USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Будуємо сучасні «хрущовки»: чи справді так стрімко зростають обсяги будівництва в Україні

9 Жовтня 2019 10:28
Всеукраїнська Спілка виробників будівельних матеріалів представила аналітичну довідку щодо розвитку будівельної галузі та галузі виробництва будівельних матеріалів в Україні у 2018-2019 рр., що базується на даних Держкомстату України та інших статистичних джерелах. Чи дійсно будівельна галузь в Україні демонструє значні темпи зростання? Build Portal звернувся за коментарями до Президента Спілки Івана Салія.

За даними Держкомстату, обсяги будівництва в Україні у 2018 році склали 4,3 млрд євро. Для порівняння у Чехії аналогічний показник склав 20 млрд євро, у Польщі – 50 млрд євро (майже у 12 разів більше за Україну),у Туреччині – 113 млрд євро , у Німеччині – 351 млрд євро.
При цьому, частка будівництва у ВВП України складає 2,3%. Для порівняння у Німеччині частка будівництва у ВВП країни – 5,3%, у Польщі – 7,9%, у Словаччині – 8,7%.
«Ніхто не говорить про те, з чого складається зараз ВВП України, – коментує ситуацію Президент Всеукраїнської спілки виробників будматеріалі Іван Салій. – Раніше ключовим показником вважалися обсяги промислового випуску, тепер частка переробної промисловості у ВВП України – всього 11,5%. А мала б бути від 50% до 70%. Будівництво – ганебні 2,3% у ВВП, зате освіта – 4,4%».

Згідно з даними Держкомстату, будівництво в Україні у 2019 році демонструє позитивну динаміку. Так само як і кількість введеного в експлуатацію житла.
За 6 місяців 2019 року, за статистикою, в експлуатацію здано у 1,5 рази більше житла, ніж за аналогічний період 2018 року. Але чи справді в Україні спостерігається прорив у житловому будівництві?
«За статистикою, за 6 місяців 2019 року об’єми житлового будівництва зросли більш ніж на 50%. Але серед збудованого житла 58% – це будинки одноквартирні, вони збудовані для одного замовника. А середня площа квартири у багатоквартирних будинках – 59,4 кв. м. Фактично ми будуємо сучасні «хрущовки». А хитрість успіху цієї статистики в тому, що вона робиться завдяки так званій «будівельній амністії» – прийнятому Тимчасовому порядку прийняття в експлуатацію об’єктів будівництва, збудованих без дозволу на виконання будівельних робіт. До статистики останніх років потрапляють давно збудовані споруди, які ввели в експлуатацію зараз, відповідно до цього Тимчасового порядку», – коментує цю статистику Іван Салій.
Більше половини загального обсягу будівництва у 2018 році припадає на місто Київ та 3 області: Харківську, Одеську та Дніпропетровську. А щодо житлового будівництва, то на Київ та Київську область припадає фактично третина зданого в експлуатацію у 2018 р. житла.

«Роль держави – вирівнювати розвиток регіонів. Цим займаються у країнах ЄС, цим мають займатися у нас. А поки що у Київській області та Києві будується більше третини всього житла», – коментує ситуацію з будівництвом по регіонам України експерт.

Виробництво будівельних матеріалів

Аналіз статистичної інформації за 2018-19 роки свідчить про те, що будівництво в Україні фактично знаходиться у ситуації стагнації. Підтверджує це і статистика виробництва основних будівельних матеріалів.

Виробництво керамічної вогнетривкої цегли скоротилося у 2018 році у порівнянні з попереднім роком на 11%. У 2019 році ситуація стабілізувалася, але зростання виробництва немає.
«На ринку спостерігається стабілізація та зниження використання керамічної цегли – дорого, бо дорогі енергоносії, але ж глина є чи не в кожному селі,» – коментує цю статистику Іван Салій.
У виробництві блоків з цементу, штучного каменю чи бетону ситуація не набагато краща – у 2018 році спостерігалося падіння виробництва на рівні −7%. У 2019 році спад виробництва продовжився.
Виробництво збірних цементних та бетонних конструкцій після спаду у 2017-18 рр. у цьому році демонструє невелике зростання.

«Збірний залізобетон знову «перемагає» металоконструкції, – коменує цю статистику екперт. – В Україні знову почали будувати склади та інші приміщення не лише з металоконструкцій, але і з збірного конструктивного залізобетону. Росте на такі споруди попит і серед аграріїв, що є позитивом».
Після спаду у минулому році виробництво товарного бетону у 2019 році демонструє зростання – на 5% у порівнянні з аналогічним періодом 2018 року.
А от виробництво цементу другий рік поспіль демонструє невелике падіння на 1%.

Причину пояснює Іван Салій:

«Хоча цементна галузь має потужності для збільшення обсягів виробництва, на ринку спостерігається падіння. Одна з причин – відсутність вагонів. «Хлопці» від залізниці здають державні вагони в оренду. Ти взяв вагон в оренду, а вагон може простоювати 20 діб і більше, та все одно оренду сплачуй за всі дні – бо залізницю за простій не запитує уряд».
Одна з небагатьох позицій, що демонструє значне зростання – обсяги виробництва сухих сумішей. У минулому вони зросли в Україні на 13%, у цьому році зростання продовжилось. Експерти пов’язують цей ефект з великими обсягами ремонтних робіт у приватному секторі.
А ось обсяги виробництва виробів з гіпсу другий рік поспіль знаходяться приблизно на одному рівні.
«Керамічна плитка. В Україні введені нові потужності – нова лінія на Харківському плитковому заводі та завод «Епіцентру» у Калинівці. Обсяги мали б зросли, а ми бачимо падіння. Це як раз питання до звуженості нашого ринку», – коментує Президент Спілки обсяги виробництва керамічної плитки.
Другий рік демонструють зростання обсяги виробництва мінеральної вати – на 6% та 7% відповідно.
А у виробництві дверхник та віконних пластмасових блоків у минулому році спостерігалося падіння – на 8%.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus