USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.00
  • PLN 9.80 9.95

«Часто нас звинувачують у бюрократії»: в Луцькраді пояснили, як відбуваються закупівлі для армії

13 Грудня 2023 11:41
Нині органи місцевого самоврядування мусять проходити загальну процедуру тендерних закупівель, аби придбати товари та обладнання для армії. Тому нерідко процес придбання потрібних речей військового призначення довготривалий.

Україна не перейшла на військові рейки, відзначила заступниця Луцького міського голови, депутатка міської ради Ірина Чебелюк в ефірі ТРК «Аверс». Вона нагадала, що вилучення військового ПДФО з бюджетів громад негативно вплинуло на їх матеріальний стан. Особливо скрутно відчули себе невеликі громади та ті, де дислокуються військові частини. Щоб ефективно допомагати Збройним силам України, військовий ПДФО все-таки мали залишити в громадах.

«Ми розуміємо, що країна не перейшла на військові рейки: є життя на фронті та в тилових областях, до якої належить і наша. Але не варто забувати, що ми межуємо з країною, яка впустила на свою територію агресора. Величезний комплекс заходів було здійснено в оборонно-мобілізаційній роботі і в громаді, і на території області загалом. Це теж кошти громади. Крім того, є частина витрат на соціальний захист, тому що наша територіальна громада є відносно спокійною для переселенців. Держава гарантує їм виплати та пільги, але вони не є такими значними, щоб покрити всі витрати цих сімей. Тому це теж величезна стаття витрат, яку змушені були покрити громади, які прийняли внутрішньо переміщених людей», – розповіла Ірина Чебелюк.

Вона інформувала, як відбуваються закупівлі військового спорядження. Нині всі процедури для закупівлі товарів для військовослужбовців спрощені, натомість органи місцевого самоврядування проходять загальну процедуру тендерних закупівель.

Читати ще: Автомобілі, сотня дронів, рації: Луцька міськрада підготувала допомогу ЗСУ на 25 мільйонів гривень

«Ми проходимо загальну процедуру тендерних закупівель зі всіма часовими рамками, оскарженнями тощо. Досить часто військові не можуть зрозуміти: чому ми так довго не можемо придбати такий потрібний їм дрон, – пояснила заступниця Луцького міського голови. – Проблема полягає ще й у тому, що поки пройде тендерна закупівля, ці речі вже можуть бути хлопцям не потрібні. Ми це розуміємо, але, на жаль, такі процедури. Часто нас звинувачують у бюрократії, але по-іншому ми не можемо працювати, тому що є певні норми, які прописані законодавчою базою. І їх ніхто не змінив для органів місцевого самоврядування».
Читати ще: Пріоритет – підтримка армії: яким у Луцькій громаді буде бюджет-2024

Також Ірина Чебелюк наголосила, що в Луцькій громаді не було недоцільного використання грошей, що підтверджують дані всеукраїнських досліджень.

Читати ще: Луцьк – серед міст з найбільшими витратами на ЗСУ та найменшими на бруківку

Директорка департаменту фінансів, бюджету та аудиту Лілія Єлова, своєю чергою, нагадала, що на потреби армії з бюджету Луцької громади наступного року спрямують не менш як 500 мільйонів гривень. Ще 50 мільйонів гривень виділять на створення ветеранського хабу в Луцьку.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus