USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Більшість українців проти перенесення Різдва на 25 грудня. Опитування

24 Грудня 2021 08:15
49 відсотків опитаних соціологічною групою «Рейтинг» вважають найулюбленішим новорічним святом Різдво. Більшість святкує його 7 січня та не підтримує перенесення Різдва на 25 грудня.

Про це свідчать результати дослідження, оприлюднені в четвер, 23 грудня, інформує Корреспондент.net.

Згідно з даними опитування, лише 4 відсотки респондентів святкують Різдво 25 грудня, тоді як більшість опитаних (71 відсоток) – 7 січня. При цьому 18 відсотків опитаних святкують Різдво двічі – 25 грудня і 7 січня. Частіше про подвійне святкування Різдва говорили мешканці заходу, Києва та греко-католики. 6 відсотків не святкують Різдво взагалі. Найбільше таких серед молоді та мешканців півдня і сходу України.

Ідею перенесення святкування Різдва з 7 січня на 25 грудня підтримують чверть опитаних підтримують, тоді як 58 відсотків респондентів проти, а 15 відсоткам байдуже. «За останні п’ять років зменшилася кількість тих, хто проти перенесення дати святкування Різдва (з 69 до 58 відсотків) і дещо зросла кількість прихильників (з 15 до 26 відсотків)», – йдеться у повідомленні. Найбільше прихильників ідеї перенесення Різдва на заході і в Києві – близько 40 відсотків.

Читати ще: Перенесення Різдва на 25 грудня в Україні можливе впродовж 10 років

Водночас 37 відсотків респондентів найулюбленішим святом назвали Новий рік. День святого Миколая обрали шість відсотків, Старий Новий рік – чотири відсотки, а жодне з цих свят не люблять два відсотки.

Святкувати Новий рік відносно більше люблять жителі сходу і півдня, молодь і чоловіки. Різдву значно частіше надають перевагу на заході, люди середнього і старшого віку, жінки, а також віряни Православної церкви України (ПЦУ) та греко-католики. «Однаковою мірою улюблені ці два свята для мешканців Центру і Києва», – йдеться у повідомленні.

Як наголошують соціологи, протягом останніх десяти років з кожним роком зменшується кількість прихильників Нового року, натомість Різдва – збільшується.

Опитування проводили 20-22 грудня методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера серед 2000 повнолітніх людей в усіх регіонах України, крім непідконтрольних Києву територій Донбасу та анексованого Росією Криму. Помилка репрезентативності дослідження не перевищує 2,2 відсотка.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
Kolyan Показати IP 24 Грудня 2021 08:30
В більшості ще купа ватки в голові, тому такі цифри. Ніяк не хочуть розпрощатись з совковим минулим.
Анонім до Kolyan Показати IP 24 Грудня 2021 09:55
Як святкував 7 числа,так і далі буду,а ти при кожній новій владі святкуй по новому. А ось за совкове минуле ти даремно так,твоя мама жила про совку,тебе родила,тобто це твоє минуле.
Лучанка до Анонім Показати IP 24 Грудня 2021 11:54
То минуле твоє, святкуй і далі Октябрскиє, і майскиє і що небудь.....
Народна прокуратура до Анонім Показати IP 24 Грудня 2021 13:22
Питання навіть не у совковому минулому, бо тоді Різдво не святкувалось офіційно. А у звичаній логіці. Різдвом завершується піст, який включає обмеження не тільки на їжу, але й на святкування. І весь нормальний світ цього дотримується, крім кацапів, які завжди лікують гланди через задній прохід. У нас теж, за кацапською торадицією, спочатку влаштовуються новорічні бенкети, а потім, з якогось дива - пісну різдвяну вечерю. Абсурд? І, насправді, нічого чіплятись за святкування саме сьмого січня, це не має ніякого значення, бо дата народження Христа умовна і ніяк документально не підтверджена.
Анонім Показати IP 24 Грудня 2021 08:47
Взагалі-то Різдво 25 грудня, і це перед Новим роком. І нікуди від цього не втечеш. Не святкуєте ж ви Новий рік по Юліанському календарю. До людей це потроху доходить. Чотири роки тому противників святкування Різдва 25 грудня було 96% ,, а сьогодні 74%. Так що за 5-10 років перейдемо на Григоріанський календар і будемо святкувати з усім світом
Не Анонім Показати IP 24 Грудня 2021 10:41
Різдво є 25 грудня і на те нема ради.Більшість православних церков святкує його за новоюліанським календарем, який ,поки що, співпадає з григоріанським. Українці і ще декілька церков, йдучи за Московією., в цивільному житті користуються григоріанським календарем, а в церковному - юліанським. Неспівпадіння між ними 13 днів, але більшістьі свят і за старим стилем, і за новим того самого дня, наприклад: Різдво, Успення Богородиці, різдво Іоанна Предтечі і т.д. Тому потрібно перестати сидіти на двох кріслах і колиссь це станеться.
Анонім до Не Анонім Показати IP 24 Грудня 2021 11:44
Календар по якому живемо ми - не новоюліанський, а Григоріанський
Простір часу Показати IP 24 Грудня 2021 12:32
П'яні царі придумали одне, п'яні попи інше. А мурашник на поверхі шматка матерії негодує.
Правда Показати IP 24 Грудня 2021 22:42
Помаленьку схилять, і під Рим положать. А чи стане від того краще-невідомо. Церкви дуже себе дискридитували. Молодь шукає альтернативу. Тому перемога може і буде, але цінність її буде невелика.
Vertep Показати IP 26 Грудня 2021 07:39
То vzhe mozhna kozu vodyty chy shche ni?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus