USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Був представником «Росатому»? ЗМІ повідомили про загибель екснардепа Давида Жванії

12 Травня 2022 08:37
Колишній народний депутат України Давид Жванія загинув у Запорізькій області під час обстрілу. Про це першим повідомив пізно ввечері 9 травня радник голови МВС України Антон Геращенко.

За його словами, Жванія загинув від артилерійського вогню біля блокпоста російських військ у районі села Новопокровка Запорізької області, пише Zaxid.net.

Посилаючись на неназване джерело, Геращенко повідомив, що Жванія мав російське громадянство і був неофіційним представником російської державної корпорації з атомної енергії «Росатом».

«У цій історії питань більше, ніж відповідей, особливо щодо того, що він робив у «сірій зоні», – зазначив Геращенко.

Сайт «Фокус» стверджує, що артилерійський снаряд потрапив в авто Volkswagen, у його салоні були Жванія та інший пасажир – чоловік 1972 року народження. Внаслідок вибуху Жванія загинув, а другий пасажир вижив.

Тіло Жванії перебуває на тимчасово окупованій території України.

Водночас ZN.UA зазначає, що село Новопокровка розташоване за 25 кілометрів від міста Енергодар, де розміщується Запорізька АЕС, яка наразі окупована російськими військами. Видання нагадує, що на початку березня росіяни оголосили Запорізьку атомну електростанцію власністю «Росатому». Вони навіть намагалися замінити персонал Запорізької АЕС інженерами російської держкорпорації.

Читати ще: Жванія готовий свідчити проти Порошенка в обмін на безпеку

Але після того, як Україна заявила про акт ядерного тероризму та почала вимагати реакції міжнародного співтовариства, Росія дала задню.

У ситуацію було змушене втрутитися МАГАТЕ. І в Росії не наважилися заявити міжнародному агентству з атомної енергії, що Запорізька АЕС перейшли у їхню власність. Присутність спеціалістів «Росатому» на території України, на ядерних об’єктах, захоплених російською армією, в Росії пояснили «консультативною допомогою».

Водночас представники російської корпорації з атомної енергії до сьогодні незаконно перебувають на майданчику ЗАЕС.

Росія усіляко намагається легітимізувати свою присутність на станції. Зокрема, за словами міністра закордонних справ Дмитра Кулеби, російський «Росатом» намагався запропонувати себе у якості переговорника щодо українських АЕС у рамках вигаданих в Росії тристоронніх консультацій – між МАГАТЕ, російським регулятором та українською стороною.

Зауважимо, що офіційного підтвердження цієї інформації наразі немає. Також залишається незрозумілим, що ексдепутат робив у «сірій зоні».

Хто такий Давид Жванія

Давид Жванія родом із Тбілісі. Політик говорив, що жив в Україні з 1991 року, громадянство країни отримав у 1999-му.

У 1998-му Жванія став президентом підприємства Brinkford Cons. LTD Україна, яке постачало російське ядерне паливо для українських АЕС. 2002 року його обрали народним депутатом від блоку «Наша Україна».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
скептик Показати IP 12 Травня 2022 13:06
один із любих друзів ющика
Дєд Показати IP 12 Травня 2022 15:02
Там всі якщо не єврей, то грузин. Приватна фірма купує і перепродає державі ядерне паливо. Сюр.
Мартиненко Показати IP 13 Травня 2022 20:58
Якось незрозуміло закінчилась історія з Мартиненком, ще одним 'прокладочником' по купівлі ядерного палива через швейцарські фірми. Дуже хочу надіятись, що Зеленський наведе лад в чорній галузі..

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus