USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Благодійні рахунки у школах замість готівкових рахунків: чому це працює

20 Лютого 2016 14:45
Усі батьки знають, що таке грошова допомога у школах чи дитсадочках. Ілюзії про безплатну освіту немає, певно, ні в кого. Хочеться бути впевненим, що кошти витрачені прозоро і за призначенням.

Власне, тому батьківські комітети у навчальних закладах починають поступово відмовлятися від збору готівки, а натомість створювати благодійні фонди. Процес переходу від старого до нового підходу хоча і легкий з юридичного боку, втім, ментально перелаштуватися на новий лад батькам нелегко. Багато хто з них і не знає про таку можливість та переваги, які дають такі фонди.

Причини цього різні: багато хто має стереотипні уявлення про роботу благодійних фондів, іншим нав’язали неправдиву інформацію про те, що закупівля товарів через юридичну особу затяжна, а декому з батьків й узагалі байдуже, що, певне, - найгірше.

Втім, швидкої зміни мислення ніхто й не очікує: лише позивним прикладом і досвідом можна буде зрушити бар’єри, аби дійти до того методу фінансової допомоги, якою користується розвинений світ.

Про те, що ж заважає викорінити існуючу систему збору коштів йшлося під час круглого столі, що його 19 лютого організував Фонд Ігоря Палиці «Тільки Разом». На заході були присутні як представники міської ради, управління освіти, так і голови уже створених фондів при школах та дитсадках.

Усі учасники погодилися, що створення юридичної особи - благодійного фонду при школі чи дитсадку - це найкращий спосіб для того, аби забезпечити прозоре надання допомоги та витрату коштів батьків.

«Я - за створення благодійних фондів», - висловив свою позицію та, власне, міської влади новопризначений заступник міського голови Луцька Андрій Киця, який донедавна очолював 1-шу школу.

Такі фонди створюють своїм рішенням самі батьки. Вони діють як окрема юридична особа, а обіг коштів - можна легко відслідкувати. Реєстрація організації триває лічені дні, а передати досвід роботи, навчити працювати як юридична особа готові спеціалісти Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом», які з нинішнього року активно працюватимуть в цьому напрямі.

Більше того, юридична особа, уклавши угоду, може розраховувати на лояльні ціни від оптових продавців, відзвітуватися можна буде за кожну копійку та й поповнення такого фонду можливе із різних джерел: готівкою на картковий рахунок, або ж безготівковим перерахунком.

Голова правління фонду «Тільки Разом» Олександр Товстенюк переконаний: для того, аби допомога, яку надають батьки школам, була прозорою, ефективною і підзвітною, вона повинна надаватися у безготівковий спосіб. Тому важливо батьківським комітетам серед свого колективу обрати фінансово грамотну людину, яка зможе очолити процес діяльності фонду.

А міській раді, керівництву шкіл, оскільки вони публічно декларують приязне ставлення до створення таких фондів і безготівкового обігу благодійних внесків, вести роз’яснювальну роботу про процедуру створення таких організацій. Тим паче, що є відповідне рішення міської ради, яким рекомендовано такі фонди створити.

Керівник фонду розвитку школи №11 Наталія Гунько не шкодує про створення в закладі такого фонду. Більше того, певна жінка, діяти у цьому напрямку треба було ще п’ять років тому, аби рівень освіти школярів та матеріально-технічне забезпечення було в рази кращим.

«Наш фонд існує з 20 жовтня 2015 року, але переваги ми відчули вже. Справа в тому, що як юридична особа ми маємо право брати участь у конкурсі громадських ініціатив, тобто на умовах співфінансування втілити якийсь проект. Ми відслідковуємо і гранти, хоча поки що про це рано говорити. Фонд повинен рости і набирати темпи, мати грантову історію. Це питання треба було підняти 5-10 років тому, аби ми мали цю грантову історію. З тих коштів, які виділяє Євросоюз на різні проекти, ми беремо лише 36% від тої допомоги, яка могла би бути», - зазначає Гунько.

Вона додає, що батьки цікавилися грантовими проектами раніше. Втім, оскільки не було визначеної юридичної особи, брати в них участь було не можливо. За допомогою у створенні такої окремої юридичної особи батьків звернулися до Офісу розвитку кварталів, що їх ініціює Фонд Ігоря Палиці «Тільки Разом». Оскільки один із проектів Фонду Ігоря Палиці покликаний саме сприяти створенню благодійних фондів при школах, проведенню відповідного навчання та роз’яснень: від того, з чого почати створення до того, яким чином вести податкову звітність.

Таким чином, учасники круглого столу дійшли усної домовленості про те, що навчальні заклади надаватимуть майданчик для зустрічі батьків та працівників Фонду «Тільки Разом», який готовий сприяти інформаційній кампанії щодо розвитку фондів при школах і проводити відповідне навчання. А батьківські громади просять повідомляти, чи така домовленість діє і чи немає перешкод на цьому шляху.

«Ми будемо вчиняти адміністративні методи впливу на тих, хто вчинятиме перешкоджання співпраці», - завірив начальник управління освіти міської ради Олег Гребенюк.

До слова, переймати досвід у створенні благодійних фондів у Луцька мають бажання представники громади Львова. Така ідея і досвід обласного центру Волині їх зацікавили.

У квітні ж запланований черговий круглий стіл, під час якого учасники зустрічі – а саме ініціатор проекту Фонд Ігоря Палиці “Тільки разом” та представники міської ради - поділяться результатами роботи та, вочевидь, задокументують співпрацю офіційно.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 15
вася Показати IP 20 Лютого 2016 14:59
киці на віскас
Анонім до вася Показати IP 21 Лютого 2016 18:54
а гребенюку на гребінець
мама Показати IP 20 Лютого 2016 18:27
я за ,що б можна було оплачувати рівно що в 1 кл що в 4 і.т.д,одинаково і не батьківському комітеті а в касі школи чи садочка))
Тарас Чурило Показати IP 20 Лютого 2016 21:32
Киця знає як правильно брати...
Ірина Таран Показати IP 20 Лютого 2016 21:32
Ніхто не каже, що освіта має бути безплатною, але обіг коштів прозорим це точно
Юлія Парій Показати IP 20 Лютого 2016 21:33
І суми не такі захмарні
нероби Показати IP 20 Лютого 2016 22:04
під видом благодійництва собі кормушкі створюють.е фонд мусить бути директор секретарка бухгалтер водій та інші витрати щоб прозоро порахувати виклянчену у нищих батьків копійку
небайдужа Показати IP 20 Лютого 2016 22:21
В нашій країні і з нашим менталітетом корупцію і в цій парафії не побороти на жаль(
ш Показати IP 21 Лютого 2016 06:30
А банком буде Приватбанк. Черговий розвод лохів
не бапйдужі Показати IP 21 Лютого 2016 12:59
ще мало набралися депутатию.захотііли ще батьківськи внесків.
Анонім Показати IP 21 Лютого 2016 18:55
ідея КЛАС !!!! тільки відділіть мухи від котлет : батьківські гроші - окремо, фонд падлиці - окремо
Анонім Показати IP 21 Лютого 2016 18:56
і не завадило б організувати такий фонд у медицині.
Анонім Показати IP 21 Лютого 2016 21:51
Звідки ж ви, такі цмнікі набрались?.. Перш, ніж висловлювати свою думку, хоча б пошукали і почитали про що йде мова. Банк, як і все інше, обирається батьками. Працівеики фонду Палиці тільки допомагають оформити документи і проводять навчання. Ніяких водіїв/секретарів ніхто не потребує. Звітувати про обіг безготівкових коштів як раз плюнути -взяти виписку з банку раз в місяць. А як звітує перед вами опікунська рада? Купою папірців невід про що??? І найголовніше, фонди розвитку при школах і ДНЗ створюються для залучення коштів з інших джерел, а не здирництва від батьків. Це давно впроваджена практика у багатьох країнах світу. Крім того, включіть логіку, раз начальники наших "освітян" так проти, значить щось в цьому всьому є на благо дітей і батьків, а не їхніх кишень
а де візи Показати IP 21 Лютого 2016 23:31
безкоштовні за які десяткі тисяч загинули а сотні тисяч стали інвалідами та сімьями героів
Світлана Показати IP 22 Лютого 2016 20:51
Якщо Фонд І.Палиці "Тільки разом" проводить навчання та супроводжує процес від початку до кінця, то чому б не спробувати створити благодійний фонд? Сьогодні у навчальних закладах це відбувається так: голови батьківських комітетів передають зібрані кошти директору, який визначає на що їх витратити. До звітності виникає багато питань. Стаття витрат, сума - без деталізації. Наприклад, "Обслуговування оргтехніки" -10 тис. грн. Що конкретно входить у цю суму - незрозуміло, і т.д. А якби цими коштами розпоряджались батьки, то вони б, можливо, визначили інші пріоритети, знайшли б дешевшого постачальника чи надавача послуг, заключивши договір, як юридична особа. На рахунку б була кожна копійка. А ще, найважливіше, з'являється можливість в легітимний спосіб залучити кошти спонсорів, благодійників. Навколо навчального закладу завжди є організації, бузнес готові фінансово підтримати добрі справи, ініційовані школярами, батьками, вчителями. Наприклад, долучитися до проекту "Кабінет хімії-лабораторія сучасних знань". Чому учні не люблять і не розуміють цей предмет - бо досліди вже немає на чому і з чим проводити. У кращому випадку вони бачать залишки обладнання ще часів Радянського Союзу. Отримати кошти під конкретний проект - завжди більше шансів. А якщо підійти до цього процесу творчо, - організувати благодійний концерт, фестиваль (наші діти дуже талановиті), тощо, запросити спонсорів, благодійників от ви і відчуєте "смак" додаткових можливостей благодійного фонду. Хто, якщо не ми самі долучимось до вирішення наболілих питань шкіл та дитсатків. Разом ми зможемо зробити більше для наших дітей!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus