USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Бійці 51 ОМБ «штурмували» Генпрокуратуру

24 Травня 2016 13:00
Волинський правозахисник Василь Нагорний розповів про «штурм» Генеральної прокуратури України разом із бійцями 51 ОМБ.

Своїми міркуваннями він поділився на сторінці у мережі Фейсбук.

Поїздка до столиці разом із кількома лише воїнами відбулася, зі слів Нагорного, на запрошення Генпрокурора Юрія Луценка.

Як повідомляло Інформаційне агентство Волинські Новини раніше, 19 травня 2016 року бійці 51 ОМБ, з їхніх слів, провели останню мирну акцію під стінами військової прокуратури у Луцьку.

Як наслідок, Генеральна прокуратура України припинила справи щодо 150 бійців, яких звинувачували у дезертирстві. Таке рішення оприлюднили після пікету військової прокуратури Луцького гарнізону. Решту бійців, які перебувають у розшуку, закликають добровільно прийти до військової прокуратури з поясненням причин відсутності на військовій службі.

Правозахисник пише про домовленості, яких вдалося досягти під час зустрічі з Генеральним прокурором України.

"Всім бійцям 51 ОМБр, які зараховані в СЗЧ, потрібно з’явитись у військову прокуратуру Луцького гарнізону та дати пояснення щодо звинувачень в СЗЧ і що головне (!) щодо дій їхніх командирів, які зарахували їх в списки СЗЧ! Це особисте прохання Генпрокурора і моє також! Крім пояснень, жодних інших процесуальних рішень приймати поки не будуть! Пообіцяв, що слідчі не будуть керуватись одним лише рапортом командирів при оцінці доказів, а будуть брати до уваги та перевіряти інформацію про те, хто відпускав бійців додому, хто не надавав направлень на лікування тощо. Про жодні затримання, взяття під варту, домашні арешти, угоди про визнання вини – не може бути й мови!

Увага!!! В кого справи по іншим областям( Івано-Франківськ, Хмельницький, Черкаси) туди їхати не потрібно – достатньо з’явитись в прокуратуру Луцького гарнізону і дати пояснення", - йдеться удописі Нагорного.

Окрім того, з його слів, всі кримінальні провадження будуть закриватись.

"Хлопці, якщо військова прокуратура примушує до визнання вини, або перекручує ваші покази, або відображає їх не повно – дзвоніть до мене, я буду інформувати Генпрокурора про те, що саботуються дані ним доручення і рішення", - наголошує правозахисник.

Щодо зустрічі з головним військовим прокурором Анатолієм Матіосом Нагорний написав: дійсно розмова не склалась.

"Він іронічно представився нам «катом ЗСУ і добровольчих загонів», а ми, в принципі, не дуже й заперечували))). Сказав, що «мене не любить», на що Юрій Дмитрук відповів - зате ми, атошники, його любимо. Поцікавився у Вадима Ваврищука, чому інші підрозділи, в тому числі Кіборги «вписується» за 51 ОМБр… Риторику передавати не буду, раз Матіос вважає мене своїм ворогом най буде так, я не відповідатиму. Бог нам суддя!

Пообіцяв вирішити питання щодо бійця тербатальйону «Волинь» Саші Ковальчуку, який був поранений на сході і поки перебував у госпіталі, йому підробили контракт (доведено в суді), а зараз відкрили справу по СЗЧ…", - йдеться у повідомленні.



Окрім того, захисних волинських Героїв у одному із своїх постів розповів про те, як вони їхали до столиці:

«Темп був шалений, а на виїзді з Києва зламалась наша машина, нет практично не тягнув, телефони розряджались. Щира дякую десантурі Тараса та його побратимам з Житомира, які допомагали вчора і допомогли сьогодні Юрі Дмитруку з ремонтом автомобіля в Житомирі. Щиро дякую Сергію з 95 бригади, який з Житомира доставив нас до межі Волині і щиро дякуюDmutro Voevoda, який нас в 4 годині ранку розвіз по домівкам. Від імені всіх бійців 51 ОМБр дякую десантурі, кіборгам, тербату «Волинь», бійцям інших підрозділів, які заступились за 51 ОМБр. І дуже шкодую, що більшість бійців 51 ОМБр як були пасивними, як зарились в нори, так і сидять. Це ви повинні були сотнями стояти під військовою прокуратурою і ставити вимоги, а прийшли одиниці…», - пише Нагорний.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus