USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.88

Бюджетникам можуть збільшити зарплату

25 Березня 2011 10:16
Недавня акція протесту учителів підняла одну з найбільших проблем, що стосується зарплат бюджетників. Багато кваліфікованих фахівців отримують зарплату приблизно таку ж, як і робочий персонал: слюсарі, прибиральниці, санітарки.

Про це інформує ТСН .

Суть проблеми полягає у тому, що оклади бюджетників безпосередньо залежать від розміру 1-го (найжчого) розряду Єдиної тарифної сітки. Зараз він складає 613 гривні, а мінімальна зарплата - 941 гривню (з 1 квітня підвищиться до 960 грн.), пише Сегодня.

Саме тому бюджетники, що відносять за штатним розкладом до 1-6 тарифного розряду, сидять на однаковому окладі - їм згідно із законом не мають права платити нижче мінімалки. Для усіх інших оклад вираховується таким чином: 1-й тарифний розряд (613 грн.) множиться на тарифний коефіцієнт (у кожного розряду він свій). Розрив між коефіцієнтами невеликий. У результаті, скажімо, санітарка в лікарні, яка отримує до окладу різні надбавки, може заробляти навіть більше, ніж хірург-інтерн, що сидить на "голій" ставці у 1060 гривень.

Така ситуація у країні склалася ще з кінця 2008 року - саме тоді зарплати бюджетників вищі мінімальної були фактично заморожені (незначне підвищення було тільки у 2010 р). А ціни відтоді, тільки за офіційними даними, виросли на третину. У цьому ж році заплановано украй незначне підвищення - на 9% (на рівень очікуваної урядом інфляції).

Тому одна з головних вимог на акціях протесту учителів (та і інших бюджетників) - вирівняти перший тарифний розряд з мінімальною зарплатою. У такому разі зарплати усіх категорій учителів, лікарів і інших бюджетників автоматично виростуть в 1,5-2 рази.

Нагадаємо, що уряд досить швидко пішов назустріч педагогам у їх вимогах дати усім 20% надбавку. Але це копійки порівняно з тією надбавкою до зарплати, яку отримають усі бюджетники, якщо буде виконано вимогу по тарифному розряду. Зі свого боку, уряд поки не дає ніякої конкретики по цьому питання.

За словами прес-секретаря прем'єр-міністра Віталія Лукьяненко, Азаров доручив створити робочу групу, яка за місяць повинна розробити план і винести його на розгляд уряду. Для цього потрібні, за першими підрахунками, 4 мільярди гривень. В цілому Кабмін хоче не переглядати перший тарифний розряд, а переглянути тарифні коефіцієнти, щоб розрив між ними збільшився
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
юля Показати IP 31 Березня 2011 15:31
Нехай Азаров собі підніме зарплату на 12 гр!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus