USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.96

Бригади виїжджатимуть якнайшвидше: як працюють нові правила виклику швидкої на Волині

9 Січня 2021 10:56
Із початку року діють зміни у наданні екстреної медичної допомоги.

Про те, що змінилось, розповів Суспільному Станіслав Лінік, завідувач центральної оперативної диспетчерської Волинського центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, виклики поділятимуться на чотири категорії залежно від стану пацієнта.

«Щодня до Центральної оперативної диспетчерської, що в місті Луцьку, надходить до пів тисячі і більше викликів», – каже завідувач Станіслав Лінік. Виклики приймають 9 диспетчерів, які їх аналізують, кваліфікують за категоріями та передають відповідним бригадам. Від початку року, розповідає, працюють за таким принципом: критичні виклики, екстрені, неекстрені, непрофільні.

«На показники в роботі нововведення не впливатимуть, чи це буде екстрений виклик чи критичний, бригади швидкої виїжджатимуть якнайшвидше», – каже Станіслав Лінік.

«Норматив прибуття медичних бригад до пацієнтів із критичним станом має бути за 10 хвилин», – каже фельдшер із 16-річним стажем Петро Демчук. На швидкість прибуття до пацієнта впливають погодні умови, стан доріг, кількість машин до автошляхах і поведінка водіїв на дорозі.

Зі слів Станіслава Лініка, розділення викликів на категорії розпочинали у 2013 році. Тоді був прийнятий закон про екстрену медичну допомогу, де виклики були поділені на екстрені і неекстрені, але нормативних документів не прийняли. Нові правила запрацювали з 1 січня 2021 року.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Лучанин Показати IP 9 Січня 2021 15:34
Два останні пункти, це якийсь маразм. Я розумію, що є випадки, коли люди безпідставно викликають швидку. Але більшість людей в швидку просто так не дзвонять. Якщо я можу поїхати в лікарню, я поїду, а як не може, то викликаю швидку. І більшість так робить. А тут виходить, що ти дзвониш на 103, бо тобі погано, а тебе посилають. Але посилають гарно, до сімейного лікаря за 20-30 км, в лікарню за 80-150 км, а не просто на.....
Адвокат Показати IP 9 Січня 2021 20:33
Поки не будуть судити медиків швидкої і, особливо диспетчерів, толку не буде. Часто навіть лікарям важко довести, що потрібна саме госпіталізація!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus