USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Більший за Київ: від льодовика в Антарктиді відколовся айсберг

27 Лютого 2021 17:06
В Антарктиді від шельфового льодовика Бранта відколовся величезний айсберг. Він настільки великий, що перевищує площу деяких європейських країн.

Про це повідомляє 24 канал.

Вчені назвали відкол айсберга досить рідкісним та захоплюючим явищем. Вони зазначили, що не один рік спостерігали за льодовиком Бранта.

Площа айсберга становить 1 270 квадратних кілометрів, а товщина – 150 метрів. Розлам стався трохи більше ніж за 20 кілометрів від британської дослідницької станції «Галлей». На щастя, на той момент на станції нікого не було. Відкол айсберга чекали вже давно, тож, заздалегідь обмежили роботу британської антарктичної служби на льодовику.

Дослідники вперше виявили великі тріщини в льодах цієї частини Антарктиди 10 років тому. Відтоді британські науковці ведуть моніторинг цього району на випадок події, що таки відбулася 26 лютого.
Професор геології Адріан Лакман зауважив, що відкол великих частин шельфових льодовиків Антарктики – абсолютно нормальна частина їх процесів.

«Однак великі відколи, подібні до того, який стався на шельфовому льодовику Бранта, залишаються досить рідкісними та захоплюючими», – сказав Лакман.

Він також додав, що оскільки за останні 5 років в системі шельфового льодовика Брант активно розвивалися 3 довгих розломи, вчені очікували, що «станеться щось вражаюче».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus