USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

У Ковелі з третього разу погодили макет пам’ятника борцям-визволителям

22 Липня 2016 15:08
Журі визначило кращу проектну пропозицію серед чотирьох запропонованих варіанті пам’ятника «Борцям за волю України» в Ковелі.

Фахівці з 20 травня до 30 червня мали можливість надіслати ескізи на конкурс. Усі вони були представлені анонімно. Автори зашифровані під шестизначними номерами. Це зробили для того, аби під час відбору забезпечити об’єктивність, - повідомили у Ковельському міськвиконкомі.

Згідно з умовами конкурсу, місце розташування монумента - біля кафе «Казка» на бульварі Лесі Українки у Ковелі, де у 1997 році встановили символічний камінь з написом, що на цьому місці встановлять пам’ятник «Борцям за волю і незалежність України».

Виконавчий комітет Ковельської міської ради 12 квітня 2007 року прийняв рішення, яким надав на це дозвіл.

Основна частина пам’ятника (висота 6 м) буде виготовлена з нержавіючої сталі. Постамент – бетон, обкладений гранітними плитами.

Відкриття пам’ятника у Ковелі заплановано на День Незалежності України.

На території, де постане монумент, уже розпочали роботи з благоустрою.

Варто зазначити, що це уже третій конкурс. Два попередні не дали результату. Жодну із пропозицій не схвалили.

На цей раз журі одноголосно підтримало ідею, яку запропонував творчий колектив ПП «Кузня Росич» із селища Рокитне Київської області.
На думку членів журі, вона найбільше відповідає темі, яка була визначена в умовах конкурсу. Сама композиція не буде перевантажувати територію.

Також, згідно з планами, буде здійснений благоустрій навколо пам’ятника. Це дозволить з часом внести доповнення, додати нові елементи.

Підсумовуючи, заступник міського голови Ігор Прокопів, акцентував, що автору вдалось у досить витонченій формі показати силу і велич боротьби українців усіх часів за свою волю і незалежність, внести вкраплення сучасної епохи.

Самі ж автори зазначають, що їх робота присвячена всім тим, хто відстоював і відстоює свободу і справедливість, демократичні ідеали українського суспільства, незалежність соборної Української держави, тим, хто поклав життя за світле майбутнє.

Кожен елемент композиції символічний, є нагадуванням про події, що пробудили українців до боротьби і народили справжню українську націю.

Меч, символіка якого сягає часів Київської Русі, уособлює силу і боротьбу за свободу і справедливість, каміння – це символ буття, єдності та мудрості предків, пронесеної крізь століття до сьогодення.

Головний посил монументу – закарбувати в пам’яті і свідомості українців подвиг побратимів, що горою стали на захист свободи, гідності і справедливості, нагадувати новим поколінням, що наше майбутнє ми творимо власноруч кожного дня, кожної миті, і лише від нас залежить, яким воно буде.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus