USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.20 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Як створюватимуться благодійні фонди в Луцьких садочках

9 Вересня 2015 15:25
Створення благодійних фондів при дошкільних навчальних закладах міста викликає побоювання у представників батьківських комітетів. Лучани переймаються, що доведеться часто звітуватися, для цього потрібні додаткові знання. Але більшість питань, які хвилюють батьків, насправді не мають фактичного підґрунтя. Адже оформлення батьківських комітетів як юридичних осіб розширить можливості вирішення проблем дитсадків, дозволить залучати кошти міжнародних грантів. А батьківські гроші будуть обліковуватися в безготівковій формі. Більше того, батьків консультуватимуть з приводу усіх питань, які можуть виникнути в процесі роботи.

Про це стало відомо під час презентації проекту «Участь батьків у роботі дошкільних навчальних закладів», яка відбулася для завідувачів ДНЗ та голів батьківських комітетів вчора, 8 вересня.

Нагадаємо, 6 липня, голова правління Фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк» Олександр Товстенюк та директор Волинського інституту права Ірина Гайдучик підписали Меморандум про співпрацю, в рамках якого батьківським комітетам луцьких ДНЗ допоможуть оформитися юридичними особами, і навчать батьків вести прозору фінансову звітність та оптимально використовувати кошти.

Попередньо у Луцьку новий проект ГО «Волинський інститут права» провела громадський моніторинг ДНЗ Луцька. Результати моніторингу засвідчили, що адміністрації закладів зазвичай ставлять батьків перед фактом про гроші на потреби садочка, не радячись із ними. А батьки, натомість, не отримують чітких фінансових звітів про те, чи ефективно використані кошти, як обиралися товари та виконавці послуг. Крім того, дитсадки не використовують можливості залучення грантових коштів на вирішення своїх нагальних проблем.

Таким чином виникла потреба в тому, аби навчити батьків контролювати внески в садочки й мотивувати їх брати активну участь у розвитку самих закладів.
Так, Фонд допомагатиме у підготовці документів та реєстрації благодійних фондів на базі батьківських комітетів, фінансуватиме витрати, пов’язані з реєстрацією бф, допомагатиме у роботі фондів з питань ведення фінансової звітності та оптимального використання коштів.

Створення таких структур надасть батькам можливість самостійно вирішувати доцільність використання коштів, вибрати ефективного постачальника матеріальних цінностей та послуг, залучати кошти меценатів та брати участь у грантових європейських програмах, контролювати використання коштів, зауважив радник голови правління фонду «Новий луцьк» Олександр Курилюк.
Під час презентації лучанам пояснили суть проекту та те, як взяти в ньому участь.

Зауважимо, депутати Луцької міської ради заборонили працівникам дитсадків брати готівкові кошти від батьків з 1 жовтня. Таким чином депутати вирішили адміністрацію дитсадків мотивувати використовувати прозору фінансову звітність та переходити на безготівкові розрахунки.

Те ж стосується й батьківських фондів. Адже саме за батьківські кошти дитсадки ремонтуються, купуються ігрові та навчальні матеріали, закуповуються нові меблі. Зрештою, в дитсадках повинні бути створені спеціальні благодійні фонди з банківськими рахунками, на які й мають надходити батьківські внески.

Окрім прозорої фінансової звітності, створення благодійних фондів при дитсадках як окремих юридичних осіб дозволить подавати заявки на грантові проекти від міжнародних донорів. А це – досить значний ресурс. Адже мікрогранти передбачають фінансування в розмірі не менше 5 тисяч євро, а мінігранти – 50 тисяч євро.

На жаль, луцькі садочки сьогодні не можуть цим скористатися, оскільки міжнародні фонди не працюють з бюджетними установами.

Зрештою, аби вирішити такі питання і впроваджується згаданий проект, пояснила директор Волинського інституту прав Ірина Гайдучик.
Як взяти в цьому участь? Найперше голови батьківських комітетів повинні подати заявку на участь в проекті, в якій мають вказати своє прізвище, найменування ДНЗ, кількість груп в садочку та прізвище завідувача.
Потому голови батьківських комітетів пройдуть навчання, як створити юридичну особу і зареєструвати благодійний фонд, як подавати річну звітність.

Зрештою, настане практичне втілення: ці люди реєструватимуть згадані фонди. Всі витрати на реєстрацію, відкриття рахунку, виготовлення печаток покриватиме Фонд Ігоря Палиці «Новий Луцьк».
Згодом заплановане створення Ресурсного центру, в якому голів батьківських комітетів, які будуть очолювати згадані благодійні фонди, навчать, як написати стратегію розвитку садочка, спеціалісти допоможуть скласти «мапу проблем», які потребують вирішення. Крім того, тут же фахівці навчать батьків писати проекти на участь в грантових конкурсах. Більш того, спеціалісти надаватимуть повний юридичний супровід цих проектів. Навчання відбуватимуться індивідуально для представників окремих садочків. І проводитиметься на базі Офісів розвитку кварталу Фонду «Новий Луцьк».

Як відомо, Офіси вже запрацювали на вулицях Гордіюк, 37, Дружби народів, 3, проспекті Соборності, 38 та Корольова, 10 (мікрорайон Вересневе) . У Фонді кажуть, що скоро таких офісів буде близько 10, практично у кожному мікрорайоні міста. Уже облаштовують приміщення на вулицях Кондзелевича, 30, Ковельська 47а, Шухевича 6/18 та по проспекту Відродження, 10.

Зрештою, аби скористатися всім спектром послуг, голови батьківських комітетів повинні подати заявку або в ресурсний центр за адресою вулиця Глушець, 49, офіс 451 або ж в Офіси розвитку кварталу Фонду Ігоря Палиці. Термін прийому заявок – до 1 жовтня 2015 року.
Під час обговорення батьки висловили деякі побоювання щодо згаданої ініціативи. По перше, лучани переймалися, що багато батьків не захочуть через термінали платити у фонди садочків. Але, зауважили автори проекту, садочки все одно звертаються до батьків за коштами, тільки за готівкою. Єдина різниця, що відтепер це будуть безготівкові кошти на нагальні потреби – ремонти, витратні матеріали. Плюс – можливість залучати додаткові кошти.

Окрім того, батьки переймалися, як часто треба подавати звітність про діяльність згаданих юридичних осіб. Але, їх заспокоїли: благодійні фонди – неприбуткова організація, яка один раз в рік звітується. Як подавати звіти – їх навчать.
Крім того, голови батьківських комітетів зауважували: найдовший термін їх роботи в цьому напрямку – 3-4 роки, адже діти в ДНЗ перебувають недовго.

Як передати повноваження наступникам?
З’ясувалося, що це питання вирішується просто: співзасновників фондів замінюють під час загальних зборів батьківського комітету, який, фактично і є юридичною особою.
Зрештою, брати участь в проекті – справа добровільна. Проте, заважаючи на рішення міської ради, в садочках будуть змушені так чи інакше відкривати рахунки, аби мати змогу залучати батьківські кошти. Нині вони можуть обирати: чи набивати самостійно ґулі і вчитися на власних помилках, як правильно організувати роботу, чи скористатися фаховою допомогою, ще й не витратити ні копійки з батьківських коштів на організаційні потреби.

Додамо: на захід запрошували й представників міського управління освіти. Але ті проігнорували захід. Більшість писутніх на презентації - голови батьківських комітетів та менше 10 завідувачів садочків.

Аби дізнатися про проект детальніше і стати його учасниками, лучанам пропонують звернутися в офіси розвитку кварталів Фонду «Новий Луцьк» або в Ресурсний центр для ДНЗ.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
! Показати IP 9 Вересня 2015 16:01
"депутати Луцької міської ради заборонили працівникам дитсадків брати готівкові кошти від батьків з 1 жовтня." а може владні структури заборонили б гроші брати і самі забезпечили дит.садки всім на ЩО батьки здають гроші? А може просто зробити садки платними? Ми ж платимо за харчування, за додаткові заняття. То збільшити плату ,в яку можна врахувати витрати на ремонт, меблі тощо, було б доцільніше ніж створювати бф і вішати це на батьків.
Волинь Показати IP 9 Вересня 2015 16:09
За півроку Луцьк профінансував на освіту 200 мільйонів гривень ( ДВІСТІ МІЛЬЙОНІВ ГРИВЕНЬ ), понад третину усіх платежів нашого міста. Як економіст вас запевняю, що вкрали десятки мільйонів гривень. А сьогодні нам втирають чергову казочку, що треба контролювати батьківські внески в садочки. А може треба перестати красти наші гроші, гроші усіх лучан ? Неодноразово звертався до депутатів, ревізорів, прокурорів : перевірте усі освітні заклади, поверніть вкрадені мільйони. Почніть з Мишковця, директора мажорної 4 школи, він великий спеціаліст по "приписаним працівникам", які рахуються на роботі, а їх зарплату присвоює Мишковець.За роботу, друзі ! Слава Україні !
Trewoga Показати IP 9 Вересня 2015 16:22
А які підводні течії в цьому проекті? Як ухователі будуть бачити від кого надійшли кошти, до кого буде більше лояльності. Що буде з дітьми, батьки яких не взмозі платити?
Катя Показати IP 9 Вересня 2015 16:22
Да реально б зробили платними і все... Єдине незнаю чи потягнемо ЗП працівників... може б місцева влада це компенсувала б, а все інше платне
Юлія Показати IP 9 Вересня 2015 18:40
Юридична особа повинна сплачувати податки. Наскільки мені відомо, раніше благодійні фонди були звільнені від податків, але з 1 січня 2016 року будуть змушені все ж таки сплачувати.
дохтор Показати IP 9 Вересня 2015 18:55
Без фонду Палиці Волинь восени може здохнути
Спостерігач Показати IP 9 Вересня 2015 19:45
А офіси розвитку кварталів уже керують містом ? Офіси створені перед виборами, чи й будуть працювати далі?
Колишня панi клерк Показати IP 9 Вересня 2015 21:52
Олександре Iвановичу, повертайтесь до своїх обов'язкiв, а то у нас уже школи дiтям на голови сипляться а чиновники кажуть "А то нiчо"... Вобшем, сумно без вас пане Курилюк, геть сумно...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus