USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Біль Волновахи: справу закрили, а волиняни, які вижили, досі без «статусу»

23 Травня 2015 11:37
Бійці колишньої 51-ї бригади, які вижили 22 травня під Волновахою, досі не можуть отримати статус учасника бойових дій, бо головного документа, який вимагають від чоловіків, просто не існує. Про це детальніше в сюжеті програми Факти.

Рік тому на світанку терористи підступно розстріляли півсотні бійців тоді ще 51 волинської бригади. Загинуло 16 військових, 35 важко поранили. Хлопці зізнаються, були не готові до такого нападу, адже їхали стежити за порядком під час виборів.

Тим часом у військовій прокуратурі відзвітували про завершення розслідування. Справу закрили, бо винуватець трагедії - командир бригади, загинув.

"На підставі експертизи, яку проводили фахівці, на підставі усіх інших зібраних доказів кримінальне провадження закрили у зв'язку зі смертю винуватця трагедії", - прокоментував головний військовий прокурор України Анатолій Матіос.

Тим часом військові, яким пощастило вижити, досі лікуються від травм.

"Максиму Вознюку з Володимира-Волинського - лише 25 років. Поранені осколками та кулями обидві руки не слухаються - хлопець ледве рухає пальцями. Тож працювати, аби проготувати сім'ю військовий не може. Окрім того, його досі не визнали ані інвалідом, ані учасником бойових дій. Хоча 25 пільг, передбачені за статусом, дуже полегшили б матеріальне становище родини", - йдеться у сюжеті.

Два десятки волинських бійців стали заручника бюрократичної тяганини - аби оформити статус учасника бойових дій хлопцям бракує документа, якого фактично немає. Тож усі заяви військовим повертають назад.

"Крім довідки про участь у антитерористичній операції, повинен бути витяг з наказу першого заступника АТО про те, що вони прибули в конкретний сектор. Проблема у тому, що на той час, коли трапилася трагедія під Волновахою, секторів просто не було, - прокоментував проблему юрист Василь Нагорний.



Інформаційне агентство Волинські Новини повідомляло про трагедію під Волновахою. Детальніше читайте в матеріалі Їхній блокпост розстріляли рік тому. Пам'ять 18 Героїв.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus