USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Боржникам за «комуналку» не призначатимуть субсидії. Головні новації

3 Травня 2017 13:19
Від 1 травня в Україні набули чинності зміни щодо призначення субсидій. Зокрема, Кабмін знизив соціальні нормативи на використання теплової енергії, електрики і газу, які встановлюються для розрахунку розміру субсидій для населення. Також субсидії не перепризначатимуть на наступний період тим, у кого є заборгованість за житлово-комунальні послуги за два місяці й більше. А тим, кому субсидії призначать, повідомлять про це за допомогою SMS чи на електронну пошту.

Відповідні зміни записані в урядовій постанові №300 від 26 квітня, пише «Інтерфакс-Україна».

Ті, хто мають борг за комунальні послуги, все-таки матимуть шанс на отримання субсидії, якщо сплатять цей борг чи укладуть договір про його реструктуризацію. Якщо ж боргу немає, й інформація виявилася помилковою, то споживач повинен підтвердити це документально в структурний підрозділ з питань соціального захисту населення. Саме це відомство перед тим і розсилатиме «листи щастя» про непризначення субсидій боржникам.

Кабмін також вніс до переліку послуг і товарів, що підлягають субсидіюванню, послуги транспортування та розподілу природного газу. Тобто так звану абонплату за газ в Україні таки введуть.

Місцева влада чи створені нею комісії відтепер можуть ухвалювати рішення про призначення житлових субсидій у випадках, що не передбачені чинними правилами. Проте фінансування таких субсидій здійснюється за рахунок коштів місцевих бюджетів.

Серед новацій і те, що під час призначення субсидій враховуються доходи членів сім'ї з урахуванням податку на доходи фізичних осіб, а до таких доходів належить допомога на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування.

При цьому при розрахунку субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг призначається з урахуванням середньомісячного сукупного доходу осіб за чотири квартали (раніше - за попередній календарний рік), за два місяці до того, з якого призначається субсидія, а субсидія на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива, виходячи з розміру доходу за попередній календарний рік.

Під час розрахунку субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг на наступний період в травні для домогосподарств, які отримують субсидію в попередньому періоді, враховуються доходи за період від квітня минулого року до березня поточного року включно.

Кабмін також встановив соціальну норму житла для отримувачів субсидії, сім'я яких складається з одного або двох непрацездатних осіб, у розмірі 75 кв. м на домогосподарство.

Зазначимо, що від 1 травня в Україні почали автоматично перераховувати субсидії на наступний період у зв'язку з закінченням опалювального сезону.

Кабмін до того ж пообіцяв виплатити українцям до 700 грн за заощаджені житлово-комунальні субсидії. На урядовому сайті teplo.gov.ua зазначається, що компенсації отримають ті українці, які зекономили 150 кіловат електроенергії або 100 кубів газу, якщо вони використовувались для опалення. Аби отримати гроші, необхідно від 1 липня до 1 вересня подати заяву в місцеве управління праці та соціального захисту населення. Як підрахували у Кабміні, субсидії монетизують 1,5 млн українським сім'ям. Компенсації обіцяють виплатити до 1 вересня.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
Лучанин Показати IP 3 Травня 2017 13:38
Все для людей...Тепер з цими " новаціями " субсидію не будуть мати і половину тих, хто отримував в цей опалювальний сезон... Потихенько, крок за кроком поприбирали все, що помогло людям отримувати більшу субсидію...Впевнений, що на наступний рік субсидії взагалі скасують... А тарифи отсануться тими же, при ніщзенських зарплаиах і пенсіях людей... Короче кажучи, красавци наша влада...Все для людей...
Кастрюлька до Лучанин Показати IP 3 Травня 2017 14:08
А потом и квартиру заберут... Спасибо...
Волинянин Показати IP 3 Травня 2017 13:56
Працівник пенсіонер звільнився з роботи з 1-го травня . До того він не мав права насубсидію. Кои звільнився то дохід його став 2050 грн (пенсія) а виходячи з цього повідомлення розрахунок субсидії береться за попередні 4 квартали. зважаючи на "стабільність" гривні грошей які отримував раніше працівник особливо ніхто не відкладав... Як тепер прожити йому зиму 2017-18 років за пенсію в 2000 тис грн....А ще як захворіти...
лучани до Волинянин Показати IP 3 Травня 2017 15:15
Для чого йому субсидії з 1 травня, якшо опалювальний сезон з жовтня. Та й кожна людина повинна відкладати собі на старість,а не чекати на подачку.
Валя Показати IP 3 Травня 2017 14:59
Ні ви непрвильно зрозуміли.Зараз субсидія вираховується з пенсіонера тільки за один місяць по старій зарплаті.Я пенсіонер і пішла на пенсію ,через місяць звернулась і мені перерахували субсидію тільки по пенсії. Так,що звертайтеся і буде все добре.
лучанка Показати IP 3 Травня 2017 14:59
велика частина квартир, які здаються в найм - мають субсидії на оплату комунпослуг ( навіть по оголошеннях про найм вказується, що є субсидії), знаю багато випадків. Ніхто не перевіряє, хто проживає і кому надають субсидії, так звані "прихован доходи". А ті що "ниють" в більшості мають або необліковану роботу, або квартирантів, або годують дітей-алкоголіків. Попривикали, щоб за проблеми відповідала держава, а як достаток і все добре - то я такий розумний!
luter Показати IP 3 Травня 2017 20:24
які всі добрі, в мене комуналка 2900, живу я і мама пенсіонер з мінімальною пенсією, була проблема тепер виросла заборгованість. дякуючи субсидіі потрохи гасили. Тепер добрі люди обясніть якщо нам не будуть тепер надавати субсидію як з доходом в 6000 нам прожити та погасити заборгованість? а ще комуналку платити треба
Ігор луцький до luter Показати IP 3 Травня 2017 21:18
Можу лише поспівчувати.Ходив в соцбез,там показали на Київ.А ще порекомендували:продай квартиру і візьми кончену хрущовку.Менша площа,менше платити.
luter до Ігор луцький Показати IP 4 Травня 2017 00:51
а шо вони вказують на Київ, хай вкажуть що на Волині зарплата сама нища по Украіні, а комуналка на томуж рівні що і скрізь. Де в Луцьку людська зарплата - Кромберг і ще Модерн , але всі ж там не працюють, та навіть якщо там працюєш, то все одно пів зарплати -комуналка (це якщо в тебе однокімнатна без лічильників) . В нас все для людей. Мінімалку підняли, а толку. Є фірми де офіційно платили мінімалку, а в конверті ще одну мінімалку, теб\пер платять без конвертів але ті самі гроші. Вся математика
Мешканець Показати IP 4 Травня 2017 09:29
Як це без лічильника.Лічильники повинні бути на все і ось тоді можна контролювати витрати.Так весь світ живе,бо будь яка енергія поки що дорога.Але ж ми сподіваємось на "шару".Субсидії-це тупик,затримка в модернізації,енергоощадливості.Так,особливо бідні повинні отримувати допомогу,але це не більше 5-7%.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus