USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Безготівковий проїзд у Луцьку: як контролюватимуть пасажирів

2 Жовтня 2018 11:57
Із запровадженням безготівкової системи оплати проїзду в міському транспорті Луцька буде посилено контроль оплати проїзду пасажирами. Такий контроль хочуть зробити систематичним. Штрафи, накладені на пасажирів без квитка, своєю чергою, наповнюватимуть міський бюджет.

Про це йшлося під час обговорення проекту рішення виконкому «Про погодження Положення про порядок здійснення контролю оплати (реєстрації) проїзду в міському пасажирському транспортні загального користування міста Луцька» 2 жовтня.

Нагадаємо, починаючи з третього кварталу 2019 року, лучани зможуть розплачуватися в міському транспорті банківськими картками, смартфонами чи спеціальними електронними квитками.

Читайте ще: За проїзд у Луцьку можна буде заплатити смартфоном чи карткою

Як наголосив керівник управління транспорту та зв’язку Володимир Степанов, проект насамперед спрямований на задоволення потреб мешканців міста в комфортних, безпечних та якісних пасажирських перевезеннях, підвищення якості та ефективності надання послуг із перевезень громадським транспортом шляхом запровадження безготівкової системи оплати проїзду.

Він акцентував, що положення розробили відповідно до вимог законодавства, яке передбачає накладення штрафних санкцій на пасажира через, наприклад, безквитковий проїзд. Та додав, що відповідальність несе не тільки пасажир, а й перевізник.
«Це провадження розроблялося, зокрема, для Луцького підприємства електротранспорту. Воно діятиме у всіх автобусах та тролейбусах. Тож ми заохочуємо всіх перевізників ознайомитися з положенням і вносити свої пропозиції», – зазначив заступник керівника управління транспорту та зв'язку міської ради Олександр Середа.

Передбачено, що контролю під час проїзду міським транспортом підлягатимуть пасажири, у яких працівники перевізників, Луцького підприємства електротранспорту чи оператора електронних систем міста перевірятимуть наявність засобу оплати проїзду (електронного квитка, безконтактної банківської картки чи смартфону з технологією NFC) та квитка про проходження успішної реєстрації через валідатор, а також дотримання пасажиром правил користування міським транспортом, недопущення провезення в тролейбусах, автобусах небезпечних речовин або предметів.

Для здійснення контролю буде сформовано службу контролерів, визначено маршрут і час проведення контролю. Контроль здійснюватиметься групами, що складаються не менше, як із двох контролерів. Контролер повинен мати бейдж із написом «Контролер служби контролю» та зазначенням прізвища й ім’я. При здійсненні контролю він повинен мати службову безконтактну персоніфіковану картку, яка одночасно є службовим посвідченням, та на вимогу пасажира пред’являти її. Контроль необхідно здійснювати в салоні транспортного засобу під час зупинки або під час руху. Перед цим контролер має поінформувати пасажирів про те, що проводиться контроль, та запропонувати їм підготувати засоби оплати проїзду та квитки.

У випадку відсутності в пасажира засобу оплати проїзду та/або квитка, йому пропонується оплатити вартість проїзду та виноситься постанова про накладення адміністративного стягнення. Якщо пасажир відмовляється від оплати проїзду та надання документів, що посвідчують особу для винесення постанови про накладення штрафу, контролер викликає працівників поліції. Такий пасажир не має права продовжувати поїздку та підлягає висадці з транспортного засобу на найближчій зупинці. У такому випадку контролери разом із пасажиром очікують на зупинці приїзду працівників поліції.

Контролери також можуть проводити відкриту відеозйомку здійснення контролю.
Керівник ЛПЕ Володимир Пуц розповів, що на підприємстві є служба контролю, яка складається з дев’яти осіб.

«Закон не дозволяє нам контролювати інший транспорт, крім електричного. Дуже багато є випадків, різних ситуацій, є різні пасажири, але ми здійснюємо контроль, штрафуємо пасажирів у 20-кратному розмірі від вартості квитка», – сказав Володимир Пуц.

Він акцентував, що підприємство не має зараз можливості відправити двох осіб на перевірку транспорту, тож необхідно збільшувати чисельність служби контролю.

Як зазначили перевізники, зараз близько 20 % пасажирів у годину-пік не оплачують проїзд.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Отакої... Показати IP 2 Жовтня 2018 12:43
...А зараз встановити контроль за "продажем "квитків у маршрутках НЕ можна....чи хай ще поживуть брати та свояки.
А ще Показати IP 2 Жовтня 2018 12:57
40% вартості квитків водії маршруток кладуть собі в карман.
Лучанка до А ще Показати IP 19 Листопада 2018 23:37
це проблеми перевізника, ми тут що зробим?
Хм Показати IP 2 Жовтня 2018 13:03
Контроль треба на незалежний якийсь, хай міська рада створить якийсь орган який буде контролювати . А то працівники які від тролейбусників , вони вибачте б*дло не виховане, треба щоб контролювали норм люди

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus