USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

Без проводів і з обов’язковою обсервацією: реалії карантинного призову на Волині

18 Червня 2020 11:27
Як в умовах карантину, запровадженого через пандемію коронавірусної інфекції, розпочався призов, як обласний комісаріат реагуватиме у випадку виявлення захворювання COVID-19 серед новобранців та чи змінився порядок відбору до військових формувань?

Про це заступник обласного військового комісара Юрій Кучер розповів Суспільному.

Нагадаємо, 15 червня на Волині розпочався призов. Серед 535 усіх призовників 343 новобранців відправлять до Збройних сил України, решту – до інших формувань, зокрема в нацгвардію, прикордонну службу та службу транспорту.

Насамперед військовий наголосив, що, попри те, що карантинні обмеження суттєво вплинули на всі сфери діяльності, «захищати державу потрібно». Він нагадав, що через карантин призов довелося відтермінувати. Однак зараз, відповідно до указу президента щодо порядку звільнення військовослужбовців із лав Збройних сил і інших військових формувань, у частинах бракує осіб, які несли б службу. Саме тому призов не скасували.

«Завдання, визначене Кабінетом міністрів, залишилося таким самим, – сказав Юрій Кучер. – На сьогодні вже розпочалися відправки військовозобов’язаних до місць проходження військової служби. Водночас у деяких районах області у зв’язку з карантинними обмеженнями призупинено роботу військово-лікарських комісій. Вони відновлять роботу, коли будуть зняти ці карантинні обмеження. Попередньо заходи з вивчення призовного ресурсу були проведені в лютому-березні, за рахунок чого і відбувається планова відправка новобранців».

Він зауважив, що насамперед акцентуватимуть увагу на дотриманні всіх необхідних заходів, спрямованих на збереження здоров’я осіб, причетних до призовної кампанії, у тому числі адміністрації збірного пункту, призовників, їхніх родичів, працівників і військовослужбовців комісаріату.

«Будуть введені деякі обмеження щодо відвідування родичами військовозобов’язаних на збірних пунктах», – сказав Юрій Кучер.
Військовий нагадав, що всіх призовників обов’язково тестуватимуть на коронавірусну інфекцію: «Було поставлено завдання організувати всім призовникам не пізніше, ніж за три дні до прибуття на обласний збірний пункт, тестування на COVID-19. Тестування всіх призовників методом імуноферментного аналізу планово проводять у п’ятьох лікувальних закладах районів, двох медичних закладах Луцька, обласній клінічній лікарні та центрі боротьби з ВІЛ/СНІДом».

Юрій Кучер повідомив, що один тест дав позитивний результат. «Але цей призовник ні з ким не контактував, він і всі особи, які брали в нього зразки, були захищені. Хочу зазначити, що призовник мав безсимптомний перебіг хвороби», – сказав він і додав, що юнаку буде надана відстрочка до наступного призову за станом здоров’я, а його лікуванням займатиметься визначений медичний заклад.

Особливість цієї призовної кампанії полягає в тому, що новобранці після проходження ІФА-тестування, аби не контактувати з цивільними особами, прибуватимуть на збірний пункт із речами і після призначення в команду відразу направлятимуться на службу, а по прибуттю до місця несення військової служби проходитимуть обов’язковий 14-денний карантин. Зазвичай призовники після призначення у війська мали ще тиждень-два вільного часу.

Заступник обласного військового комісара розповів, що, на жаль, статистика залишається невтішною, адже більше половини громадян призовного віку свідомо порушують Закон України «Про військовий обов’язок і військову службу».

«Відповідно до закону, навіть у випадку, якщо повістка не надійшла, призовник зобов’язаний прибути до призовної дільниці з дня початку чергового призову в десятиденний термін, – зауважив Юрій Кучер. – Закон також передбачає, що від призову звільняються особи, які військово-лікарськими комісіями визнані непридатними до військової служби, громадяни, які були засуджені до позбавлення чи обмеження волі, особи, близькі родичі яких загинули чи отримали інвалідність під час проходження військової служби. Відстрочку від військової служби, своєю чергою, можна отримати у зв’язку з навчання, сімейними обставинами, за станом здоров’я тощо. Аби отримати таку відстрочку, потрібно вчасно надати відповідні підтверджуючі документи районній комісії».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 18 Червня 2020 12:02
Зато похорони завжди вищий клас! Як останні в Любомлі.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus