USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Біда опозиції у Волиньраді – відпустки, відрядження і «бородатий»

2 Лютого 2011 11:44
Експерти вважають, що обласна державна адміністрація має серйозний вплив на Волинську облраду, у якій натомість опозиція не має консолідованої позиції і «партійно недисциплінована».

Про це йдеться у аналітичному підсумку подій тижня, підготованому експертами Центру політичного аналізу і виборчого консалтингу.

Нагадаємо, минулого тижня депутати не змогли провести третю позачергову сесію Волинської обласної ради – не вистачило кворуму. Сесія скликалася опозиційними депутатами, аби розглянути політично принципове «бандерівське» питання: протест проти рішення суду, яким скасоване присвоєння Степанові Бандері звання Героя України.

«У кого сила, брат?»

Проігнорувавши «бандерівську» сесію, провладна більшість черговий раз продемонструвала, за чиїм сценарієм працюватиме і прийматиме потрібні рішення обласна рада, - кажуть аналітики ЦПАВК.

Цілком ймовірно, що навіть у випадку включення питання по Степану Бандері до порядку денного наступної чергової сесії, спроби опозиції можуть не набрати достатньої кількості голосів, - вважають експерти.

Особливої надії на те, що невдовзі обласна рада запрацює злагоджено і конструктивно поки що немає. Робота нинішнього складу представницького органу краю будується переважно навколо політичних питань, а тому протистоянь уникнути не вдасться, - прогнозують експерти.

«Нащо вороги, коли є такі соратники?»

Окрім розбіжностей і конфронтації між більшістю та опозицією, є підстави вважати, що немає консолідованої позиції щодо ключових питань і в середині опозиційних груп, - йдеться в експертному підсумку.

Цікавим виглядає той факт, що на сесії зареєструвались лише 24 депутати, тоді як 27 обласних обранців поставили підписи за скликання позачергової сесії облради, - наводять факт експерти як доказ цієї тези.

Де перебували на момент скликання сесії ще троє підписантів - невідомо. Але залишається факт, що порушення партійної дисципліни таки мало місце в рядах опозиційних сил, - резюмують аналітики.
Чи чекає «прогульників» «бандерівської» сесії виключення з партій, поки що невідомо.

Як кажуть у ЦПАВК, фракція ВО «Батьківщина» у Волиньраді потрохи перетворюється на «донора» провладної більшості, і саме окремі представники цієї політичної сили, поставивши свої підписи за скликання сесії, на неї не прибули.

Не варто відкидати й того, що з опозиційними депутатами продовжує «належним чином працювати» голова ОДА Борис Клімчук, - припускають експерти.

«Бесіди» вдалися?


На опозиційних депутатів Волинської обласної ради тисне керівництво облдержадміністрації, спонукаючи не займати принципових позицій у багатьох питаннях. Саме з цієї причини і не відбулась позачергова «бандерівська» сесія облради, - стверджує очільник волинського осередку ВО «Батьківщина», депутат Волиньради Анатолій Грицюк.

Він переконаний, що обласна влада напередодні сесії, де опозиційні сили планували винести питання про прийняття заяви щодо рішення Вищого адміністративного суду про скасування Указу Президента України від 20 січня 2010 року «Про присвоєння Степану Бандері звання Герой України», «проводила бесіди» з усіма депутатами Волиньради.

«А як інакше пояснити те, що не сесії взагалі не з’явились представники від УРП «Собор», Єдиного Центру, «Фронту Змін»? Більшість з них демонстрували раніше, що вони є людьми з демократичними та національно-патріотичними поглядами», – міркує екс-голова облради.

Про своїх

З приводу того, що на «бандерівське» засідання ради не прийшло і чотири «тимошенківці», які напередодні поставили свої підписи під клопотанням з приводу проведення позачергової сесії, Грицюк переконує, що «підводних течій шукати тут не слід».

Мовляв усі чотири підписанти (Анатолій Якубюк, Віктор Кобринчук, Євген Недищук, Валентина Касарда) повідомили його, що не зможуть приїхати на сесію.

«Двоє моїх колег були у відпустці. А ще двоє – у відрядженнях. Тому про порушення партійної дисципліни говорити не варто. Хто не захотів підписати звернення взагалі, то це поки що предмет обговорення в партії», – висловився Грицюк.

Таке ж пояснення дав «нашоукраїнець» Сергій Слабенко стосовно свого колеги Віктора Прокопчука.

«Він був у відрядженні. Натомість Михайло Бегаль, хоч і під заявою не підписався, але на сесію прибув. А взагалі підписи збирали у тих, хто мешкає в Луцьку. До того ж, позачергова сесія скликається в дуже стислі терміни, тому багатьом спланувати роботу іноді не вдається. Особливо тим, хто є керівниками установ», – прокоментував Слабенко.

Чи винесуть питання по Бандері на чергову сесію, яка запланована на 15 лютого, залежить від самого голови Волиньради Володимира Войтовича, вважає Грицюк.

«Якщо він людина принципова і керується законом, то повинен винести на розгляд. Якщо ж він слухатиме бородатого, то діла не буде», – заявив головний «тимошенківець» Волині.

Довідково:

Під клопотанням про скликання позачергової сесії підписалось 27 депутатів:

«Батьківщина»: Анатолій Грицюк, Роман Карпюк, В’ячеслав Рубльов, Анатолій Якубюк, Віктор Кобринчук, Олександр Свирида, Валентина Блінова, Ігор Лех, Сергій Іванюк, Людмила Кирда, Яків Смокович, Василь Васковець, Євген Недищук, Олександр Кирильчук, Олександр Хоміч, Віктор Коротун, Валентина Касарда, Михайло Корінчук; «Свобода»: Анатолій Вітів, Євген Мельник, Олександр Вікторов, Віталій Собко, Олександр Пирожик, Олександр Бик; «Наша Україна»: Сергій Слабенко, Володимир Навроцький; «За Україну!»: Ігор Гузь.

На сесії були присутні 24 обранці від опозиції:

«Батьківщина»: Анатолій Грицюк, Роман Карпюк, В’ячеслав Рубльов, Олександр Свирида, Валентина Блінова, Ігор Лех, Сергій Іванюк, Людмила Кирда, Яків Смокович, Василь Васковець, Олександр Кирильчук, Олександр Хоміч, Віктор Коротун, Михайло Корінчук; ВО «Свобода»: Анатолій Вітів, Євген Мельник, Олександр Вікторов, Віталій Собко, Олександр Пирожик, Олександр Бик; «Наша Україна» – Сергій Слабенко, Володимир Навроцький, Михайло Бегаль; «За Україну!»: Ігор Гузь.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Хай йому грець! Показати IP 2 Лютого 2011 13:05
Ганьба тушкам!!!
міля Показати IP 2 Лютого 2011 15:32
А Грицька називати? пузатим чи дурнуватим?
своя Показати IP 2 Лютого 2011 15:35
Цей Грицюк був конченим придурком ним і остався. Дайте бездарі роботу, може пельку заткне.
штик Показати IP 2 Лютого 2011 19:59
Клима бютоголові "люблять", як рак окріп.Раком вони не наїдяться,але раком стають.Тужаться,червоніють,стали давно імпотентами,але знову хочуть.
Марко Показати IP 2 Лютого 2011 22:46
ТІЛЬКИ ЛЮСТРАЦІЯ НАМ ДОПОМОЖЕ!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus