USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Прокурор області розповів, чому волиняни стали менше копати бурштин

24 Липня 2015 07:00
Закон щодо легалізації видобутку та реалізації бурштину в Україні враховуватиме інтереси місцевого населення. Воно потенційно входитиме до створених старательських артілей, та відповідно легально зароблятиме на діяльності, яка сьогодні дощенту незаконна.

Проте, навіть не будучи озброєними таким документом, правоохорнці області запевняють: ситуацію на Волині вдалося взяти під контроль.

Власне, у цьому переконує прокурор Волинської області Дмитро Чепіжак. Окрім того, він закликає волинян таки дочекатися прийняття закону та діяти все ж у правовому полі.

Нагадаємо, у квітні Верховна Рада України ухвалила в першому читанні проект Закону України “Про видобування та реалізацію бурштину”.

В пояснювальній записці до проекту йдеться, що «незважаючи на те, що існують всі передумови для бурхливого розвитку на території України галузі економіки, пов’язаної з видобуванням, обробкою та реалізацією бурштину й виробів з нього, що мала би збагачувати нашу державу, на цей час видобування бурштину збагачує переважно організовані злочинні організації та корумпованих правоохоронців, які покривають нелегальне видобування бурштину на півночі України».

Так, прокурор області наголошує, що наразі держава фактично не отримує доходів з такої діяльності.

“Звісно, я і всі правоохоронці області, дуже чекаємо, коли ж Верховна Рада прийме вищезгаданий закон - закон, який дасть нам якісь правові рамки та механізми”, - коментує прокурор.

Наразі, з його слів, ситуація хаотична. Утім навіть у таких умовах, переконує керівник прокуратури області, за станом на сьогодні так звану бурштинову лихоманку вдалося заспокоїти. Як мінімум – у Волинській області.

Утім, враховуючи, скажімо так, фінансову вмотивованість бурштинокопачів, якими рясно засіяна волинська земля, та складність доведення вини порушників закону, важко уявити, яким чином правоохорнці досягли поставленої мети.

Гласні й негласні методи контролю

Так, зі слів Дмитра Чепіжака, позиція правоохоронних органів як в обласному центрі, так і на місцях, стала жорсткішою. Прокурор згадує випадок, коли слідчий безпідставно повернув попередньо вилучену мотопомпу порушникам. Зрештою, стосовно міліціонера розпочали провадження. І така ситуація сьогодні – не виключення, переконує головний прокурор області.

У квітні ж до до дисциплінарної відповідальності притягнули 10 працівників міліції.

“Посилилася координація правоохоронних органів, створені відповідні групи, які постійно патрулюють території, лісівники стали частіше повідомляти про порушення”, - розповідає керівник прокуратури.

З його слів, відшліфувати механізм вдалося протягом останніх двох-трьох місяців, а скоординовані дії таки дають свої результати.



Аби подібна риторика не сприймалася як голий популізм, Дмитро Чепіжак пояснює, що ж на практиці змінилося в діяльності правоохоронних органів.

Це напрацьована система оповіщення, - є люди, які перебуваючи всередині “системи”, повідомляють про ті чи інші порушення; принципова позиція СБУ, що активно включилася в процес; створення міжвідомчих робочих груп; узгоджена робота всіх правоохоронців за координуючої ролі прокуратури тощо.

Так, наказом прокурора області у червні цього року створили міжвідомчу робочу групу в складі оперативних працівників УМВС і УСБ України, а також працівників апарату прокуратури області для розкриття і розслідування кримінальних правопорушень за фактами незаконного видобутку бурштину. Водночас у липні відбулася масштабна міжвідомча нарада за участю керівників правоохоронних та контролюючих органів області. До слова, після її проведення фактів незаконного видобутку бурштину не фіксували.

Окрім того, Чепіжак додає, що до роботи підключилися лісівники та екологи, які повідомляють правоохоронні органи про те, що діється в лісових массивах.

“Екологи бачать проблему, передають інформацію міліції, з цього приводу відкриваються кримінальні провадження, і в рамках провадження слідчий постановою призначає експертизу”, - пояснює процедуру Дмитро Чепіжак.

Нагадаємо, з жовтня минулого року органи прокуратури позбавлені права, а відтак, і можливості проводити перевірки у порядку нагляду за додержанням та застосуванням законів. Утім, власне, в рамках кримінальних проваджень за постановою слідчого можливе проведення експертиз – і така процедура знаходиться в межах правового поля.

Існують, зі слів Чепіжака, і так звані негласні методи контролю. Так, є декілька проваджень, в рамках яких тривають масштабні оперативні заходи.

“Ми володіємо інформацією повністю. Коло осіб, які організовували весь цей процес на Волині, наразі відслідковується негласними методами. Таким чином ми отримуємо інформацію не від пересічних людей, а законними негласними шляхами, і відтак попереджаємо більшість потенційних порушень”, - зазначає він.

Зауважимо, згідно з результатами розслідування слідчі УМВС та УСБУ в області лише у липні до суду направили три кримінальних провадження стосовно 7 осіб, які незаконно видобували бурштин.

Загалом наразі правоохоронці області здійснюють досудове розслідування у 15 кримінальних провадженнях. Цьогоріч до суду скерували 6 кримінальних проваджень щодо 17 копачів.

Самі не гам і іншому не дам

Активно долучаються до контролю над видобутком бурштину і громадські формування Волині.

Утім неодноразові закиди, мовляв, вони самі копають коштовний камінь та кришують порушників, заперечують у прокуратурі.

Чепіжак погоджується: були підозри, що активісти, які приходять із пропозицією допомогти, самі долучаються до незаконної діяльності. Однак жодного разу, переконує прокурор, ця інформація не підтвердилася. Були, щоправда, люди, які у минулому таки входили до лав громадських формувань, проте давно покинули ці організації.

Власне, існує дві форми контролю: виїзди за викликами та систематичне патрулювання. От, саме в патрулюванні беруть участь добровольці. Основну роль в організації цього процесу, каже Чепіжак, відіграє начальник МВС в області Петро Шпига.

Так, саме він говорить про долучення до процесу Самооборони Волині, Добровольчого українського корпусу тощо.

“Користь полягає у тому, що це людський фактор. Так сталося, що багато оперативних працівників, які мають займатися бурштиновим питанням на місцях, наразі перебувають на сході. Тому кількість правоохоронців – недостатня. А активісти, які допомагають на громадських засадах, – часто це місцеві мешканці – добре знають територію, скажімо так, тримають копачів у тонусі”, - зазначає Дмитро Чепіжак.

“Всі ми розуміємо, що вони можуть комусь допомагати, прикривати когось, пропускати, але наразі у нас – спільна ціль, і громадські формування розділяють позицію правоохоронців”, - додає прокурор.

Хто вчить наших копати бурштин?

У всі часи кращою та стабільнішою, порівняно з Рівненщиною та Житомирщиною, називає Чепіжак ситуацію з бурштином на Волині.

Мовляв, дійшло до того, що в Олевському районі (Житомирська область) на дорогах стоять блокпости, які не пропускають до ласих масивів ані прокуратуру, ані навіть губернатора.

“Ситуація порівняно з іншими областями – стабільна, випадків масового видобутку, чи якихось конфліктів на цю тему, протистоянь поміж особами, які видобувають каміння, та правоохоронцями – немає”, - запевняє прокурор.

Окрім того, зауважує: у половині випадків, коли правоохоронці вилучають мотопомпи, порушниками виявляються мешканці сусідніх областей – у більшості Рівненської.

“Вони таким бізнесом займаються давно, знаються на цьому, тому і в нашу область намагаються заїжджати, розвивати свою діяльність, ще й наших вчать”, - усміхається правоохоронець.

А ми що? Ми тут повітрям дихаємо

Що стосується відповідальності за незаконну діяльність, у відповідності до збитків, які порушник завдає державі, то про пропорційність такого процесу – годі й говорити.

З одного боку - великі гроші, шалена зацікавленість місцевого населення, яке таким чином заробляє, а з іншого – катастрофічна шкода природі, відсутність доходів держави та... невідчутні штрафи за порушення закону.

Так, зі слів Дмитра Чепіжака, максимальне стягнення, яке можна отримати, - 11 900 гривень.

Це, враховуючи той факт, що за день копачі можуть заробити 5-10 тисяч доларів.

“Упіймали – заплатив.. і продовжує свою діяльність”, - коментує прокурор.

Утім більш відчутним ударом по гаманцю та комфорту копачів є вилучення засобів роботи – а саме мотопомп. Коштує такий “девайс” від 3 до 10 тисяч гривень – в залежності від потужності та модифікації.

“Більше того, мотопомпи майструють кустарним шляхом, тож придбати їх важче. Це ж не завод, який виготовляє 10-15 штук в день”, - іронізує Чепіжак.

“Застаємо копача за місцем видобутку – конфіскуємо і мотопомпи, і автомобілі, і всі засоби роботи. Таким чином група на певний період час припиняє свою діяльність”, - додає він.

Утім така ситуація, каже прокурор, є досить утопічною, бо виявити порушника саме за добуванням бурштину – важко.

“Якщо, наприклад, людей застають на самому місці видобутку, от - стоїть помпа і вона качає.. Правоохоронці приїхали, зафіксували – тоді ясно. Однак варто їм вийняти шланг з ями, від’їхати на два метри, мовляв, ми тут стоїмо – свіжим повітрям дихаємо, то все - довести вину у такій категорії справ дуже непросто”, - пояснює правоохоронець.

Вирішення проблеми пан Чепіжак бачить, власне, у легалізації діяльності. На його думку, у разі прийняття “бурштинового” закону проконтролювати систему буде реальніше, аніж за тих хаотичних умов, які складаються зараз.

“Люди, які зараз організовують такий бізнес, будуть зацікавлені робити його легально. Це надто прибуткова діяльність, щоб відмовитися від неї. Тому запевняю на 100 відсотків, що більшість копачів перейдуть у законну площину” – переконує прокурор. І наголошує, що від цього виграє не лише держава, яка отримуватиме доходи, а й місцеве населення, інтереси якого представлені у проекті.

“Я вивчав закон, який прийнятий у першому читанні. Він побудований таким чином, що враховані інтереси місцевих мешканців. Їм відведена важлива роль – так, створюватимуться артілі, які будуть сформовані з місцевого населення. Тобто їм даватиметься можливість заробляти - однак легально.

Держава у цьому зацікавлена, тому що рівень життя у цих районах покращиться, прибутки стануть офіційними”, - резюмує Дмитро Чепіжак.

Довідково:

У квітні 2015 року Верховна Рада України ухвалила в першому читанні проект Закону України “Про видобування та реалізацію бурштину” (реєстраційний номер 1351-1).

За дане рішення проголосували 234 із 300 народних депутатів, зареєстрованих у сесійній залі.

Законопроект передбачає впровадження для первинного надрокористувача спрощеної процедури отримання спеціального дозволу на користування надрами для видобування бурштину. При цьому первинний надрокористувач має виконати поділ ділянки бурштиноносних надр на старательські ділянки, що за заявочним принципом підлягають розподілу між старательськими артілями. В законопроекті визначено, що видобування бурштину здійснюють старательські артілі згідно з умовами договору про видобування бурштину, вимоги щодо укладення та припинення такого договору регулюються окремим розділом закону.

Законопроект також врегульовує особливості видобування та реалізації бурштину на бурштиновій біржі. В ньому виписано правові основи щодо утворення та діяльності старательської артілі, а також засади функціонування бурштинової біржі. Прикінцевими положеннями вносяться зміни до Кодексу України про надра, Земельного кодексу України, Лісового кодексу України, Кримінального кодексу України, Закону України “Про ліцензування певних видів господарської діяльності”, Закону України “Про державне регулювання видобутку, виробництва і використання дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння та контроль за операціями з ними”.

Законопроектом передбачено, що користування ділянкою бурштиноносних надр здійснюється в такі строки: п’ять років — на геологічне вивчення родовищ бурштину; двадцять років — на видобування бурштину; п’ять років — на видобування бурштину згідно з договором про видобування бурштину, укладеним старательською артіллю з первинним надрокористувачем.

В ньому зазначено, що видобування, зберігання, транспортування та реалізації бурштину здійснюється без ліцензії на видобуток дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення, напівдорогоцінного каміння.

В пояснювальній записці до законопроекту сказано, що прийняття закону знизить криміногенну обстановку в поліських районах Житомирської, Рівненської та Волинської областей, сприятиме скороченню незаконного видобутку бурштину. В ній зазначається, що «Україна посідає друге місце в світі за запасами бурштину, при цьому вирізняється найвищим у світі відсотком бурштину ювелірної якості в покладах».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
111 Показати IP 24 Липня 2015 08:57
Стали менше копати, бо Альфа взяла цей бізнес під своє крило і тепер там копають представники конкретних ОПГ під кришою СБУ.
Штефан, Луцьк Показати IP 24 Липня 2015 09:42
Пане Чепіжак! Не брешіть. Ніякого покращення у сфері незаконного видобутку волинського бурштину, завдяки діям очолюваної вами прокуратури, не відбулось. І відбутися не могло через причину максимальної закорумпованості співробітників вашого відомства, як у Луцьку так і на місцях. Один прокурор Нововолинська, Олександр Шпота, чого вартий. І така сама картинка й у інших районах області. Ваша внутрішня служба безпеки "кришує" хабарників, перевірки проводяться абияк, щоб відмазати прокурорів. Вам пора їхати додому. Людина, яка не пускає журналістів на наради, не варта високого звання прокурора Волині.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus