USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Більше, ніж за весь минулий рік: на Волині цьогоріч зафіксували 18 випадків сальмонельозу

22 Червня 2022 19:16
Влітку зростає ризик гострих кишкових інфекцій, зокрема, сальмонельозу. Так, за 2021 рік у Волинській області зафіксовано 17 випадків сальмонельозу, за 5 місяців 2022-го – 18 випадків.

Це пов’язано з активацією в цей період механізму передачі бактерій, повідомляє Волинський обласний центр контролю та профілактики хвороб.

Сальмонельоз — це інфекційне захворювання, що викликає бактерія роду Salmonella. Джерело збудника інфекції — тварини, хворі на сальмонельоз люди, або здорові бактеріоносії. Носійство може тривати від кількох днів до кількох років. Механізм передавання інфекції — фекально-оральний. Зараження відбувається аліментарним, водним і побутовим шляхами.

Ступінь тяжкості хвороби залежить від серотипу, сприйнятливості людини та інших факторів. Інкубаційний період коливається від 6 годин до 2-3 діб. Хвороба може мати легку форму. Проте, в деяких випадках, пов’язане з хворобою зневоднення може становити загрозу для життя.

Симптоми сальмонельозу: підвищення температури, головний біль, слабкість, нездужання, біль в животі, нудота, блювання, діарея.

Загалом, гострі кишкові інфекції є одними з найпоширеніших інфекційних захворювань, що можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Зазвичай, ГКІ спричиняють бактерії, або віруси, котрі потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи водою.

За повідомленням Київського міського центру контролю та профілактики хвороб 17 червня 2022 року у Дарницькому районі Києва зареєстровано спалах гострої кишкової інфекції.

За даними на 18.06, за медичною допомогою звернулося вісімнадцять людей (п’ятнадцять дорослих і троє дітей) – мешканців столиці та Київської області. Сімнадцятьох з них госпіталізовано з попередніми діагнозами «гостра кишкова інфекція» та «гострий гастроентероколіт». В однієї людини лабораторно виділена Salmonella enteritidis.

Постраждалі пов’язують своє захворювання із вживанням шаурми, придбаної в павільйоні, розташованому у Дарницькому районі.

На Волині захворюваність на сальмонельоз має спорадичний характер. Зазвичай, вона пов’язана з порушенням правил приготування і зберігання їжі в побутових умовах.

Найчастіше збудники містяться в сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, молоко, риба), немитих фруктах та овочах.

Не нехтуйте правилами особистої гігієни, стежте за якістю їжі та напоїв, які вживаєте, особливо в літній період, коли температура повітря підвищується, що загрожує безпеці зберігання харчових продуктів.

У разі появи симптомів захворювання негайно зверніться по медичну допомогу і не займайтеся самолікуванням!
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus