USD 39.35 39.65
  • USD 39.35 39.65
  • EUR 39.57 39.70
  • PLN 9.80 9.95

Біткоїн - «бульбашка», яка може луснути і нашкодити світовій економіці

17 Січня 2018 16:10
Дослідники з міжнародного банку Citibank побоюються щодо впливу біткоїна на світову економіку. На їхню думку, це «бульбашка», яка може в будь-який момент луснути і завдати істотної шкоди світовій економіці, інформує "Курс денег".

Особливо при цьому постраждають країни, що розвиваються. Україна, до слова, - у п'ятірці найвразливіших.

До слова, курс біткойна за добу впав на 25,1 відсотка – станом на початок доби 17 січня за монету пропонували 10 913 доларів.

Серед проблем біткоїнів аналітики називають:

- волатильність, яка заважає біткоїнам стати засобом накопичення або здійснення транзакцій;

- занадто велике споживання енергії;

- проблеми з кібербезпекою і можливості злому блокчейну квантовими комп'ютерами;

- виведення економіки в тінь;

- «слабкий дизайн», який перетворює біткоїни в «бульбашку».

Дослідники припускають, що незабаром інші криптовалюти візьмуть верх над біткоїнами на криптовалютному ринку і стануть більш надійною альтернативою.

Фахівці не беруться прогнозувати, коли лусне біткоїн-«бульбашка». Однак вони вважають, що посприяти цьому можуть уряди країн. «Ми бачимо деякі класичні ознаки «бульбашки». Одним з потенційних тригерів можуть стати урядові заборони біткоінів з вищезазначених причин.

Як правило, з точки зору публічної політики, набагато краще позбутися «бульбашки» якомога раніше. Одна з причин полягає в тому, що негативний ефект від краху великої «бульбашки» набагато небезпечніший, ніж від меншої», - йдеться в дослідженні.

Особливо небезпечний крах біткоїна для країн, що розвиваються, таких як Україна

Якщо бульбашка лусне, цінність біткоїна впаде до нуля, тим самим знищивши криптобагатство, накопичене в конкретній країні. Якщо оцінити частку біткоїн-ринку в відсотках до ВВП і припустити, що ціна цієї криптовалюти миттєво обнулиться, можна оцінити шкоду для конкретної країни. Найбільше постраждає Росія, біткоїн-частка якої становить 5% до ВВП. На другому місці Нова Зеландія, на третьому Нігерія, а Україна - на 4-му з 2,5% до ВВП. Для порівняння, в США цей показник становить 0,17%.



Аналітики дійшли висновку, що чим більше тіньова економіка в країні, тим більший криптовалютний ринок. На графіку нижче показано співвідношення загальної ринкової капіталізації біткоїнів і ВВП окремо взятих країн. І Україна на ньому - не в найкращій компанії.



Тим часом, експерти позитивно відгукнулися про технології блокчейн, яка може знайти реальне практичне застосування в світі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
222 Показати IP 17 Січня 2018 17:18
чому Україна весь час в г*мно якесь влазить?
Василь до 222 Показати IP 17 Січня 2018 18:09
Тому що українці ласі до халяви. То їм біткойни принесуть багатство, то кредити МВФ. А насправді одне й інше ведуть до зубожіння

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus