USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Бензин «переслідуватиме» долар

9 Квітня 2014 10:42
За останні тижні вартість пального на ринку України досить стрімко пішла в гору. У парі з валютною нестабільністю, цей фактор дасть поштовх здорожчанню багатьох продуктів та послуг.

Про вплив “паливної складової” на ціни і стан українського нафтового ринку в короткому інтерв'ю розповів директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко, - повідомляє Еспресо.TV.

Якого рівня цін на бензин слід очікувати, чи побачать українці ще стрибок цін на паливо?

Чи буде зростання, напряму залежить від валютного курсу тому, що у нас 80% палива - це імпорт. Якщо буде рости курс гривні до долара, то природно - ціна бензину буде підніматися.

На які продукти та послуги найбільше вплине здорожчання палива?

Нові ціни впершу чергу відіб'ються на автолюбителях, перевізниках. Звичайно, вплине і на всі товари споживання, але не думаю, що настільки сильно - десь на рівні інфляції. У продуктах харчування вартість бензину не перевищує одного відсотка. У ціні це вплине на десяті частки відсотків. Бензин відіграє певну роль в структурі ціни продуктів, але не головну.

Як буде наповнюватися український нафторинок сировиною у зв'язку з ускладненням відносин України і Росії?

Відносини з Росією не головна проблема. Ринок нафтопродуктів в Україні досить диверсифікований. Ми завозимо бензин більш ніж з 12 країн. Тут питання в іншому - щоб працювала нормально митниця, не перешкоджала ввезенню палива. Щоб трейдери могли купувати валюту за досить спрощеною процедурою. З ввезенням сировини ніяких особливих проблем на ринку зараз немає. Найголовніша проблема ринку зростання - курс валюти і труднощі з доступом до неї.

Керівництво “Укргазвидобування” заявило, що вже з травня почне продавати бензин власного виробництва. Який об'єм компанія може запропонувати і наскільки він суттєвий для того, щоб змінити ситуацію на ринку?

"Укргазвидобуванню" належить Шебелинський газопереробний завод. Там річна потужність 700-800 тис тонн. Це десь 5-7% на ринку. Тобто, не дуже суттєво. Ринок диверсифікований, ми отримуємо нафтопродукти з Білорусії, Литви, Польщі, Болгарії, Румунії Казахстану, Азербайджану.

Сьогодні Антимонопольний комітет рекомендував нафтотрейдерам знизити ціни на паливо аргументуючи це тим, що підвищення не повністю відповідає ринковим реаліям. Чи є на нафторинку спекулятивна складова?

Є й спекулятивна складова. Можлива спекуляція на окремих регіональних ринках, це характерно для України. Але на сьогоднішній день вона грає менш істотну роль, ніж загальноекономічні проблеми - саме вони зараз на першому місці. Ринок нафтопродуктів на сьогодні не надто активний у порівнянні з попередніми роками. Трейдери не дуже зацікавлені штучно завищувати ціни, тому що вони будуть втрачати на обсягах.

Що потрібно робити новій українській владі з Одеським НПЗ?

Одеський НПЗ взятий під контроль за борги компанії ВЕТЕК «ВТБ банком”. Але тут треба дуже обережно підходити. Не можна забирати цей завод, якщо для цього немає жодних правових підстав.

Тобто краще відкинути питання націоналізації і віддати можливість запустити НПЗ, нехай, і російським інвесторам?

Потрібно розглядати в комплексі питання, можна займатися націоналізацією, але тільки в правовому полі, якщо для цього є підстави. Зрозуміло, що українська влада не повинна спокійно дивитися на те, що НПЗ не працює. Вона повинна вживати певних заходів, з одного боку. З іншого боку, вона не може жорстко відібрати завод, бо сила української позиції в конфлікті з Росією саме в правовій сфері. Якщо ми будемо діяти як РФ нам скажуть, чим же ми відрізняємося від них?
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Спасибо Майдан Показати IP 9 Квітня 2014 11:58
Спасибо, Майдан...
В нас до Спасибо Майдан Показати IP 9 Квітня 2014 12:05
Треба казати:Дякую!
Водій до Спасибо Майдан Показати IP 9 Квітня 2014 17:43
Спасибо жителям донбасса за президента, и все что он и его семья сделали для Украины

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus