USD 39.70 39.94
  • USD 39.70 39.94
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Білорусам заборонили молитися і причащатися в храмах Православної церкви України

20 Грудня 2018 08:44
Православні віруючі з Білорусі не мають права брати участь у таїнствах (причастях, сповідях) новоствореної Православної церкви України (ПЦУ), як і «не можуть брати участі» в богослужіннях ПЦУ. Про це заявив офіційний представник «Білоруської православної церкви» Сергій Лепін, передає Радіо Свобода.

Потрібно зауважити, що попри назву «Білоруська православна церква», такої окремої церкви не існує. Насправді, це лише філіал Московського патріархату – екзархат Російської православної церкви (РПЦ), що охоплює територію Республіки Білорусь, про що і вказано на будівлі цього екзархату в Мінську.

За словами священика Сергія Лепіна, «Білоруська православна церква» ставиться до утворення Православної церкви України так само, як і Російська православна церква.



Представник Білоруського екзархату РПЦ Сергій Лепін

«Як до певних зовнішніх подій, які не мають стосунку безпосередньо до життя канонічної Православної церкви», – сказав Сергій Лепін.

Також, за його словами, керівництво БПЦ не надсилало привітань очільникові єдиної української помісної православної церкви митрополиту Київському і всієї України Епіфанію, який був обраний 15 грудня на Об’єднавчому соборі в Києві, а раніше був митрополитом Переяславським і Білоцерківським, ректором Київської православної богословської академії.

«Ми друзі для всіх»

На запитання, чи будуть підтримуватися контакти між БПЦ та ПЦУ, священик Лепін відповів: «Які контакти? Звичайні добросусідські контакти. Ми не шукаємо війни, ворожнечі. Ми друзі для всіх. Дружба дружбою, але певні питання все ж окремо. Ні про які канонічні, літургійні відносини мова не йде. Вони навіть не можливі з цією церквою».

За словами представника «Білоруської православної церкви», «контакти можливі тільки в загальногромадянській перспективі».

Що це означає?

«Це означає, що ми не належимо до них як до церкви-сестри. А ми ставимося до них як до представників, мабуть, іншої конфесії. Так само, як і до католиків, уніатів або як до будь-яких розкольників», – сказав у Мінську представник БПЦ.

За словами Сергія Лепіна, «Білоруська православна церква» має канонічні і літургійні відносини «тільки з Українською православною церквою, яка підпорядковується Московському патріарху і залишається поки що в релігійній більшості».

Священик Сергій Лепін вважає, що позиція БПЦ щодо ПЦУ не позначиться на державних білорусько-українських відносинах.

«Україна світська держава. Як ми мали з нею відносини, так і будемо мати. І сподіваємося, що наші відносини будуть добрі і будуть тільки поліпшуватися, якщо там є політичні й економічні підстави», – каже офіційний представник БПЦ.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 14
Лучанин Показати IP 20 Грудня 2018 08:51
А хіба інші до П(порошенкової) ЦУ ставляться інакше? Який із предстоятелів помісних церков привітав Думенка?
Всезнайко до Лучанин Показати IP 20 Грудня 2018 09:42
Ще привітали Держдеп США та ЛГБТ спільнота...
21 Показати IP 20 Грудня 2018 09:29
Білоруси не мають власної думки і ніколи не мали, тут немає нічого дивного. Слабохарактерність їхня риса. Чому не послати того московського попа і мати автономію? чому прогинатись???
Лучанин до 21 Показати IP 20 Грудня 2018 10:58
Ні за що, ні про що образили добрих сусідів, частина з яких до церкви взагалі відношення не має, частина належить до інших конфесій. При тому, що маючи значно менші ресурси і територію, живуть не гірше за нас і не мають такого віддтоку людей. І до того ж наші люди їздять до Білорусі на заробітки.
Носатий дядько Показати IP 20 Грудня 2018 09:30
"Бо де двоє чи троє в Ім'я Моє зібрані, там Я серед них." - А з цим, як бути? Вони Писання, взагалі, читали? В чиє ім'я люди збираються в РІЗНИХ церквах, і чиє ІМ'Я вони славлять? У когось монополія на прославляння БОГА?
Анонім до Носатий дядько Показати IP 20 Грудня 2018 10:21
Церкви ділять,а про Бога забули.
Лучанин до Носатий дядько Показати IP 20 Грудня 2018 10:22
Золоті слова. Во ім"я чого було зібрання на тому соборі 15 грудня? Там Христа згадували? Порошенко хоч слово про Христа сказав?
Думка вголос Показати IP 20 Грудня 2018 09:49
Навіщо ж тоді створювали ПЦУ? Був КП, свій патріарх під анафемою цілих 28 років!!! І тут знов митрополія. Про яку незалежність йде мова, якщо підпорядковується Константинополю?
Проти до Думка вголос Показати IP 20 Грудня 2018 10:39
Змінилось лише те,кому засилати бабло. А більшості віруючих все одно до якого там патріархату належить їх церква.
Василь Показати IP 20 Грудня 2018 10:11
Це трагічна подія і кричуще беззаконня з боку Константинопольського Патріарха Варфоломія. І він тут діяв не один: йому в якійсь мірі допоміг Захід, який, без сумніву, допоміг зміні влади на Україні, після чого почала розвиватися ненависть до всього російського, а тепер це перейшло і на церкву », - заявив ТАСС архієпископ Монреальський і Канадський Гавриїл, керуючий в Канаді парафіями РПЦЗ.
valdis peish до Василь Показати IP 20 Грудня 2018 14:32
як би тобі по легше відповісти - запроданець ти кацапський вася
а пачєму? Показати IP 20 Грудня 2018 10:20
А патамушо Бєларуская правослана церква, то єсть Руская православная церковь!
Олена Показати IP 20 Грудня 2018 10:30
Я не розумію взагалі посилу цієї статті. Цирк. Для чого жувати пережоване? Всі знають, що РПЦ не сприймає створення УПЦ (чи ПЦУ), це просто аксіома. Одна справа "не підтримувати, не сприймати...", інша - "перешкоджати, нав"язувати" (чим РПЦ активно займається, це сумно). Одне радує - процес єдності пішов. Це супер.
Лучанин до Олена Показати IP 20 Грудня 2018 10:54
Ви дійсно праві в тому, що не розумієте нічого, коли пишете "процес єдності пішов". Об"єднали то силою, про що фактично і говорив Михаїл на своїй-пресс конференції.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus