USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Боялися почути «рак», лікувались чистотілом: під час безплатних оглядів у волинян виявили 9 меланом

31 Травня 2021 18:06
Цьогоріч Всеукраїнський день боротьби з меланомою припав на 24 травня. Якраз напередодні літа з цієї нагоди у шкірно-венерологічному центрі обласної інфекційної лікарні майже щороку відбуваються безплатні огляди. З 24 до 28 травня тут безплатно і без спеціальних направлень волиняни мали можливість обстежити родимки та новоутворення на шкірі. Охочих виявилося так багато, що акцію продовжили ще на день – до 31 травня.

Медики виявили 15 злоякісних новоутворень

Як розповіла медична директорка шкірно-венерологічного центру Лариса Карпюк, за цей тиждень на огляд до медиків прийшли майже 450 осіб. На жаль, не всі почули втішні новини.

Під час дерматоскопічного огляду лікарі виявили 15 злоякісних новоутворень шкіри: 9 меланом, 4 базиліоми і 2 плоскоклітинні новоутворення. Також діагностували 8 передракових захворювань – актинічний кератоз.

Найстрашніше з цих новоутворень – це, звісно, меланома. Вона дає метастази, що розповсюджуються гематогенним і лімфогенним шляхом, а від появи меланоми до метастазування може минути лиш пів року.

«Таку акцію ми проводимо майже 15 років, і постійно наголошуємо на правилах перебування на сонці, але все одно ці дев’ять випадків меланом свідчать про те, що люди нехтують своїм здоров’ям, вони краще будуть вдома щось самі лікувати. Особливо люблять в нас лікувати чистотілом. У однієї пацієнтки ми виявили пухлину завбільшки майже як перепелине яйце. Не помітити таке утворення на шкірі – неможливо. Вона його помічала, сама лікувала чистотілом.

Інший пацієнт прийшов з утворенням на стопі, яке не давало взагалі ходити. Виявилося, що люди роками вирощували злоякісну пухлину. Коли ми запитуємо: «Чому ви не пішли до лікаря? Ви ж бачили, що у вас щось розвивається, збільшується, турбує», нам відповідали: «А я боялась почути, що в мене рак». Тепер же пацієнтка прийшла і просить: «Тільки не кажіть, що в мене рак…», – розповідає Лариса Карпюк.

Такі акції шкірно-венерологічний центр проводить практично щороку, часто цей захід відбувався на Театральному майдані, тож на огляд приходили люди, які випадково йшли повз і вирішили попутно оглянутися у фахівця. Торік через карантинні обмеження такий захід відбувався лише один день, і то для обмеженої кількості людей. Цього ж року таку практику відновили. До слова, 10 червня безплатний дерматоскопічний огляд проводитимуть у Нововолинську.

Є родимки. Як зрозуміти, що з ними щось не так

Як не пропустити той момент, коли треба звертатися до лікаря? Насправді рак шкіри – це візуальна форма онкозахворювань: пацієнт часто сам бачить, що в нього щось негаразд, тому пропустити це – гріх, наголошує Лариса Капюк.

«Найпростіший метод діагностики – метод гидкого каченяти. Якщо у вас на тілі з’явилося щось таке, чого не було раніше, або це утворення абсолютно не подібне до того, що у вас уже є, – зверніться до лікаря», – каже вона.

Водночас є багатьом відоме правило «АКОРД». Це умовна назва – абревіатура назв п’яти візуальних ознак: А – асиметрія (нерівність родимки при розділенні її умовною лінією наполовину), К – край (нерівний, хвилястий, зубчатий, обірваний, розмитий), О – окрас (зміна кольору і в бік потемніння, і посвітління або почервоніння), Р – розмір (більш як 6 мм, що дорівнює діаметру тупого кінчика звичайного олівця), Д – динаміка (зміни у зовнішньому вигляді родимки або поява свербежу, печіння, лущення, кровоточивості).

Якщо ж родимка розташована в такому місці, де постійно травмується, її треба видалити. Не можна чекати, коли вона стане внаслідок численних травм злоякісною. Це вже пізно.

Якщо на родимку постійно потрапляє сонце і вона травмується – це подвійне навантаження, невус може змінитися під дією травми чи під дією інсоляції. Якщо родимка постійно травмується, то краще її видалити і забути про неї. Але! Видалення має проводити лікар, а після цього потрібне гістологічне дослідження. Не можна намагатися видаляти родимки самотужки, мастити їх чистотілом чи перев’язувати ниткою. Це може тільки нашкодити і спровокувати злоякісне новоутворення.

Якою має бути профілактика раку шкіри

Щороку медики також нагадують прості правила безпечного поводження на сонці, якими не варто нехтувати, аби не захворіти на рак шкіри. Тим паче, цього року в багатьох волинян на літо – чимало планів. Адже зима надто затягнулася, весна була холодною. А торік всі сиділи на карантині. Тож зрозуміло, що всі чекають тепла і сонечка.

«Сонцезахист – це якраз і є профілактика раку шкіри. Вона полягає в тому, щоб носити сонцезахисний одяг, влітку бажано ходити у бавовняних речах з довгим рукавом, носити крислаті капелюхи, використовувати сонцезахисні окуляри. А на відкриті ділянки наносити сонцезахисні креми. Варто пам’ятати, що у позначці SPF20/30/50 цифра означає безпечний час перебування на сонці. Так, SPF 50 означає, що ви можете 50 хвилин перебувати на сонці і за цей час не отримаєте сонячного опіку. Крем захищає тільки від опіку, а від ультрафіолету, який поглинає шкіра, – ні. Тому помилково думати: наніс крем і забезпечив захист від раку шкіри», – наголошує Лариса Карпюк.

Також не варто забувати, що засмагати категорично заборонено з 11 до 16 години. А найбезпечнішу засмагу варто приймати під розсіяними променями (приміром, під пляжною парасолькою) і не в пікові години. Особливо уважно треба доглядати за маленькими дітьми.

«До трьох років діткам взагалі заборонено засмагати, бо найнебезпечніші опіки – отримані в дитинстві. Адже наша шкіра має генетичну пам'ять. Часом пацієнти дивуються: «Ну й що з того, що дитина в п'ятирічному віці обгоріла на сонці?» А ми бачимо, що у пацієнта вся спина в родимках: опік в дитинстві став поштовхом до того, щоб у нього на тілі в цьому місці з’явилося безліч невусів», – каже медик.

Звичайно, має значення і фотоптип шкіри. Особливо варто берегтися власникам першого і другого фототипів шкіри. Перший фототип – кельтський. У цих людей світла шкіра, часто з веснянками, зазвичай руде волосся і світлий колір очей. У них навіть 30-хвилинне перебування під прямими сонячними променями може спричинити опіки. Шкіра не засмагає, а червоніє і вкривається пухирями. Цим людям засмага протипоказана.

Другий фототип – нордичний. У його власників світла шкіра, світло-русяве або каштанове волосся, світлий або коричневий колір очей. Вони мають чутливу шкіру, яка погано засмагає, часто згорає. Їм оптимально відпочивати і засмагати в країнах з помірним кліматом, де сонце не настільки агресивне, як в екваторіальній зоні.

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus