USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Як у Рожищенській районній бібліотеці залучають читачів

28 Серпня 2020 08:00
Низька зарплата бібліотекарів, втрата інтересу дітей до читання, ще й оптимізація цієї галузі – усе це призвело до дефіциту книгозбірень. Однак на Волині є бібліотеки, які показують своїм прикладом, що читати нині – це модно. Там постійно проводять майстеркласи, навчання, зустрічі з відомими письменниками, повідомляє телеканал «Аверс».

Рожищенська районна бібліотека для дітей є прикладом сучасної книгозбірні. Вона налічує понад 2000 читачів. Тут щодня вирує життя.

Директорка Світлана Матвійчук не втомлюється розвивати цей заклад та вигадує нові ідеї, аби дивувати читачів.

«Зараз кажуть, читання йде важко. Насправді це вигадка. Діти як читали, так і читають, – переконана вона. – Є ті, хто любить читати, і ті, кого ми стараємося до цього залучити. Маємо для цього дуже багато – ігрову кімнату, різні проєкти, наприклад, «Грай, читай, успішним зростай». Усе тільки для того, щоб вони прийшли в бібліотеку. А ми все зробимо, аби вони розгорнули книжку й почали читати».
На вході до бібліотеки читачів зустрічає Неля Ченчевик, яка працює тут майже 35 років. Розповідає, що колись діти читали багато, а нині не хочуть витрачати час на це. Та й вимог до книжки у них багато. Передусім вона має бути цікавою та яскравою.

Сучасні автори мають чим зацікавити юних читачів. Однак, на думку бібліотекарів, любов до читання книг починається з родини.

У бібліотеці є все, аби зацікавити читачів: і книги, і нова сучасна техніка, яка дозволяє читати граючись. Діти сюди можуть прийти у будь-який час та поринути у світ книги.

А для дорослих поціновувачів поезії в бібліотеці проводять зустрічі з митцями, на яких вони декламують свої вірші.

Книголюбів на Волині є багато. Тож аби не втратити тих читачів, що вже є, та заохотити до читання молодь, треба постійно оновлювати асортимент книжок, щоб іти в ногу з часом. Проте держава не передбачає у бюджеті на це кошти, тому керівництву бібліотеки доводиться звертатися по допомогу. Не за горами реформування цієї галузі, що передбачає закриття бібліотек.

«25 тисяч є з районного бюджету. Сьогодні стоїть питання, чи дати нам ще на книжки, чи не дати, чи буде фінвідділ економити», – каже директор Центральної бібліотечної системи Світлана Осипчук.
Саме тому приїхав на зустріч з працівниками бібліотеки народний депутат України Вячеслав Рубльов. На його думку, потрібно терміново шукати шляхи, як подолати загрозливі наслідки руйнівних процесів у гуманітарній сфері. Адже молодь – це наше майбутнє і вона має читати. Також Вячеслав Рубльов подарував бібліотеці кольоровий принтер, який допоможе працівникам у роботі. Завдяки новій техніці вони реалізують ще чимало цікавих проєктів.

«Бібліотеки, садочки не можна закривати, – вважає нардеп. – Колись в дев’яності, коли було важко, позакривали садочки, тепер пішов сплеск народжуваності, а садочків нема. Закрити – це дуже легко, але коли ми закриваємо будь-яку установу, зокрема бібліотеку в селі, то закриваємо осередок культури і фактично знищуємо всю цю базу».

Вячеслав Рубльов відзначив зусилля колективу Рожищенської районної бібліотеки для дітей, а ще обговорив з ними майбутню співпрацю. А директор бібліотеки, своєю чергою, вручила нардепу читацький квиток з його дитячою фотографією. Тож тепер він є почесним читачем Рожищенської районної бібліотеки.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus