USD 39.75 40.20
  • USD 39.75 40.20
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

Батьки у розпачі: у Луцьку центр денного перебування для дітей з інвалідністю працює лише 2 години на день

15 Квітня 2021 13:46
Роботу єдиного на Волині центру, який надає комплексні послуги реабілітації, а також унікальну послугу денного перебування для діток з інвалідністю, зокрема, тих, які мають складні порушення опорно-рухового апарату та психічні розлади, скоротили до двох годин у день.

Депутатський запит до виконувачки обов’язків директорки державної реабілітаційної установи «Центр комплексної реабілітації для дітей з інвалідністю «Пролісок» Людмили Казмірук під час сесії Луцької районної ради озвучила депутатка від партії «ЗА Майбутнє» Ольга Максим'як.
Вона розповіла, що до неї звернулася громадська організація «Ресурсний центр «Кольорова капустинка», яка об’єднує батьків дітей з порушеннями опорно-рухового апарату.

«Дві третини дітей, батьки яких є членами цієї організації, відвідують Державну реабілітаційну установу «Центр комплексної реабілітації для дітей з інвалідністю «Пролісок». Цей заклад – практично єдиний у Луцьку, який надає комплексні послуги реабілітації, а також унікальну послугу денного перебування для діток з інвалідністю, зокрема, тих, які мають складні порушення опорно-рухового апарату та психічні розлади», - розповіла депутатка.

Вона зазначила, що з початком карантину через пандемію COVID-19 протягом деякого часу цей заклад не працював. Його робота була відновлена у вересні 2020 року. Однак з того часу і до сьогодні перебування дітей в закладі обмежено часовим відрізком у дві години. Цього надзвичайно мало для перебування дітей.

Водночас батьки, чиї діти відвідують заклад, не повідомлені про причини та обставини скорочення графіку роботи цієї установи. Окрім того, такий короткотривалий термін перебування дітей у закладі порушує не лише права дітей, а й батьків. Адже діток зі складними діагнозами у більшості випадків не можна залишати навіть з кимось із родичів, не кажучи вже про проблему знайти няню з відповідними навичками й можливості для оплати таких послуг.

«Наголошую, що за офіційними даними лише в Луцьку - майже 1000 дітей з інвалідністю. Тому забезпечення прав таких дітей та їхніх батьків – наше головне завдання як депутатів», - каже Ольга Максим'як.

Присутні під час сесії обранці громади проголосували за те, щоб директорка реабілітаційного центру надала на розгляд депутатів копії усіх відповідних документів, які регламентують скорочення графіку роботи центру; інформацію щодо кількості дітей, які відвідували його у 2020 році та відвідують у 2021-му, та кількості груп; інформацію щодо чисельності колективу установи, переліку фахівців, які там працюють; інформацію щодо обсягу фактичного фінансування та необхідної суми для забезпечення повноцінної роботи закладу; копію Положення про Державну реабілітаційну установу «Центр комплексної реабілітації для дітей з інвалідністю «Пролісок» та інформаційну довідку про перспективи розвитку закладу та шляхи врегулювання питання щодо збільшення годин перебування дітей з інвалідністю.

«Зважаючи на величезну потребу у таких закладах, ми хочемо з'ясувати, що стало причиною для скорочення його роботи. Залишати дитину з інвалідністю лише на 2 години - це надзвичайно мало. Як правило, з такими дітками постійно перебувають їхні мами. Якщо ж дитину немає де залишити - мама опиняється у постійній соціальній ізоляції, не кажучи вже про можливість для неї знайти хорошу роботу чи хоча б якийсь підробіток. Також дітки з важкими діагнозами повинні отримувати повноцінні послуги реабілітації, забезпечити надання яких можуть лише кваліфіковані фахівці», - зазначила Інформаційному агенству Волинські Новини Ольга Максим'як.

Головне фото - ілюстративне

Вікторія СЕМЕНЮК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Лучанин Показати IP 15 Квітня 2021 14:35
Якби чиновники себе поставили на місце тих мам Це тяжкий хрест на все життя, тим батькам важко морадьно,духовно,фізично і матеріально І так кожен день!!!!!! Схаменіться,у вас є гроші на фонтани,зупинки розумні,і т.д. Це хворі дітки,зробіть все можливе,щоб їм полегшити життя
Жителька області Показати IP 15 Квітня 2021 15:10
Це чудовий реабілітаційний центр з гарними спеціалістами, який став недоступним для діток через карантинні обмеження. Ми, батьки дітей з інвалідністю, вже рік часу дзвонимо туди з надією потрапити на реабілітацію, та все безрезультатно. Це жах, подітися просто немає куди! санаторій Дачний не працював, «Центр комплексної реабілітації для дітей з інвалідністю «Пролісок» аналогічно, по 309 постанові грошей на реабілітацію немає!!!! Куди нам їхати з нашими дітками????
Квіточки Показати IP 15 Квітня 2021 18:39
А ягідки почнуться, коли закриють ще й школи- інтернати. А їх цЯ влада точно закриє.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus