USD 39.70 40.10
  • USD 39.70 40.10
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

Біженців з Криму поселили в особняк для Брежнєва.РЕПОРТАЖ

10 Липня 2014 07:00
Сім’я Асанових була змушена тікати з Криму після незаконного референдуму, який на півострові сфальсифікували в березні. Нині Джеміль та його дружина Ольга разом з 5 дітьми проживають у селі Зоря Рівенської області. Тут їх поселили в котедж, де у свій час гостював Леонід Брежнєв та інші можновладці тієї пори. З візитом та гуманітарною допомогою в гості до Асанових приїхав представник благодійного фонду «Карітас» та місцеві активісти.

Про «маєтки Плютинського» в селі Зоря знає кожен житель. Виявляється, мільйонером у свій час був не лише колгосп «Зоря комунізму», але й його очільник – Володимир Плютинський. Після смерті екс-нардепа у 2009 році за його мільйони та нерухомість досі точиться боротьба. Один з «ласих шматочків» - котеджний комплекс, збудований ще за часів СРСР.
Інші котеджі, які пустують
Інші котеджі, які пустують
Інші котеджі, які пустують
Інші котеджі, які пустують
Як розповідають місцеві, шикарні будиночки будували для відпочинку перший осіб держави - подейкують, що тут відпочивав сам Леонід Брежнєв. Проте, з плином часу котеджі закинули – нині тут ніхто не проживає, окрім сім’ї Асанових та ще однієї родини, яка тікала зі Сходу України.

Джеміль та Ольга разом з їх 5 дітьми жили в Севастополі. Коли розпочались буремні події на півострові були змушені шукати кращої долі на Заході України. В Севастополі чоловік був пастором протестантської церкви, тому попросив допомоги в братів та сестер по вірі зі Львова. Там сім’я пробула близько двох місяців, після чого від знайомих з Рівного дізнались, що можна поселитись поруч. Районна рада пішла на поступки та дозволила багатодітній сім’ї оселитись в одному з будинків Плютинського.

Відголос радянської розкоші

Будинок вражає простором та розмахом. Він містить ванну з біде, кухню, просторий зал, кабінет з виходом на вулицю, балкон та спіальні. За радянської пори дозволити собі таке облаштування та меблі міг далеко не кожен – тут і камін, автономна система водопостачання (щоправда, вода поки лише холодна) та навіть власна система вентиляції (яка з часом зіпсувалась). Щоправда, за роки простою будинок відсирів, дах почав протікати а меблі – псуавтись. Тому для того, щоб у ньому нормально жити потрібен капітальний ремонт.
Ванна з біде
Ванна з біде
Сім’я проживає в одному з котеджів Плютинського вже близько двох тижнів – за цей час встигли облаштувати господарство, з собою привезли нову газову плиту та пральну машину.
Директор ВОБФ «Карітас – Волинь» Володимир Кметь разом з громадською активісткою Юлією Вусенко та головою фонду «Ефективне суспільство» Іриною Осіповою, які допомагають біженцям з Криму та Сходу України передали сім’ї побутову хімію та інші речі, необхідні на кожен день.
Голова сімейства Джеміль Асанов каже, що сидіти склавши руки не збирається – днями оформить собі статус приватного підприємця та буде працювати таксистом на власному автомобілі у Рівному. Каже, що його Chevrolet Aveo має газову установку, тому на паливо він витрачає менше.
Паралельно сім’я планує зводити власний будинок під Рівним. Джеміль розповів, що там у них є ділянка на якій сім’я починає зводити власний будинок – добудувати помешкання в Севастополі, під яке вони у свій час вже залили фундамент, їм так і не вдалось. Землю, зі слів біженця, йому вдалось придбати в однієї з прихожан церкви за символічну суму:


«Вона має отримувати громадянство США, тому ця її земля би просто «згоріла». Тому ця жінка погодилась продати нам 16 соток в 2х кілометрах від Рівного за символічну суму».

Чоловік каже, що для зведення будинку вже частково вдалось добути деревину. Проте, все ще існує необхідність в деяких матеріалах та вікнах.

Місцеві жителі, зі слів Асанових, ставляться до переселенців добре та всіляко допомагають. П’ятірко дітлахів вже завели тут друзів та спокійно спілкуються з місцевими. Кажуть, що мовного бар’єру не відчувають – з ділтахами із Зорі вони спілкуються нормально. Саме під час візиту благодійників в гості завітали літні жінки, які принесли продукти та овочі. Фотографуватись вони навідріз відмовились – мовляв, просто хочемо допомогти, «слава» нам ні до чого.
Ольга Асанова розповідає, що у Зорі їм дуже подобається – поруч ліс та природа. Саме напередодні жінка збирала малину для дітлахів та липу для чаю, тому залюбки пригостила ними гостей.
Кримський Іван-чай, як виявилось, чудово смакує з липою та свіжими ягодами із лісів Рівненщини.
Іван-чай
Іван-чай
Довідково:

Карітас України — міжнародний благодійний фонд, заснований у 1994 році для координації зусиль доброчинних організацій місцевих громад Української греко-католицької церкви, представлення їх на національному рівні, розвитку співпраці з закордонними осередками Карітас. Завдяки діяльності Карітас України на сьогодні сформована та розширюється діяльність місцевих благодійних організацій, розвивається співпраця з вітчизняними та європейськими партнерами.
Місцева «охорона»
Місцева «охорона»
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
Мова Показати IP 10 Липня 2014 10:52
"Паралельно сім’я планує зводити власний будинок під Рівним". Шановні журналісти, правильно пишеться "біля Рівного". Чи, може, сім'я хоче жити в підземеллі?
Анонім Показати IP 10 Липня 2014 11:21
Судячи по бардаку в кімнатах та розкидним речам сім'я дуже порядна. Одним словам, не моє і роблю тут, що хочу.
Церковна миша до Анонім Показати IP 10 Липня 2014 11:48
У Вас точно не п"ятеро дітей.
Жителька Луцька до Церковна миша Показати IP 11 Липня 2014 13:24
Якщо у тебе п'ятеро дітей це не означає що повинен бути бардак. Це вони так привикли!!!
Зоряна до Церковна миша Показати IP 6 Квітня 2017 13:16
Церковна миша до Анонім,ви що не умієте щитати?У них 5 дітей,навіть на фото видно!!!
Петро Показати IP 10 Липня 2014 11:54
Двоповерховий будиночок з балкончиком 2м.кв. і радянською сантехнікою і лінолеумом "вразив" журналістів "своєю розкішшю"...
321 Показати IP 10 Липня 2014 15:24
Радує те, що хочуть працювати і щось робити якось освоюватись, а не сидіти на шиї і ВИМАГАТИ!
Дід Панас Показати IP 10 Липня 2014 16:22
Асанови, Асланови, це українці?
Жителька Луцька Показати IP 11 Липня 2014 13:22
Скажіть будь-ласка, чому ви нехочете елементарне робити, прибрати після себе! Вас поселили, нехай це не хороми але всеж пристойно! Знаючи що вас будуть навідувати різні благодійні фонди, організації можна було б зробити елементарне ПРИБРАТИ В КІМНАТАХ, ви ж знали, що вас будуть ФОТОГРАФУВАТИ, могли хоча б показати, що ви порядні, охайні а не чекати, щоб все зробили за вас. "Зустрічають по одьожці, провожають по уму" Але в нас зараз така ситуація, що багатьох щей по одьожці провожати треба.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus