USD 39.50 40.00
  • USD 39.50 40.00
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Бойовий прапор «попрямував» з Волині в Японію

6 Квітня 2013 20:00
Завдяки волинянам бойовий стяг, знайдений біля вбитого під час Другої світової війни японського солдата, через 67 років повернувся у Японію до сина полеглого воїна, - повідомляє «Волинь-Нова».

Серед волинян було багато учасників Другої світової, яким довелося воювати проти Японії. Одним з учасників війни проти японської Квантунської армії, був солдат з Волині Михайло Римарчук, який привіз додому у село Ратнів у якості трофея бойовий прапор одного з підрозділів цієї армії. Дослідник історії Григорій Гуртовий, директор місцевого краєзнавчого музею, у 1967 році взяв історичну реліквію на збереження.

Чому тоді не можна було розшукати загиблого солдата, якому належав прапор, зрозуміло: Радянський Союз був у стані «холодної війни» з усім «імперіалістичним світом», а Японія вбачалася йому не стільки жертвою Другої світової війни, як потенційним агресором.

І лише в роки Незалежності стало можливим повернути колишній військовий трофей рядового піхотинця Михайла Римарчука в Японію, де прапор Квантунської армії є неабиякою цінністю. Це сталося влітку 2012 року, коли Григорій Гуртовий звернувся до голови облдержадміністрації Бориса Клімчука.

Губернатор зустрівся з Надзвичайним і Повноважним Послом Японії в Україні Тоічі Сакату 19 червня минулого року. Розповівши історію появи на Волині бойового прапора одного з підрозділів японської армії,він: «Це – ваша історична пам'ять. Цей прапор має бути у вашій країні. Нехай він стане приємним спогадом про Волинь. Ми шануємо свою історію, але шануємо й історію інших країн».

Посол Японії тоді щиро подякував за неоціненний дарунок та запевнив: реліквію буде передано уряду Країни Сонця, що сходить, а за ієрогліфами, які збереглися на прапорі, спробують знайти родину загиблого японського солдата.

Цими днями із Києва до Луцька надійшов важливий документ, адресований голові облдержадміністрації:

«Дозвольте засвідчити вам свою глибоку повагу та висловити вдячність за переданий японській стороні шовковий прапор військового підрозділу Квантунської армії та металевої пряжки. 6 лютого 2013 року бойовий стяг та пряжку японського солдата, який загинув під час боїв між радянськими військами та підрозділами Квантунської армії, було урочисто передано через префектуру Шидзуока його синові.

Маю честь передати слова глибокої вдячності за цю знаменну подію від його сина, який також зазначив, що, на жаль, його мати, дружина загиблого японського солдата, нещодавно померла, так і не побачивши шовкового стяга свого чоловіка, проте він упевнений, що вона й зараз радіє цій події.

Дозвольте ще раз подякувати вам за сприяння в передачі зазначених цінностей, оскільки ця подія є дорогою та важливою не лише для рідних солдата, а й для мене особисто й усього народу Японії.

Користуючись цією нагодою, прийміть ще раз запевнення у моїй глибокій повазі», – написав Надзвичайний і Повноважний Посол Японії в Україні Тоічі Саката.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Сергій Показати IP 6 Квітня 2013 22:46
Так Вони поважають своїх (одного з багатьох) захисників. А в нас захоронення трактором зарили і все добре, і нікому не треба.
АндрійКО Показати IP 7 Квітня 2013 10:23
Цій "новині" вже більше ніж пів-року!:) «Волинь-Нова» пізно новину "схопила", а інтернет-виданню взагалі ганебно таке передруковувати, ви повинні бути на два кроки попереду друкованних видань! Ще Гуртовий був живий, Царство йому небесне, як про це розповідали!!!
ой до АндрійКО Показати IP 7 Квітня 2013 13:42
ну так не всі ж про це чули
Штефан, Луцьк Показати IP 7 Квітня 2013 18:05
Я щиро радію за японців. Проте, наші бойові прапори та козацькі клейноди знаходяться будь-де, тільки не в Україні - в Росії, Швеції, Польщі, Австрії, Туреччині... Поки не шануватимемо свого, не буде нам щастя.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus