОВІВ ПРО «ПЕКЛО» ДЛЯ БОЙОВИКІВ У МАР’ЇНЦІ

За рік 10 бійців було поранено, 5 нагороджено відзнакою «За відвагу в службі». Загалом до червня цього року «січовики» здійснили 9 ротацій на схід, а нині контролюють українські позиції в Авдіївці, Пісках та Кураховому. Гасло батальйону – «Свобода і Честь!».

Як розповідають «січовики», батальйон почав творитися ще на Майдані – до перших смертей. Унікальний він тим, що тут воюють півтора десятка депутатів-свободівців – від парламентарів до представників місцевих рад. Крім того, у «Січі» воюють студенти, що взяли академвідпустки, шахтарі з Донбасу, колишні закрійники одягу, меблевики, педагоги, економісти, історики, багатодітні батьки, свободівці з Криму, бізнесмени, будівельники, юристи та представники багатьох інших професій, що лишилися позаду. Адже зараз вибором «січовиків» стала збройна боротьба проти окупанта.

«Січ» лишається зразковим батальйоном, який прагне бути на передовій, а не відсиджуватися в тилу. «Наразі на передовій є лише два батальйони МВС – це «Січ» та «Київ-2». Тому ми виконуємо не лише покладені на нас апріорі міліційні функції, а ще й воюємо з ворогом на передових позиціях в Авдіївці та Пісках. «Січовики» зарекомендували себе з найкращого боку, як справжні професіонали. Тому командування нам довіряє та доручає відповідальні завдання, які потребують хороших військових навичок і професіоналізму», – говорить командир батальйону «Січ» Олександр Писаренко.

Винятковість батальйону полягає й у тому, що крім збройної боротьби, він взяв на себе й просвітницьку роботу з місцевим населенням. «Російсько-українська війна точиться не лише за територію, а й за світогляд і мову. Ми проводимо зустрічі зі школярами, беремо активну участь у культурних акціях на підприємствах та в музеях. На свята вітаємо мешканців та допомагаємо продуктами багатодітним сім’ям», – розповідає один з ініціяторів культурної місії «Січі», командир роти, волинянин Максим Морозов.

Аби привітати «січовиків», націоналісти з усієї України записують відеозвернення, які публікують на сторінці батальйону (https://goo.gl/shnJCk). Цю акцію підтримали і авторитетні в суспільстві особи, зокрема Патріярх Київський і всієї Руси-України Філарет, Архієпископ Харківський і Полтавський Ігор (Ісіченко), Голова ВО «Свобода» Олег Тягнибок, кінорежисер Михайло Іллєнко, рок-гурт «Кому Вниз», вояки УПА Мирослав Симчич та Теодор Дячун, письменники Роман Коваль, Віталій Капранов, Михайло Слабошпицький та чимало инших достойників. Їхні звернення також буде опубліковано на сторінці батальйону.

«Січовиків» можна підтримати не лише відеопривітаннями, але й фінансово. Кошти для спорядження, якого бракує, вояки збирають на картку Приват 5168 7572 4779 9515 (Контарчук Владислав Ігорович).

Особисто привітати «січовиків» можна буде під час їхньої ротації зі сходу та на схід, про що буде повідомлено згодом.



Довідка: «Легіон Свободи» – комбатантське об’єднання усіх свободівців, які в складі Збройних Сил України, Національної гвардії, спецпідрозділів МВС та добровольчих батальйонів беруть участь у російсько-українській війні. Очолює «Легіон Свободи», до складу якого входять понад 1000 свободівців, командир «Карпатської Січі» Олег Куцин.

Бійці «Легіону Свободи» проходять службу в різних військових підрозділах ЗСУ та МВС, а саме: батальйон «Січ» МВС налічує 93 бійців-свободівців, «Карпатська Січ», яка нині проходить процедуру легалізації в ЗСУ – 76, Національна гвардія – 71 ( в тому числі 24 – «Азов», 11 – «Донбас»), решта підрозділів МВС – 50, Збройні Сили України – 367 (в тому числі 26 – в «Айдарі»), Прикордонні війська – 14, ДУК ПС – 7. Пройшли медкомісію, але ще не мобілізовані – 78.

До «Легіону Свободи» входять 136 депутатів різних рівнів рад та инших посадових осіб органів державного управління та місцевого самоврядування: 6 народних депутатів України (Руслан Кошулинський, Юрій Сиротюк, Олексій Кайда, Маркіян Лопачак, Андрій Тягнибок, Олександр Марченко), 13 депутатів обласних рад (в т.ч. 1 – голова Івано-Франківської обласної ради Василь Скрипничук), 55 депутатів районних рад (в т.ч. 1 голова районної ради ), 47 депутатів міських рад (в т.ч. 3 секретаря міських рад), 8 екс-голів РДА, 6 – инших посадових осіб.

На війні «Легіон Свободи» втратив 15 бійців. Це Олексій Коновалов (13 БТРО), Володимир Зюзь («Айдар»), Віктор Голий (42 БТРО), Антон Цедік («Донбас»), Віталій Коломієць («Донбас»), Микола Томак (34 БТРО), Віктор Лавренчук (І ОТБ), Віктор Цимбал («Січ»), Ігор Каплуненко (НГУ, батальйон ім. С.Кульчицького), Володимир Степанок (57 ОМБ), Анатолій Чупилка (95 ОАМБ), Олександр Чирцов («Карпатська Січ»), Дмитро Коряк («Азов»), Василь Миханюк (95 ОАМБ), Олександр Єрмаков («Карпатська Січ»).

72 бійця «Легіону Свободи» дістали поранення різного ступеню тяжкости.

61 бійця нагороджено найвищою партійною нагородою – золотим значком, із них 11 – посмертно.

24 бійців «Легіону Свободи» нагороджено державними нагородами. Антона Цедіка, Віктора Голого, Віктора Лавренчука, Анатолія Чупилку та Дмитра Коряка – посмертно.

Спільнота у Facebook:http://goo.gl/E4K8y
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus