USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Бібліотеки Польщі, Німеччини та США: де можна знайти українські книжки

17 Березня 2022 05:38
За 20 днів війни багато українців були змушені залишити територію України та виїхати за кордон. Зараз вони позбавлені не лише домівки, але й можливості задовольнити свої культурні потреби, зокрема через доступ до літератури.

На цьому наголосила народна депутатка України Ірина Констанкевич у своєму дописі в Facebook.

Зокрема, як зазначає нардеп, відповідно до опитування «Дослідження доступності української книги за кордоном», проведеного дослідницькою агенцією InfoSapiens на замовлення УІК, у якому взяли участь майже 200 бібліотек Польщі, Німеччини та США, 74% їхніх книгозбірень мають українську книгу.

Більше того, третина або й половина бібліотек цих країн мають у наявності нові українські книжки, видані за 2019-2021 роки. Зокрема йдеться про 46% бібліотек Польщі, 35% бібліотек Німеччини та 38% найбільших бібліотек Сполучених Штатів Америки.

«У бібліотечних каталогах цієї трійки країн є як популярні художні книги таких авторів, як Андрій Курков, Сергій Жадан, Оксана Забужко, дитяча та науково-популярна література, а також вузькопрофільні видання, наприклад, медичної літератури, – додала Ірина Мирославівна. – Нерідко фонди цих бібліотек мають і книжки іноземних авторів у перекладі українською. Зокрема йдеться про українські переклади книг Джоан Роулінг або Анджея Сапковського».

Для того щоб відвідати бібліотеку або скористатися її послугами за кордоном, не потрібно бути громадянином країни або мати дозвіл на перебування. У більшості держав світу відвідування читальних залів (часто навіть університетських) не вимагає жодних додаткових документів – читацьких квитків, студентських посвідчень тощо. Проте для можливості взяти книжку додому діють інші правила.

«Для тих, хто перебуває зараз у Польщі, Німеччині чи США і хотів би мати доступ до книжок українською мовою, ми підготували перелік з 38 бібліотек у цих країнах, які точно мають у наявності останні надходження українських книжок», – зазначила Ірина Констанкевич.

Отож, українські книголюби, які змушені були виїхати за кордон через війну, мають нагоду знайти українські нижки в бібліотеках Польщі, Німеччини, США. А ось тут – перелік книжок, які останнім часом надходили до цих бібліотек.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus