USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Боротьба за «скіфське золото»: музеї в окупованому Криму в останній день подали касацію

28 Січня 2022 07:40
Так звані музеї, що діють на території окупованого Криму, в останній момент подали касаційну скаргу на рішення Апеляційного суду Амстердама про повернення «скіфського золота» в Україну. У Міністерстві закордонних справ України заявили, що готові продовжувати боротьбу.

Про це повідомила заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова, пише Громадське.

Так званий спікер «кримського парламенту» Володимир Константинов назвав рішення апеляції «актом міжнародного розбою» та заявив, що «добиватиметься справедливості»: «Поки що – у європейських судах, на об’єктивність яких особливих надій немає».

Термін для оскарження рішення Апеляційного суду Амстердама спливав 26 січня, тож музеї у Криму подали касаційну скаргу практично в останній момент.

«Ну що ж, дива не трапилось! Ми не здивовані, що російський окупант хоче продовжити свою брудну гру, щоб якомога довше затягнути судовий процес, який триває вже сім років. Але скільки б це не тривало, ми продовжимо захист своїх інтересів. Ми готові втретє довести приналежність артефактів до музейного фонду України вже у Верховному суді Королівства Нідерланди», – пише Джапарова.

Нагадаємо, Окружний суд Амстердама 14 грудня 2016 року ухвалив рішення про те, що експонати кримських музеїв із колекції «Крим – золотий острів у Чорному морі» («скіфське золото») мають бути повернуті в Україну. Рішення ухвалене на основі конвенції ЮНЕСКО, згідно з якою художні цінності мають бути повернуті суверенній державі, що надала їх для тимчасової експозиції.

28 березня 2017 року Апеляційний суд Амстердама отримав від представників кримських музеїв апеляцію на це рішення суду.

У жовтні 2020 року Апеляційний суд в Амстердамі задовольнив прохання України у справі про скіфське золото щодо відведення судді через підтвердження зв’язку головуючого судді з адвокатами кримських музеїв, що може свідчити про його упередженість під час розгляду справи.

22 квітня 2021 року в Апеляційному суді Амстердама пройшли вирішальні дебати сторін.

Колекцію скіфського золота привезли у музей в Амстердамі на виставку ще до окупації півострова Росією.

Скіфське золото, доки триває судова тяганина, зберігається в музеї Алларда Пірсона в Амстердамі.

26 жовтня 2021 року Апеляційний суд Амстердама ухвалив рішення повернути експонати виставки «Крим. Золотий острів у Чорному морі» на територію суверенної держави Україна.

Як ми писали, Україна у разі винесення на її користь рішення у справі про «Скіфське золото» муситиме за рішенням суду сплатити понад 122 тис. євро за зберігання колекції у музеї Алларда Пірсона.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus