USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Британія затвердила санкції за постачання Росії з Ірану дронів-камікадзе

20 Жовтня 2022 23:50
20 жовтня Велика Британія запровадила санкції проти іранських фізичних та юридичних осіб, відповідальних за постачання Росії дронів-камікадзе, які використовують для бомбардувань України.

Про це, як пише Європейська правда, йдеться у заяві МЗС Британії.

У міністерстві заявили, що постачаючи ці безпілотники, Іран активно розпалює війну, наживаючись на огидних нападах Росії на українських громадян, посилюючи страждання людей та руйнування критично важливої інфраструктури. І Росія, й Іран порушують Резолюцію Ради Безпеки ООН, яка контролює передання цієї зброї з Ірану, наголосили у відомстві.

«Підтримка Іраном жорстокої та незаконної війни Путіна проти України викликає жаль. Сьогодні ми запроваджуємо санкції проти тих, хто постачав безпілотники, які Росія використовує для нападів на українських цивільних. Це є чітким доказом дестабілізувальної ролі Ірану у глобальній безпеці», – заявив глава МЗС Джеймс Клеверлі.

Чиати ще: Окупанти перекинули в Україну іранських інструкторів з КВІР, – ISW

«Ці боягузливі удари безпілотників є актом відчаю. Уможлививши такі удари, ці особи та виробник завдали народу України невимовних страждань. Ми забезпечимо, щоб вони були притягнуті до відповідальності за свої дії», – додав він.

Британські санкції повторюють затверджені у четвер заходи Євросоюзу.

До списку санкцій увійшов начальник штабу Збройних сил Ірану генерал-майор Мохаммад Хоссейн Багері. Як пояснюють у рішенні ЄС, він керує військовою програмою безпілотних літальних апаратів Ірану і відіграє основну роль у оборонному співробітництві Ірану з Російською Федерацією. Він брав участь у розробці безпілотників «Мохаджер-6» та в постачанні їх до Російської Федерації для використання у загарбницькій війні проти України.

Інший фігурант списку – генерал Ходжатола Гореїші – є керівником відділу постачання, досліджень і промисловості в Міністерстві оборони і логістики збройних сил Ірану і відповідає за переговори щодо угоди з Російською Федерацією про постачання безпілотних літальних апаратів іранського виробництва для їх використання у війні.

Читати ще: Що робити під час атаки дронів-камікадзе. Інструкція

Третій фігурант – командувач Аерокосмічного корпусу гвардії ісламської революції Саєд Агаджані – керує плануванням, оснащенням та навчанням іранських операцій з БПЛА, які включають також постачання безпілотників міжнародним союзникам Ірану, включаючи Російську Федерацію.

Крім того, санкції запроваджено щодо компанії-виробника безпілотників Shahed Aviation Industries. ЄС відзначає, що компанія відповідальна за проєктування та розробку серії іранських безпілотних літальних апаратів «Шахед». Безпілотники цієї серії було поставлено до РФ і їх використовують в агресивній війні проти України.

Читати ще: ISW: Росія купує в Ірану начебто кращі за «Шахідів» безпілотними. Чи вплинуть вони на війну?

Підкреслимо, що офіційний Тегеран продовжує наполягати, що не передавав Росії зброї, у тому числі дронів-камікадзе, які останнім часом РФ масово застосовує.

Нагадаємо, наприкінці серпня речниця Білого дому Карін Жан-П’єр підтвердила поширювану до того у ЗМІ інформацію, що, за даними США, Росія отримала від Ірану бойові безпілотні літальні апарати.

Як ми писали, США наклали санкції на іранську компанію, яку вони звинуватили в координації військових польотів для транспортування іранських безпілотників до Росії, а також на три інші компанії, які брали участь у виробництві іранських безпілотників.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus