USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

Без грошей, ремонтів та ліків: Савченко місяць блокує роботу області через незатверджений бюджет

28 Січня 2019 16:30
Малозабезпечені волиняни залишаться без матеріальної допомоги, заклади освіти – без ремонтів, лікарні не отримають кошти на медикаменти, а бібліотеки не передплатять періодичні видання через те, що Волинська облдержадміністрація уже місяць блокує прийнятий облрадою бюджет.

Про це йдеться на сайті Волинської облради.

Нагадаємо, 20 грудня 2018 року на пленарному засіданні Волинської обласної ради прийняте рішення «Про обласний бюджет на 2019 рік», а 3 січня 2019 року голова обласної державної адміністрації Олександр Савченко оскаржив цей документ у Волинському окружному адміністративному суді. Ймовірно, таким чином Савченко намагається відтягнути процес прийняття та затвердження бюджету задля досягнення цілей майбутньої передвиборчої кампанії.

Сьогодні, 28 січня, минає місяць з часу оприлюднення на офіційному сайті Волиньради рішення "Про обласний бюджет на 2019 рік". Згідно із п.1.6 Інструкції про складання і виконання розпису обласного бюджету, передбачено, що департамент фінансів Волинської ОДА в місячний термін після прийняття бюджетного рішення, відповідно до бюджетних призначень, установлених в рішенні про обласний бюджет, повинен підготувати та затвердити розпис. Однак, цього так і не відбулося.

Водночас, Олександр Савченко в офіційному листі до обласної ради повідомив, що з метою забезпечення здійснення соціальних виплат за рахунок трансфертів з державного бюджету, належного фінансування витрат із заробітної плати, інших захищених статей бюджету та поточного утримання бюджетних установ, видав доручення від 10.01.2019 № 184/17/2-19 директору департаменту фінансів обласної державної адміністрації та головним розпорядникам коштів обласного бюджету, до закінчення розгляду позовної заяви, забезпечити здійснення витрат з обласного бюджету за тимчасовим розписом обласного бюджету.

Цим же документом начальнику головного управління Державної казначейської служби України рекомендовано врахувати неможливість складання та подання постійного розпису обласного бюджету на 2019 рік.

Юристи обласної ради називають такі дії голови ОДА безпідставними. Адже, відповідно до ч.4 ст. 150 Кодексу адміністративного судочинства України, визначено, що подання позову, а також відкриття провадження в адміністративній справі не зупиняють дію оскаржуваного рішення суб'єкта владних повноважень, якщо суд не застосував відповідні заходи забезпечення позову.

Минулого тижня більшість голів фракцій та депутати обласної ради вкотре закликали голову ОДА Олександра Савченка не блокувати виконання рішення про обласний бюджет та відкликати позовну заяву, а також висловили вимогу до виконавчої влади прозвітувати про виконання делегованих радою повноважень.

Що означає здійснення витрат з обласного бюджету за тимчасовим розписом обласного бюджету?

Призупинення виконання рішення про обласний бюджет унеможливить реалізацію низки обласних програм. Зокрема йдеться про Регіональну цільову програму соціального захисту населення на 2019-2022 роки, завдяки якій волиняни, які потрапили у складні життєві обставини, не зможуть отримати матеріальну допомогу з депутатського фонду.

Між тим, у своєму листі голова ОДА маніпулює фактами та пише: "З метою недопущення виникнення соціальної напруги ще раз інформуємо, що позовна заява обласної державної адміністрації не є перепоною для здійснення першочергових витрат з обласного бюджету. З обласного бюджету в умовах дії тимчасового розпису забезпечується перерахування усіх соціальних виплат та заробітної плати працівникам бюджетних установ, які фінансуються з обласного бюджету, здійснення інших соціально важливих видатків".

В той же час, тимчасовий кошторис не передбачає видатків з депутатського фонду, хоча такі соціальні виплати були передбачені і в 2018 році. Позбавлення права волинян на матеріальну допомогу з депутатського фонду є нічим іншим, як політичною розправою.

Крім того, зауважимо, що відсутність постійного розпису обласного бюджету не дозволяє здійснювати капітальні видатки. А це означає, що місцеві бюджети області не зможуть отримати цільові субвенції на енергозберігальні заходи, поточні і капітальні ремонти закладів освіти, охорони здоров’я, культури, та інші напрямки, що потребують проведення першочергових робіт більше як на 90 об’єктах, за пропозиціями депутатів обласної ради.

У повному обсязі не будуть профінансовані заклади обласної комунальної власності, зірветься передплата періодичних видань для обласних бібліотек, не буде придбано медичне обладнання та медикаменти для Волинської обласної клінічної лікарні, обласного територіального медичного протитуберкульозного об’єднання та онкодиспансеру. З цієї самої причини не буде проведено ремонт для маленьких волинян у дитячому територіальному медичному об’єднанні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Лучанка Показати IP 28 Січня 2019 17:56
А те, що депутати зменшили асигнування на культуру ы спорт, а кожен собы збыльшив "для быдних". тобто на пыдкуп виборцыв, це нормально?
SRAKONIS Показати IP 28 Січня 2019 21:17
ЩЕ КРУТІШИЙ ЗА ТРАМПА-ДУРИЛО, АЛЕ Ж ВІДРОБЛЯТИ ТРЕБА!!!!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus