USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Бойові медики зможуть наперед замовляти донорську кров для використання на фронті, – МОЗ

10 Липня 2023 10:27
Бойові медики зможуть наперед замовляти донорську кров для її подальшого використання на фронті для порятунку бійців.

Про це повідомив в ефірі телемарафону директор департаменту високотехнологічної медичної допомоги та інновацій МОЗ України Василь Стрілка, передає УНІАН.

За його словами, від моменту, коли кров потрібна на фронті, до моменту її заготівлі наразі є розрив у часі.

«Постанова Кабміну дає можливість і встановлює порядок планування потреби. Тобто від підрозділів, які можуть застосовувати кров, повинна збиратись потреба. Вона передається в Український центр трансплант-координації, він доводить цю потребу по всій Україні і так заготовлюється та кров, яка транспортується на передову», – розповів він.

За словами чиновника, у випадку, коли потрібно більше крові, ніж прогнозувалось, передбачено механізм, що певний підрозділ отримає її від найближчого банку чи центру крові для того, щоб закрити термінові потреби в ній.

Читати ще: Як стати донором крові: власний досвід. Репортаж з Волинського центру крові

«Рік назад МОЗ було узаконено використання крові на догоспітальному етапі. Тобто був прийнятий спеціальний стандарт, який дозволив медикам довозити до пораненого донорську кров. З того часу, протягом року ми маємо певну кількість бригад, які застосовують таку кров... Це рішення Кабміну робить застосування крові на догоспітальному етапі системним, щоби збільшити кількість військових медиків, які будуть використовувати її для порятунку життя», – додав Стрілка.

Нагадаємо, за даними МОЗ, близько 60% смертей українських військових пов’язані з втратою крові. Своєчасне переливання може суттєво зменшити цей відсоток.

У липні Кабмін спростив механізм постачання донорської крові на фронт. В уряді зазначають, що ця постанова допоможе уникнути бюрократії та неоптимально організованих процесів у питанні передачі донорської крові нашим військовим.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus