USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.10
  • PLN 9.76 9.92

На Волині перешкоджають громадському моніторингу під час тендерів

24 Липня 2015 12:02
Чимало бюджетних структур не приділяють достатньої уваги процедурам тендерних закупівель, а окремі взагалі намагаються зробити цей процес максимально закритим.

Про це йшлося під час презентації результатів піврічного громадського контролю за державними закупівлями у Волинській області сьогодні, 24 липня.

Фахівець у галузі права та фінансового аудиту ГО «Межа» Сергій Ковпак зауважив, що в окремі установи не володіють достатньою інформацією про процедуру тендерних закупівель, а інші навмисно намагаються перешкоджати їх контролювати. Зокрема, під час оголошеного тендеру виконкому Луцької міської ради на закупівлю виставкових наметів, були вказані умови, які, зі слів експерта, не відповідають чинному законодавству.

Зокрема, для того, щоб моніторингова громадська організація могла взяти участь у розкритті тендерної пропозиції, у неї вимагали документи щодо реєстрації юридичної особи. Що стосується журналістів, то у них вимагали копію документа про реєстрацію ЗМІ та оригінал редакційного посвідчення. Хоча, зі слів Сергія Ковпака, чинне законодавство не вимагає цього.
Виникли непорозуміння і під час моніторингу закупівель у ДКП «Волиньвугілля» - там взагалі не знали, що представники ГО можуть брати участь у відкритті тендерних пропозиції і намагались не допустити учасників моніторингової групи до процедури. У Луцькій міській клінічній лікарні ознайомлювались з тендерними пропозиціями лише двоє осіб - голова тендерного комітету та юрист установи, в той час як інші представники тендерного комітету не брали в цьому участь. І лише після зауваження активістів вони перевірили документи перед тим, як ставити під ними підпис.

Окрім того, Ківерцівська міська рада та ДКП «Волиньвугілля» призначали розкриття кількох тендерних пропозицій на одну і ту саму годину одночасно.

«Це говорить про те, що ніхто не очікував громадського моніторингу. А свідчить про формальне ставлення представників тендерного комітету до торгів», - переконує Сергій Ковпак.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus