USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Борців за волю України у Любомлі увіковічнив у меморіалі їхній побратим. ФОТО

13 Жовтня 2008 14:42

У Любомлі 12 жовтня урочисто відкрили Меморіальний комплекс «Борцям за волю України». А здійснили цю почесну місію голова районної державної адміністрації Василь Веремчук, заступник голови районної ради Володимир Солом’янюк та член Волинського братства вояків УПА, уродженець села Полапи Любомльського району Іван Синчук, завдяки наполегливості та ентузіазму якого і стало можливим спорудження в Любомлі пам’ятника борцям за волю України а потім – і завершення меморіалу вісьмома пам’ятними стелами, на яких викарбувані прізвища тих, чиїм девізом стали слова: «Виборемо Українську державу або загинемо в боротьбі за неї». Про це 12 жовтня «Волинським Новинам» повідомив журналіст Сергій Мариньоха.

 
Усього на стеллах згадано близько шестисот осіб. Після панахиди за загиблими та освячення Меморіалу, яке здійснили настоятель храму Архистратига Михаїла отець Віктор Возняк та настоятель Свято-Троїцької громади УПЦ КП отець Тарас Свистович, та хвилини скорботи учасники – численні представники влади, трудових колективів, громадськості, – поклали квіти до підніжжя пам’ятника та пов’язали на стели жовто-блакитні стрічки, які символізували кольори Державного прапора.
 
Відкриття меморіалу в Любомлі є своєчасною та потрібною справою, покликаною встановити історичну справедливість та запобігти, аби достойні не були забутими, – таким був лейтмотив виступів голови РДА Василя Веремчука, заступника голови районної ради Володимира Солом’яюка, членів братства вояків УПА Івана Синчука, Івана Філонюка, Степана Склянчука, станичного Любомльської округи цього ж братства Ігоря Савоша, заступника обласної організації ВО «Свобода» Олексія Гольчука.
 
«Діяльність Української повстанської армії – це сторінка нашої історії, і її не варто переписувати, а сприймати такою, якою вона є. – каже Василь Веремчук. – Важливо, аби наші співгромадяни об’єднувалися навколо національної ідеї. І сьогодні прикладом єдності, порозуміння, примирення є те, що ветерани Червоної та Повстанської Армій стоять пліч-о-пліч, біля одного пам’ятника, незважаючи на те, що у роки війни довелося бути по різні боки барикад».
 
За особистий внесок у справу відродження незалежності України, відновлення історичної справедливості, патріотичного виховання молоді голова РДА вручив Івану Синчуку Почесну грамоту облдержадміністрації та цінний подарунок. Почесної грамоти районної ради була удостоєна Анна Синчук, онука патріота-ентузіаста, котра теж зробила свій внесок у спорудження меморіалу. Її вручив заступник голови райради Володимир Солом’янюк.
 
Листами подяки та матеріальною допомогою він також відзначив ветеранів УПА: Анатолія Дроздовича, Сергія Піддубенця, Володимира Мельничука та Ігоря Савоша. На завершення слід відмітити майстерно підготовлений літературно-музичний супровід свята, який підготували аматори сцени Любомльського краю на чолі з директором районного будинку культури Лідією Климович.
 
Довідково:
 
З 1991 року із Ставропольського краю у рідне село Полапи Любомльського району почав приїжджати Іван Демидович Синчук. У 1948 році він був засуджений до розстрілу за зв’язки з УПА. Пізніше вирок замінили 25 роками виправних таборів. Майже у 80-річному в Івана Синчука визріла думка спорудити в Любомлі пам’ятник воякам УПА.
 
За інформацією директора Любомльського районного краєзнавчого музею Олександра Остапюка, періодично приїжджаючи з Росії, він пішки обійшов усі села району і записував прізвища тих, хто воював в лавах УПА, хто був репресований. У 2000 році Іван Демидович переїжджає в Україну та оселяється в Луцьку. Сам особисто вступає в обласне товариство вояків УПА. Сам розробляє різні варіанти майбутнього пам’ятника, а пізніше запрошує до цієї роботи скульптора з Луцька Ірину Дацюк.
 
Він особисто затратив багато зусиль, щоб знайти кошти на побудову пам’ятника. Невеликі суми здавали ветерани УПА району, родичі повстанців. Але основну вартість побудови оплатив тодішній голова обласної організації Української народної партії Борис Загрева, а монтаж і впорядкування території – міська рада.
 
У листопаді 2001 року при районному краєзнавчому музеї було створено ініціативну групу для організації роботи комісії по спорудженню пам’ятника, яка вибрала вдале місце у центральному сквері по вулиці Незалежності, а міська рада дала дозвіл на будівництво. Урочисте відкриття та освячення пам’ятника відбулося 14 жовтня 2002 року, у 60-ту річницю утворення УПА. Відкрити його було доручено народним депутатам Івану Зайцю та Борису Загреві.
 
Іван Синчук вирішив доповнити пам’ятник списками всіх, хто боровся в лавах УПА, підтримував її і був репресований. Незважаючи на 86-річний він особисто розробив проект добудови, упорядкував зібрані раніше списки і шукав шляхів реалізації задуму. Він бачив пам’ятник як Меморіальний комплекс «Борцям за волю України». Після багаторічних пошуків його підтримала обласна рада, яка виділила 30 тисяч гривень на добудову.
Ініціатор довів задуману справу до завершення. Нелегко було побудувати цей пам’ятник, але завдяки підтримці голови райдержадміністрації Василя Веремчука, голови районної ради Валерія Фурманюка, міського голови Анатолія Гіриковича та інших він став шаною героям.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus