USD 39.00 39.37
  • USD 39.00 39.37
  • EUR 39.20 39.60
  • PLN 9.76 9.94

Бійцю «Світязя», який ледве вижив у Іловайську, заплатили мізерну компенсацію

5 Січня 2016 19:00
Війна, в якій бійці спецроти «Світязь» втратили своє здоров’я, а дехто – життя, на певний момент зрівняла усіх. Однак, коли справа дійшла до виплати грошової компенсації, з’ясувалося, що бюрократична машина визнає лише мову папірців, а не живих свідків.

«Втратив всяку надію. Думав, що це – кінець...»

Бюрократичні тонкощі призвели до того, що молодий чоловік, який у 20 років став інвалідом ІІ групи, отримав одноразову допомогу в розмірі 30 тисяч гривень. Хоч дехто з йогобойових товаришів отримав суми в шість разів більші.

Так, колишній боєць спец роти «Світязь» Сергій Булік, який під час виходу з Іловайська у серпні 2014 року отримав численні поранення, позивається до Міністерства внутрішніх справ та ГУ Нацполіції в області. Річ у тім, що одноразову допомогу у зв’язку з втратою працездатності внаслідок виконання службових обов’язків йому виплатили в розмірі 30 тисяч. Тобто в розмірі п'ятирічного грошового забезпечення за останньою посадою, згідно з Законом про міліцію, який діяв до березня 2015 року. Але він, переконує, має право на виплату компенсації в розмірі 200-кратного прожиткового мінімуму, встановленого змінами до закону, які стали чинними 12 березня 2015 року.

Перше судове засідання у справі відбулося сьогодні, 5 січня в Окружному адміністративному суді.

Сергій Булік став добровольцем спец роти «Світязь». У 2014 році спецпідрозділ виконував бойове завдання у місті Іловайськ на Донбасі. Виходячи «зеленим коридором» з оточення, 29 серпня 2014 року він отримав численні поранення.

Свого часу, перебуваючи в госпіталі на лікуванні він кількома словами розповів про те, що врятувався дивом.

«Дві доби я лежав у «зельонці» серед лісу поранений. Був у полоні у «москалів». Втратив всяку надію. Думав, що це – кінець... А потім нас обміняли: «ЗІЛом» вивезли до наших…». – ділився спогадами він.

«Воювали всі однаково»…

У березні 2015 року він отримав довідку про те, що, згідно з висновком МСЕК, внаслідок поранень, він став інвалідом ІІ групи. Потому, чоловік переконує: заніс одразу довідку в пенсійний відділ МВС. Але більш як півроку йому не нараховували виплати і не виплачували коштів. Влітку, каже, не раз йому телефонували працівники апарату і просили донести якісь довідки, які він просто називає «папірці». Бо направду, сьогодні йому важко після пережитого вдаватися в тонкощі діловодства та бюрократії.

Восени його знову попросили переписати заяву, і в листопаді він отримав кошти в розмірі 30242 гривні одноразової грошової допомоги у зв’язку з травмою. Але, з’ясувалося, що навіть тут він став жертвою несправедливості: йому нарахували кошти за старим законом про міліцію, а його побратимам заплатили допомогу в сумі близько 200 тисяч гривень.

«Воювали всі однаково. А коли в мене контузія, вогнепальне, осколкові поранення, - я отримав 30 тисяч. Цих грошей і на лікування не вистачає. А люди зі звичайною контузією отримали велику суму», - пояснює причину свого позову боєць.

Представниця позивача Яна Чуріна просила викликати свідками побратимів Сергія, та суд вирішив поки що свідків не залучати. Представниця позивача зауважила: довідка МСЕК видана 25 березня 2015 року, коли зміни до Закону Про міліцію набули чинності. Відтак, дії МВС та ГУ Нацполіції треба визнати протиправними і призначити структурам перерахувати суму виплату, згідно зі змінами.

Не вистачило одного дня

Відповідачами у справі було два: МВС та ГУ Нацполіції області. Представник МВС на суд не прибув, натомість представниця ГУ Нацполіції області Оксана Забущук вимоги заперечила, додавши, що Нацполіція не є правонаступницею УМВС області. А УМВС області - окрема структура, яка поки що є діючою юридичною особою і перебуває в стані ліквідації.

Натомість вона повідомила подробиці службового розслідування щодо отримання травм Сергієм Буліком.

Так, згідно з документами. Спецрота «Світязь» в складі 40 працівників у в серпні була направлена в зону АТО, де перебувала по 3 вересня 2014 року .

«29 серпня біля Іловайська 32 працівники роти отримали тілесні ушкодження різного ступеню тяжкості. Командир роти написав рапорт про травми по кожному з них і про те, що всі отримали травму під час виконання службових обов’язків . У Сергія Буліка були численні травми, встановили 2 групу інвалідності», - зазначила представниця ГУ Нацполіції.

Найголовніший аргумент, чому бійцеві призначили саме таку суму, полягає в наступному: в довідціі МСЕК, виданій 25 березня 2015 року, вказано, що дата огляду – 11 березня. А зміни до Закону Про міліцію набули чинності 12 березня.

«Нам шкода, що так вийшло. Ми змушені керуватися законом. На момент встановлення інвалідності, коли настало право на отримання допомоги, - 11 березня 2015 року - діяв Закон в старій редакції. Тож немає правової підстави, щоб перерахувати суму», - пояснює вона.

Натомість представниця позивача переконує: 11 березня розпочався огляд, але висновок про інвалідність був складений пізніше: коли була видана довідка. Адже огляд можна розпочати, але інвалідності не встановити. Тим паче, лише після видачі довідки (25 березня) Сергій Булік отримав право звернутися з заявою про грошову допомогу. Натомість в ГУ Нацполіції кажуть, що довідку можна видати і ще пізніше, до прикладу, дублікатом, а головне в ній – дата огляду. А Закон не має зворотної дії.

Зі слів Оксани Забущук, рішення про виплату одноразової допомоги приймають в центральному апараті МВС після перевірки наданих документів, УМВС області лише збирало пакети документів і надсилало в Київ.

«Коли йдеш на війну, то медогляди проходили за півдня, аби швидше - і на фронт»

Підтримати Сергія на суді прийшли і його бойові побратими, які разом з ним виходили з Іловайська і хотіли виступити свідками.

«Ми бачили, як цей чоловік воював, як себе поводив у зоні АТО. Те, що держава надурила його з цією виплатою – це однозначно. Один день - це просто зачіпка щоб не виплатити суму, яка йому належить... Коли йдеш на війну, то медогляди проходили за півдня, аби швидше - і на фронт. А коли отримав чи контузію, чи поранення, то складається враження, що нікому ці бійці не потрібні, що вони як використаний матеріал», - розповідає Андрій Квач, лейтенант міліції роти патрульної служби особливого призначення «Світязь».

Він додає, що чимало бійців по півроку чекали призначення виплати. Цікаво, що з їх слів, навесні в перших заявах їх просили не ставити дати.

«Коли ми вперше звернулися в відділ пенсійного забезпечення УМВС, нам сказали перелік потрібних документів, і сказали написати заяву, коли зберемо цей пакет. Коли ми прийшли з документами, нас попросили не ставити дати на цих заявах, начебто, що не прийнятий закон. Але, ми щойно з’ясували, що на той момент зміни набули чинності. А восени нам передзвонили і попросили переписати заяви і поновити довідки, які втратили силу за півроку», - розповідає він про паперову тяганину.

Третій відповідач

Заслухавши всіх присутніх сторін процесу, колегія суддів при головуючому судді Андрієві Кензюку винесла ухвалу про те, щоб залучити третім відповідачем у справі Управління МВС у Волинській області – структуру, яка подавала документи Сергія Буліка для виплати допомоги, і яка на сьогоднішній день перебуває у стані ліквідації.

З цієї причини у судовому процесі оголошено перерву для повідомлення відповідача і отримання від нього заперечення. Наступне засідання відбудеться 13 січня о 9.15 годині.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
СУГС Показати IP 5 Січня 2016 19:30
Коли країна фактично перебуває у стані війни з ядерною Московією а Герої добровольці стримали орду, то держава одним із представником якої є МВС шукає причини не виплатити копійки, хоча більшість, якщо не усі працівники міліції (поліції) мають статус учасників АТО,але фактично ніколи не були в бою, а деякі перебували на блок постах в Харківській області. Тому лише бійці спецпідрозділу Світязь мають право носити звання учасників АТО. СОРОМНО ЗА ТЕ, ЩО ВКАЗАНИМИ ВЧИНКАМИ ДЕРЖАВА ПСУЄ ВІДНОШЕННЯ ДО ПОЛІЦІЇ ЯКА ТІЛЬКИ СТВОРЮЄТЬСЯ І ДО ТИХ ПРАЦІВНИКІВ ЯКІ ЧЕСНО, ВІДДАНО, НЕ ЖАЛІЮЧИ СИЛ СЛУЖАТЬ НЕ владі а ЛЮДЯМ ТА ЗАКОНУ, ЯКИХ Є ЗНАНИЙ ВІДСОТОК В МВС.
не дай бог Показати IP 5 Січня 2016 19:52
що до правонаступниці перейдуть такі як дубень руслан та суничук сергій
Анатоль_ Показати IP 5 Січня 2016 19:54
Я в шоці, братва!
Учасник АТО Показати IP 5 Січня 2016 19:56
Отак і кидає держава нас після поранень. Нікому ми виходить не потрібні... Гнати в шию таку владу і цих чинуш!!!
Анонім Показати IP 5 Січня 2016 20:44
Не має такого судді
DEXTER Показати IP 5 Січня 2016 21:15
правильно АНДРІЙ КСЕНЗЮК
всезнайка Показати IP 5 Січня 2016 21:31
Тут діло в тому,що час настання інвалідності ,тобто початок експертизи в мсек рахується з дня поступлення документів на мсек,я так зрозуміла 11березня,а дата огляду і видачі довідки інші дати.Це такі *ебільні реаліі Положення про МСЕК.Шкода хлопця.
Яна Показати IP 6 Січня 2016 09:20
Зараз такі реалії вже викликали хвилю обурень по всій Україні. Потихеньку формується необхідна судова практика, щодо оскарження суми таких нарахувань, бо ж держава в першу чергу повинна захищати права військовослужбовців та інвалідів, а не думати, як набити свої кишені.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus