USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Черешні та абрикоси на Волині можуть бути у дефіциті

18 Травня 2017 12:39
Цього року чимало господарів можуть не дорахуватися врожаю. Особливо це стосується плодових та кісточкових культур. Детальнішу інформацію фахівці матимуть до кінця весни, однак, зважаючи на погодні умови, які пережила Україна, можна вже говорити про ймовірний дефіцит (а відтак і високу ціну) згаданих продуктів.

Як розповів у коментарі Інформаційному агентству Волинські Новини заступник начальника управління розвитку виробничих галузей департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Олександр Книш, погодні умови цієї весни були нетипові. Заморозки наприкінці квітня-початку травня далися взнаки: чимало господарств в Україні тепер підраховують збитки.

На щастя, каже він, Волинь відносно пощастило: тут немає критичної ситуації, як це зафіксували на Харківщині та Полтавщині, де постраждало чи не половина плодових культур. Масової загибелі багаторічних насаджень немає.

Однак і у нашому краї холодна весна із мінусовою температурою дасться взнаки. І недобір врожаю таки цьогоріч буде. Найбільше постраждали дерева, які відцвітають рано. Зокрема, черешні. Дісталося і яблуням. Подібна ситуація, зазначив Олександр Книш, була і у Польщі тож вже можна чекати, що плодових та кісточкових буде менше.

До слова, 16 травня Комітет Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин підтримав ініціативу Асоціації «УКРСАДПРОМ» зі створення спеціальної комісії для оцінки збитків садівників через несприятливі погодні умови, що були зафіксовані в Україні в квітні-травні.

Як цитує видання Аргумент голову Асоціації Дмитро Крошка, найбільше від заморозків постраждали сорти культур з раннім цвітінням. У центральних та південних областях втрати урожаю ягід складають 90%, особливо постраждали Київська, Вінницька, Хмельницька, Львівська, Черкаська, Миколаївська і Запорізька області. Втрати кісточкових культур (зокрема, абрикоси черешні та персики) в Україні складають близько 80%.

«Втрати насіннєвих плодових культур (яблук, груш) досягають 40%, причому в деяких господарствах Чернівецької, Вінницької, Черкаської та Миколаївської областей майбутній урожай знищений повністю», - відзначив Дмитро Крошка.

А ось горіхоплідні культури найбільше постраждали в західних і центральних областях, втрати складають близько 20%, а у південних регіонах - 10%.

За даними Асоціації, окремі господарства і регіони понесли колосальні збитки, втративши весь врожай.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus