USD 39.75 40.04
  • USD 39.75 40.04
  • EUR 39.80 40.10
  • PLN 9.85 10.00

Безвіз: чи впустять до Європи жителів окупованого Криму та Донбасу

11 Квітня 2017 17:12
«Безвіз» для України і «безвіз» для Донбасу – чи є різниця? Жителі прифронтових територій, які звикли до особливого ставлення з боку держави, очікують такого ж – і від Європи, мовляв, і там зажадають довідку переселенця.

«Донбас.Реалії» у Страсбурзі стежили за дебатами щодо українського «безвізу» і розкажуть: чи ділить Європа громадян України за місцем прописки, і що потрібно, аби потрапити в Європу без віз, повідомляє Радіо Свобода.

Як відомо, 6 квітня Європейський парламент ухвалив рішення про безвізовий режим для України.

ЧИТАТИ ЩЕ: ЯК ПРАЦЮВАТИМЕ НА ПРАКТИЦІ БЕЗВІЗ ДЛЯ УКРАЇНЦІВ. РОЗ'ЯСНЕННЯ

Після успішного голосування в Європейському парламенті – до набрання чинності безвізового режиму залишаються формальності, переконують в Брюсселі.

Українці зможуть подорожувати до Євросоюзу без віз вже в червні, причому стосується це як жителів анексованого Криму, так і окупованих проросійськими угрупованнями частин Донецької і Луганської областей.

Обов’язкова умова – українське громадянство. Ще один неодмінний атрибут – закордонний паспорт нового зразка з біометричним чіпом. Зайвих питань громадянам України, кажуть в Брюсселі, ставити не будуть.

«Громадяни України, навіть, якщо вони живуть в Криму, навіть, якщо вони живуть на сході країни, матимуть можливість подорожувати за умови, звичайно, якщо вони є власниками біометричних паспортів, виданих українськими органами влади», – зауважила в коментарі «Донбас.Реалії» представник зовнішньополітичної служби Європейського союзу Майя Косьянчич.

Кого до Європи не впустять?

Втім це не означає, що кордон відкритий для всіх. За біометричним паспортом жителям непідконтрольних територій доведеться звертатися до українського уряду. Одна з умов отримання – довідка про несудимість. Бойовикам проросійських угруповань, які потрапили в поле зору правоохоронців, таким чином отримати документ не вдасться.

Ще важливий момент – громадянство, за Конституцією України, може бути тільки одне. Законопроект, за яким у майбутньому можуть позбавляти українського громадянства тих, хто добровільно отримав друге – вже зареєстрований у Верховній Раді.

Якщо його підтримають, герою одного з відео, який демонстративно рве український паспорт і хвалиться російським – біометричного паспорта не бачити. А значить – і шлях до Європи буде закритий.

Не варто забувати, що Європейський союз має і власний «чорний список» осіб, причетних до порушення територіальної цілісності України. У ньому – як лідери бойовиків з українськими паспортами, так і російські воєначальники.

Є й інший список санкцій – у ньому ті, хто має відношення до розграбування української скарбниці. Це п’ятнадцять високопоставлених чиновників часів Віктора Януковича. Їм в’їзд в ЄС закритий вже понад три роки.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Фигвам Показати IP 11 Квітня 2017 19:18
Не все так печально. Жители Крыма и Донбасса вполне уже могут получить визы в Италию, Нидерланды, Чехию и Грецию. А это уже шенген. Да, есть некоторые сложности в получении, но вполне преодолимые. Год назад и этого не было, теперь есть. А если не зацикливаться на Европе, то совершенно свободно жители этих регионов могут ездить в 70 стран мира, хоть на Мальдивы, хоть в Эмираты.
Степан до Фигвам Показати IP 11 Квітня 2017 20:50
Погоджуюсь. Я кримчанін, мешанець Сімферополя. В 14 році відразу після отримання російського паспорта я подав заяву на закордонний паспорт. За пару місяців отримав шенген. Заплатив 5000 рб держ мита- и ніяких проблем. Тепер в мене 4 паспорта. Один український звичайний, український закордонний, рос звичайний і закордонний. В Херсоні спробував отримати шенген-мені пояснили скільки треба дати "на лапу", я послав подалі. Шенген громадянам України часто відмовляют (судя по укр. пресі), громадянам россії практично ніколи. Я не знаю жодного випадку відмови.
Ваня Показати IP 11 Квітня 2017 21:20
То пи*дуй туда,если непечально!
читач Показати IP 11 Квітня 2017 22:58
от так враз і повірили, що звичайні мешканці Сімферополя читають наше волинське регіональне україномовне інтернет-видання, та не просто читають, а ще й коментарі українською пишуть ... одразу видно проплаченого троля, який під двома ніками сам із собою переписується про те, як у рашці і тимчасово окупованих територіях все класно
Степан до читач Показати IP 11 Квітня 2017 23:32
Я не зовсім звичайний-колись жив у Луцьку. Вчився у 9 школі. Зараз для себе відслідковую зміну настроїв у западеньців. Доволі часто буваю на Україні. В Луцьку чимало знайомих. Десь півроку тому був у Вас. З сумом нещодавно дізнався про смерть Романюка. З ним були доволі дружні стосунки. Познайомились по комсомольський работі-він був секретарем міському комсомолу. Ще до 2014 року він був у Криму. Зустрічалися у Новому Світі. Те що я кримчанін дуже легко перевірити-у сісадміна сайта запитайте IP, або статистику відвідувань по регіонах. А ще звідкіля я міг би дізнатися про юридичні коллізії з паспортами. Я кажу абсолютно чесно-в мене 4 легетимних паспорти. Всі діючи. Два Українських(загальний+закордонний) і два так само російських.
Фигвам до читач Показати IP 15 Квітня 2017 14:25
А что? Я вот, этнический белорус, тоже родился в Луцке и все детство и юность тоже прошли в нем. И, как ни покажется это странным, тоже учился в 9-й школе. И художественную школу окончил в нем. Живу в Минске. И для меня Луцк - любимейший город, это город моего детства и юности. В 2009 встречались с ребятами из класса по поводу юбилея окончания школы - приехали и из Луцка, и из Киева, с других городов Украины, из Беларуси, из России. Без языковых барьеров, без политических закидонов, без "москалей", "бульбашей" и "хохлов". Просто пили пиво, вспоминали, смеялись. Ходили всей толпой из одного кафе в другое, с одной дискотеки на другую. Почти до утра. Нормальные люди. Кто ж тогда думал, что на Украине такое случится? Что найдутся выродки, сами себя назвавшие патриотами и посчитавшие, что вправе решать судьбы других людей? Несколько раз приезжал в Луцк, с удовольствием ходил, вспоминал. Теперь уж не знаю когда... Перевозчики-частники из Беларуси бояться возить на Украину...
ура Показати IP 14 Квітня 2017 21:57
А тих хто грабує державну скарбницю зараз, пустять??? (Згодом їх назвуть "часів Петра Порошенка"

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus