USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

«Базальтовому заводу» під Луцьком суд видав дозвіл на шкідливі викиди

8 Травня 2019 08:00
Львівський апеляційний адміністративний суд задовольнив позов ТзОВ «Технологія базальту» і зобов’язав Волинське управління екології видати підприємству дозвіл на викиди.

Про це йдеться у сюжеті Суспільного Волині.

Судова тяганина між заводом й управлінням тривала з липня минулого року. Тоді завершився термін дії дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря. Керівництво ТзОВ «Технологія базальту» звернулося до облдержадміністрації з заявою надати новий дозвіл. Інспектори Волинської екологічної інспекції зафіксували в межах заводу перевищення норми викидів фенолу і формальдегіду в повітря в кілька разів. Тому відмовили у наданні дозволу на подальшу роботу заводу. Нині суд постановив його видати.

Єва Гуменюк із сім’єю живе в селі Струмівка з 2007-го року. Жінка розповідає, що її будинок знаходиться за 50 метрів від межі заводу, родина першою відчуває неприємний запах і вплив шкідливих викидів: «У нас постійні запахи газу. День і ніч немає чим дихати. Особливо діти. Починається кашель. От у мене внучка. Це просто катастрофічно. Воно сідає нам на вікна, на стіни, на дах, квіти. От квіти цвітуть, тільки пішов звідти дим, всі пов’яли за ніч. Встаємо вже квітів немає. Травлять нас живими».

Торік спеціалісти Держекоінспекції провели планову і кілька позапланових перевірок за заявами мешканців масиву. Заступник начальника екоінспекції Сергій Дудка розповів, що тоді перевищення в атмосферному повітрі вмісту фенолу та формальдегіду становило від 30 до 90% допустимої законодавством концентрації: «Згідно результатів перевірки було встановлено факт роботи даного підприємства без дозволу на викиду забруднюючих речовин в атмосферне повітря. Інспекцією були вжиті всі заходи: було направлено позивну заяву до луцького адміністративного суду з вимогою призупинки даного підприємства даного технологічного обладнання, яке працює без дозволу. У листопаді адміністративним судом було прийнято рішення про призупинку даного об’єкт».

Зі слів місцевого жителя Олега Чирука, з листопада минулого року на час судових засідань підприємство призупинило свою роботу. 20 листопада 2018-го Волинський окружний адміністративний суд постановив не видавати дозвіл на викиди. Без нього підприємство не має права працювати.

За словами Олега Чирука, у ніч напередодні Великодня завод запрацював: «Запустився завод, почав працювати на Пасху. Цілодобово. У три зміни. Вночі екскаватори вантажать щебінь, працюють на повну потужність, тому що шкребе, гуде. І знову смердить запахом тим паленим».

Після свята мешканці масиву зібралися біля підприємства аби з’ясувати, на яких підставах воно запрацювало, але рредставники заводу відмовилися виходити до людей.

Юрисконсульт ТзОВ «Технологія базальту» Алла Коптєва розповіла, що 23 квітня Львівський апеляційний суд постановив упродовж місяця видати заводу дозвіл на викиди. Поки його немає, підприємство працює в тестовому режимі: «Ми не можемо сидіти і чекати поки ОДА видасть дозвіл, коли вже видасть, ми запрацюємо повністю. Завод тестує обладнання. В повну міру не працює. Тестується обладнання оскільки ми проводили модернізацію обладнання заводу».

Останні 5 років завод працював із дозволом на викиди, який 2013-го попри відмову на місцевому рівні, постановив видати Львівський апеляційний суд. Алла Коптєва стверджує, що цьогоріч своє рішення колегія суддів прийняла на основі замірів повітря, проведеного приватною екологічною лабораторією: «Держпродспоживслужба ходила заміряла без нашої участі звичайно кілька разів. Дали вони тільки ті протоколи де знайшли перевищення. фільтраційна башта. Саме з цього джерела йде викид фенолу – 0,19, формальдегіду – 0,2. Тут видно, що це йде мікрограм на м2. У наказі Міністерства охорони навколишнього природнього середовища встановлено для фенолу 20 мг на м3, а для формальдегіду – 20 мг на м3. Тобто якщо навіть скласти це, то не досягає одиниці».
Начальник управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Назар Орел на це відповів так: «Лабораторія приватна на замовлення заводу здійснювала заміри безпосередньо з джерела викиду, з труби. Ми ж здійснювали біля житлової забудови. Результати отримані ми прирівнювали до екологічних норм, а ми прирівнювали до визначення шкідливості хімічних і біологічних речовин для впливу на здоров’я населення. Перший раз – 5 замірів і було 3 перевищення. Другий раз – 10 замірів і було одне перевищення. Те, що було по факту, те лабораторія і подала показники».

Рішення Львівського апеляційного суду зобов’язує волинське управління екології видати заводу дозвіл на викиди і компенсувати підприємству майже 9 тисяч грн. , витрачених на сплату судового збору. Начальник управління Дмитро Новохатський розповів, що нині його юристи вивчають можливість оскаржити рішення суду.
Як повідомлялося, у Струмівці мешканці житлового масиву, що знаходиться в санітарно-господарській зоні ТОВ «Технологія базальту», потерпають через шкідливі викиди підприємства.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Андрій Показати IP 8 Травня 2019 08:50
А я думав,що традиція посівань доларами в Львівському апеляційному суді припинилася?
Лучанин до Андрій Показати IP 8 Травня 2019 09:41
Галичани - то дуже дивний народ: буде ходити у вишиванці, ненавидітиме все російське, повчатиме інших як розмовляти україською, але слава про їхнє хабарництво тягнеться ще з радянських часів. Ну хіба можна бути справжнім патріотом своєї країни, коли так дбайливо дбає про корупцію?
Хімік Показати IP 8 Травня 2019 08:51
Там завжди була санітарна зона пластмасового заводу, тому і видавався дозвіл «Базальту» без особливих проблем. Коли люди будували (купували) там будинки, не хвилювались про безпосередню близькість до хімічних заводів, високовольтних ліній єлектропередач?
ВВ до Хімік Показати IP 8 Травня 2019 09:18
Підтримую. Хоча думаю більшість при виборі ділянки не аналізує заводи навкруги... Питання в тому, що ці ділянки не мали права бути під будівництво, а це вже вина інших хабарників...яких і потрібно притягнути до відповідальності, або хай модернізують завод за свої "взятки".
Цікаво до Хімік Показати IP 8 Травня 2019 09:30
А викиди не виходять за межі 100 метрової зони? Поряд Струмівка, Липини, зовсім поряд будинки на Рівненській, які там ще за огого, дачні масиви, теж з 60-х років десь де люди вирощують їжу, через яку потім вмирають, будинки на Дубнівській тощо. А не простіще змусити ТОВ «Технологія базальту» встановити сучасне фільтрувальне обладнання і до цього часу їх зупинити?
Правдоруб Показати IP 8 Травня 2019 09:26
Коли всі рішення проти людей вони можуть розпочати диверсійну діяльність проти підприемства, зробивши його роботу неможливою.
Стас до Правдоруб Показати IP 3 Листопада 2019 14:53
А підприємство не для людей? Розуму багато не треба - закрити ще одне підприємство, (скільки їх уже позакривали!). Ач, "...розпочати диверсійну діяльність" Ви пане що, агент Путіна? А хто, пане диверсант, буде платити в бюджет та з чого виплачуватимуться зарплати та пенсії тим же людям? В даному разі винні самі скаржники - як хабарі давали голові сільради, про викиди та санітарну зону не думали? А телер підприємство винне? Чи так і планували?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus