USD 39.62 39.90
  • USD 39.62 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Батьки зможуть офіційно контролювати грошові внески у фонди дитячих садків

8 Липня 2015 11:00
Бюджетне фінансування дошкільної освіти завжди бажало кращого. Коштів, виділених державою, вистачає лише на зарплату працівникам та сплату комунальних послуг. Решта витрат, спрямованих на забезпечення якісного навчального процесу, - виконання, власне, освітньої функції, що є головною метою ДНЗ, лягає на плечі батьків.

Так, гроші на канцтовари, мультимедіа, та й на щорічні ремонти в луцьких дитсадках використовуються у більшості з батьківських фондів.

Однак чіткої звітності витрат цих коштів батьки не бачать. Щоразу, коли вони приходять на збори, їм розповідають про потреби садочків і про те, на що треба здати гроші, але повпливати на їх використання батьки, на жаль, можуть не завжди.

Змінити ситуацію покликана співпраця Фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк» та ГО «Волинський інститут права». Так, 6 липня, голова правління Фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк» Олександр Товстенюк та директор Волинського інституту права Ірина Гайдучик підписали Меморандум про співпрацю, в рамках якого батьківським комітетам луцьких ДНЗ допоможуть оформитися юридичними особами, і навчать батьків вести прозору фінансову звітність та оптимально використовувати кошти.
Нагадаємо, попередньо у Луцьку стартував новий проект ГО «Волинський інститут права», в рамках якого провели громадський моніторинг ДНЗ Луцька. Результати моніторингу засвідчили, що адміністрації закладів зазвичай ставлять батьків перед фактом про гроші на потреби садочка, не радячись із ними. А батьки, натомість, не отримують чітких фінансових звітів про те, чи ефективно використані кошти, як обиралися товари та виконавці послуг.

Тому виникла потреба в тому, аби навчити батьків контролювати внески в садочки й мотивувати їх брати активну участь у розвитку самих закладів.
Отож, що батьки мали б зробити для цього?

Найперше, кошти батьківських внесків, які зписуються в звичайні зошити, мали б поступати на банківські рахунки юридичних осіб - офіційно зареєстрованих фондів чи благодійних кас при ДНЗ. Таким чином, звітність за витратами батьківських коштів і їх контроль були б прозорими.

Проте реєстрація юридичної особи – це додаткові витрати. А ще для такої діяльності потрібні спеціальні знання, адже люди, які цим займатимуться, мають формувати і подавати фахові й зрозумілі звіти. Тому, розповідають у Волинському інституті права, таку ініціативу в батьківських комітетах сприймають з пересторогою.

Саме на цьому етапі до процесу долучився Фонд, оскільки підписаний Меморандум вирішив цю проблему без додаткових затрат для батьків. Адже, згідно з умовами підписаного документу, Фонд Ігоря Палиці «Новий Луцьк» допоможе профінансувати реєстрацію юридичних осіб батьківських фондів при ДНЗ міста та створити Ресурсний центр, в якому готуватимуть команду людей, готових взятися за реалізацію такої справи. Мета такого центру - допомогти батькам розібратися з використанням коштів, які вони самі ж виділяють на садочок, аби кожна копійка йшла на потреби їх дітей.

Така робота є дуже важливою, адже батьки чи не останні гроші несуть в садочки і тому мають право чітко знати, на що витрачаються їх гроші: на розвиток дітей чи самої адміністрації закладу, - зауважив голова правління Фонду Олександр Товстенюк.
Крім того, він наголосив: не треба забувати, що ДНЗ - це все-таки навчальні заклади, а не місце, де можуть лише приглянути за дітьми, поки батьки працюють. Адже важливо, щоб діти в перший клас йшли, вміючи читати і писати. І саме на цей аспект роботи садочків батьки мають звертати якнайбільше уваги, і аж ніяк не фінансове «донорство». А якщо все-таки батьки змушені платити додаткові гроші, то вони, принаймні, мають бути впевненими, що ці кошти витрачаються на їхніх дітей.

Директор Волинського інституту права Ірина Гайдучик, своєю чергою, зауважила, що міська влада, наразі не проти такої ініціативи.
Але учасники проекту розуміють, що під час практичної реалізації ідеї, вони можуть наштовхнутися на негласний супротив як адміністрації закладів, так і міського управління освіти. Адже посилення впливу батьківських комітетів - це спроба змінити систему.

Власне, в згаданому вище Ресурсному центрі не лише вчитимуть лучан вести фінансову звітність використання батьківських коштів. Тут же й навчатимуть написанню грантових проектів, аби можна було долучити грантові кошти на розвиток луцьких ДНЗ, чого на сьогоднішній день в садочках не роблять.

Очевидно, що для реалізації проекту потрібні активні, ініціативні люди, які готові долучатися до змін у власному місті, до покращення роботи дитсадків, в які ходять їхні діти, і в майбутньому – до інших міських інституцій. Як пояснив Олександр Товстенюк, таких ініціативних людей наразі небагато, утім напрацьовуються дієві механізми роботи, аби залучити та мотивувати більше таких лучан.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 15
Олег Показати IP 8 Липня 2015 11:07
Слабенько, слабенько стартує
Луч до Олег Показати IP 8 Липня 2015 13:05
Батько сказав в мери значить в мери . палиця слабого кандидати на мери пхає.
Яська Показати IP 8 Липня 2015 11:14
А просто припинити здирництво і міняти свідомість та країну не пробували? На свою зарплату у 1900 грн. батьки утримують садочки та школи. Це маразм. Люди схаменіться.
AJ Показати IP 8 Липня 2015 11:27
нічого конкретного не побачив. все плани, плани....... дій 0
ще раз Показати IP 8 Липня 2015 11:31
контролювати гроші батьків і контролювати створення благодійний організацій ?!? ви шо, серйозно ? невже найменш затронутий сегмент - то садочки?
уважний Показати IP 8 Липня 2015 12:09
А шо там Курилюк робить, вже з ригоаналів перефарбувався у паличку...
До уважного до уважний Показати IP 8 Липня 2015 12:31
Кому що, а курці просо… альбо… зрі в корінь! Звикли ми, що прив’язуємося до особистостей, а не процесів, закономірностей чи дій. Мені, мамі, ідея сподобалася, от я тільки не зрозуміла, якщо я не член батьківського комітету, то як мені контролювати кошти??? бо всі ж не можуть увійти до його складу. Але пошукаю організаторів і уточню…
міша Показати IP 8 Липня 2015 12:28
вибори вибори кандитати - бібери
читач Показати IP 8 Липня 2015 15:08
А що там робить Пєтя, який у своєму житті ніколи і ніде не працював?
Анонім до читач Показати IP 8 Липня 2015 17:11
А Пєтя як раз "ініціативи" і просуває. А через Фонд - це вигідно матеріально. Цирк: благодійний фонд допоможе батькам створювати благодійні фонди.
АГА до читач Показати IP 8 Липня 2015 23:21
Петка мастер по організації семінарів, сімпозіумів у іншої нікому непотрібної лабуди! Це людина для якої весь цей процес (включаючи сотні громадських організацій) - ЗАРОБІТОК!
Ну-Ну! Показати IP 8 Липня 2015 20:21
На таких смішних "ідеях" в МЕРИ тяжко буде пропхатися... Не зрозуміло, чи то є криза благодійності, чи дрібний піар?
мама Показати IP 8 Липня 2015 22:25
Ідея-цікава.Треба розібратися в цифрах такої допомоги.Чи це не развод для батьків і фонду??
Оу ноу Показати IP 8 Липня 2015 22:57
Чого там вештається цей занудний пережиток минулого і бюрократ першого розрядку петьо лавренчук? Фонде не роби помилок, не розчаровуй людей, які все ще надіються на тебе, на ЗМІНИ!, на нові ідеї, прагнення працювати на благо громади, а не задля своєї кишені. Всього ОДНА людина в команді здатна звести всі зусилля команди на нівець, і з гучної місцевої компанії на місцевих виборах 2015 під назвою "Новий Луцьк" вийде приглушений ПШИК! Що ближче до виборів то більше пересторог. Не всі зрозуміють суть месседжа (як в Фрімені), але той хто в темі нехай задумається! і Фонд в тому числі, бо потім буде пізно, і 40% місь в мр нічого не регулбнуть))
123 Показати IP 9 Липня 2015 12:38
Черговий лохотрон і популістичне пустослівство! Уже тривожні кнопки понаставляли і платять за них щомісяця! Хто на цьому піднявся?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus