USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Пов'язано з підтопленнями? На Волині на 70% зросла захворюваність на кишкові інфекції

4 Травня 2023 18:48
Від початку року захворюваність кишковими інфекціями на Волині зросла на 70%.

Про це повідомляють у Волинському обласному центрі контролю і профілактики хвороб.

Епідеміологи регулярно роблять дослідження питної води на територіях, що зазнали підтоплення.

«Епідемічна ситуація щодо захворюваності інфекційними гастроентероколітами, ротавірусним ентеритом, вірусним гепатитом А в області є нестійкою. Захворюваність кишковими інфекціями в першому кварталі 2023 року зросла на 70%, порівнюючи з аналогічним періодом минулого року, в т.ч. на ротавірусний ентерит – в 2,6 рази (154 випадки проти 58). Реєструється прогнозований періодичний епідемічний підйом захворюваності вірусним гепатитом А. Локалізовано та ліквідовано спалах гепатиту у побуті в Камінь-Каширській ТГ та спалах ротавірусної інфекції серед учнів в м. Луцьку вже в 2023 році. При епідрозслідуванні спалахів водний фактор передачі інфекцій виключено», – йдеться у повідомленні.

Нині в області реєструються поодинокі випадки гострих кишкових інфекцій. Проте захворювань, пов’язаних з вживанням питної води, не зареєстровано.

Працівники структурних підрозділів проводять регулярні моніторингові дослідження питної води децентралізованих джерел водопостачання на територіях, що зазнали підтоплення.
Як зазначають епідеміологи, при загрозі забруднення питної води збудниками вірусного гепатиту А, дизентерії, ентеровірусної інфекції та інших інфекційних хвороб необхідно дотримуватися простих правил профілактики:

- Обов’язково кип’ятіть для споживання воду протягом 10 - 15 хвилин, якщо не користуєтеся централізованим водопостачанням. Можна використовувати для пиття бутильовану воду.

- Не вживайте продукти, котрі були підтоплені або забруднені повеневою водою. Кип’ятити необхідно і воду, котру використовуєте для побутових потреб.

Після сходу повені необхідно: викачати воду з колодязя, провести дезінфекцію колодязя, прибулу воду обстежити в лабораторії на мікробіологічне забруднення.

При появі симптомів (підвищення температури тіла, лихоманка, запаморочення, головний біль, болі у животі, нудота, пронос, нежить, пожовтіння шкіри, склер очей, висипи на тілі, поява гнійників тощо) фахівці просять негайно звертатися по медичну допомогу і не займатися самолікуванням.




Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus