USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.90

«Боролися до кінця». Капітан українських веслувальників, волинянин Дмитро Назарук – про героїчний заїзд на човні «Дракон»

23 Серпня 2023 17:11
Шість медалей (одну срібну та п’ять бронзових) на різних дистанціях здобула збірна України на Чемпіонаті світу з веслування, який нещодавно відбувся в Таїланді. Найбільше всіх вразив заїзд українського екіпажу на 2000 метрів, коли спортсмени фінішували в затопленому човні.

Своїми враженнями про змагання поділився капітан національної збірної, ковельчанин Дмитро Назарук, ідеться в сюжеті ТРК «Аверс».

Сотні тисяч переглядів набрало відео фінішу збірної України на Чемпіонаті світу з перегонів на човнах «Дракон». І хоч українські веслувальники не стали призерами, їхній заїзд показав усьому світу, хто є нацією переможців.

Після старту команда йшла у трійці найкращих, але на останньому повороті український човен затопило від хвилі суперників. Проте команда не здалася. Долаючи останні 200 метрів у затопленому човні, по груди у воді, екіпаж під керівництвом капітана з Волині Дмитра Назарука фінішував шостим. Українському екіпажу аплодували стоячи всі присутні.

Читати ще: Капітан-волинянин наказав боротися до кінця: українські веслувальники допливли до фінішу в Таїланді у затопленому човні. Відео

Як зізнається Дмитро Назарук, який має 10-річний досвід виступів на таких змаганнях, форс-мажор із підтопленням не є рідкістю й зазвичай команди сходять із дистанції, але українці вирішили боротися до кінця.

«Човен не повністю затонув. Ми сиділи по груди у воді. Ми зуміли втримати рівновагу. Якби хтось один запанікував, то човен міг би просто нас накрити. Але в команді немає випадкових людей, ми всі професіонали, ми розуміємо один одного з півслова, реагуємо за долю секунди. Командно вирішили, що будемо боротися до кінця, незважаючи на те, що човен – під водою. Кожен був на своєму місці, – пригадав майстер спорту України міжнародного класу з веслування Дмитро Назарук. – Судді хотіли не дати нам продовжувати веслувати, оскільки це було ризиковано. Вони скандували: «Stop Ukraine!» Але ми в один голос кричали: «Finish!» І коли судді побачили, що на трибунах почали скандувати «Україна», то зрозуміли, що потрібно нам дати змогу фінішувати. Збірна Штатів ішла за нами. Її спіткала та ж сама ситуація. І Штати затонули й завершили гонку. Нам це не завадило. Ми як українці не вміємо здаватися. Ми продовжили боротьбу, фінішували й нам зарахували результат».

На цих змаганнях три команди зійшли з дистанції. Вчинок українців дозволив їм не лише отримати результат на чемпіонаті, але й яскраво продемонстрував усім незламний дух, характер та потужну силу волі в боротьбі за перемогу, які сьогодні український народ демонструє і у спорті, і на полі бою, захищаючи свою незалежність.

«Це були найдовші 200 метрів за нашу кар’єру. Вже коли ми перетнули лінію фінішу, підняли голови, то побачили, як люди кричать, аплодують. Вони вишикувалися в довгий коридор і, як ми йшли, хотіли нас обійняти, потиснути руку. Для них ми, українці, є прикладом незламності, того, що боремося, незважаючи ні на що», – наголосив Дмитро Назарук.

Український екіпаж у складі 20 веслувальників, стернового та барабанщика став взірцем 16-го Чемпіонату світу. До українців такого ніхто не робив. Окрім того, Україна була єдиною з країн Європи, яка пробилася до фіналу. І звісно, приємно, що капітаном човна був волинський веслувальник Дмитро Назарук.
Як зазначив заслужений тренер України Андрій Шевчук, волинські спортсмени постійно входять до складу національної збірної. Цього року на Чемпіонаті світу також виступали Микола Яцюк і Яків Дудка.

«Із 2006 року були перші старти на міжнародній арені волинських спортсменів із веслування на човнах «Дракон». У нашій області є дуже багато чемпіонів Європи та чемпіонів світу», – підкреслив президент Волинської федерації з веслування на човнах «Дракон» Андрій Шевчук.

Загалом збірна України виступала у восьми категоріях програми і здобула шість медалей: одну срібну та п’ять бронзових. Але 16-й Чемпіонат світу з веслування на човнах «Дракон» насамперед запам’ятається героїчним заїздом українського екіпажу у відкритому класі прем’єр на дистанції два кілометри.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus